Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Maria Antal, SFMA

Sr. Maria Antal, membră a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, a trecut la Domnul în primele ore ale zilei de marți, 8 ianuarie 2019.

Sr. Maria s-a născut la 25 decembrie 1962, în localitatea Faraoani, județul Bacău, fiind primul copil din cei șapte ai soților Roza și Dumitru Antal.

Terminând școala generală, s-a pregătit profesional în București, unde a și rămas mai mulți ani, muncind și ajutându-și familia de origine. Acolo le-a întâlnit pe sr. Gerarda Ciuraru și pe sr. Apolonia Bosoi, care au însoțit-o îndeaproape pe drumul vocației sale în familia Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, drum început în clandestinitate, deoarece regimul comunist suprimase toate ordinele călugărești existente în România la acea dată.

Tot în secret a început și formarea la viața consacrată, intrând în noviciat la 3 octombrie 1983. Între timp, pentru a se putea întreține, a lucrat la Fabrica de Țesătorie "Grivița Roșie" din București, fiind un exemplu și pentru alte tinere dornice să-l urmeze pe Cristos.

A făcut profesiunea temporară în ziua de 4 octombrie 1984, tot în mod secret. Imediat după căderea comunismului, când surorile au reușit să iasă din anonimat, ea a fost una dintre primele membre ale comunității "Madre Angela" din București.

În ziua de 8 septembrie 1991, împreună cu alte surori, a făcut profesiunea perpetuă în biserica parohială din Luizi-Călugăra. Apoi, ascultarea de voința lui Dumnezeu îi va conduce pașii la Răducăneni, Prăjești, Hălăucești, Valea Mare, Viena, și apoi, din nou în București.

În ziua de 22 mai 2002 a fost transferată la Huși, în comunitatea "Sfântul Anton", unde va rămâne până în primele ore ale zilei de 8 ianuarie 2019, când "sora moarte" îi va deschide porțile spre împărăția bucuriei veșnice.

Toate ne amintim cu drag de sora Măriuca (așa obișnuiam să o numim) ca fiind o soră simplă, plină de credință și mereu senină. Avea darul de a fi veselă și reușea să îi înveselească și pe ceilalți cu glumele sale și cu jovialitatea-i caracteristică. Cânta frumos și iubea creația, mai ales animalele, lucrând cu drag pământul. Oferea zâmbetul ei tuturor celor pe care îi întâlnea. Era umilă și plină de recunoștință pentru orice mic gest pe care îl primea din partea surorilor.

Suferința care a însoțit-o în ultimii ani din viață nu a reușit să-i șteargă de pe chip zâmbetul și din inimă voia bună. Era prima în a crea o atmosferă plăcută și de sărbătoare, cu ocazia diferitelor întâlniri de formare. Iubea mult fraternitatea, surorile, căutând să stea cât mai mult împreună cu ele. Și de la spital dorea să se întoarcă cât mai repede în mijlocul surorilor ei.

Dorea mult să rămână unită cu Isus pe care îl primea în sfânta Împărtășanie, rugându-l adesea cu această rugăciune personală: "Coborându-te astăzi în inima mea, mi-ai adus mântuire. Deci, să nu se întâmple, o, Isuse, ca prin alte păcate să te alung iarăși de la mine..."

Printre amintirile frumoase pe care ni le lasă ca moștenire se află și aceste cuvinte însemnate cu mâna ei: "Cel blând nu este un om neînsemnat, ci un revoluționar, deoarece merge împotriva curentului și vrea să învingă mândria prin gingășie. Aceasta este provocarea sfinților".

Îi suntem recunoscătoare lui Dumnezeu pentru darul sorei Măriuca, pentru că prin ea ne-a învățat să iubim, să zâmbim și să rămânem fidele vocației noastre până la sfârșit, să ne încredem total în el, să nu ne fie teamă de suferință și să fim tari în credință!

Dragă soră Măriuca, îți mulțumim pentru mărturia frumoasă pe care ai lăsat-o în sufletul fiecăreia dintre noi. Fie ca din ceruri să ne privești și să mijlocești pentru noi, pentru ca și viața noastră să fie o mărturie vie a lui Cristos, sărac și răstignit, pe care am decis să-l urmăm în simplitate și fraternitate.

Dumnezeu să-ți dăruiască odihnă în pacea sfinților săi!

Liturghia înmormântării va fi celebrată sâmbătă, 12 ianuarie 2019, la ora 10.30, în capela Surorilor Franciscane Misionare de Assisi din Valea Mare.

Sr. Irina Giurgică, SFMA


 

lecturi: 6116.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat