Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (6 ianuarie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, solemnitatea Epifaniei Domnului, este sărbătoarea manifestării lui Isus, simbolizată de lumină. În textele profetice această lumină este promisiune: se promite lumina. De fapt, Isaia se adresează Ierusalimului cu aceste cuvinte: "Ridică-te, luminează-te, căci lumina ta vine și gloria Domnului răsare deasupra ta!" (60,1). Invitația profetului - de a ne ridica pentru că vine lumina - apare surprinzătoare, pentru că se situează după exilul dur și după numeroasele suferințe pe care poporul le-a experimentat.

Astăzi, această invitație răsună și pentru noi care am celebrat Nașterea lui Isus și ne încurajează să ne lăsăm ajunși de lumina de la Betleem. Și noi suntem invitați să nu ne oprim la semnele exterioare ale evenimentului, ci să pornim din nou de la el și să parcurgem în noutatea vieții drumul nostru de oameni și de credincioși.

Lumina pe care profetul Isaia o prevestise, în Evanghelie este prezentă și întâlnită. Și Isus, născut la Betleem, cetatea lui David, a venit să aducă mântuirea celor de aproape și celor de departe: tuturor. Evanghelistul Matei arată diferite moduri cu care putem să-l întâlnim pe Cristos și să reacționăm la prezența sa. De exemplu, Irod și cărturarii din Ierusalim au o inimă împietrită, care se încăpățânează și refuză vizita acelui Prunc. Este o posibilitate: a ne închide în fața luminii. Ei reprezintă pe cei cărora, și în zilele noastre, le este frică de venirea lui Isus și își închid inima în fața fraților și surorilor care au nevoie de ajutor. Lui Irod îi este frică să piardă puterea și nu se gândește la adevăratul bine al oamenilor, ci la propriul beneficiu personal. Cărturarilor și conducătorilor poporului le este frică pentru că nu știu să privească dincolo de propriile certitudini, nereușind astfel să perceapă noutatea care este în Isus.

În schimb, mult diferită este experiența magilor (cf. Mt 2,1-12). Veniți din Răsărit, ei reprezintă toate popoarele care sunt departe de credința ebraică tradițională. Și totuși, se lasă conduși de stea și înfruntă o călătorie lungă și riscantă numai să ajungă la țintă și să cunoască adevărul despre Mesia. Magii erau deschiși la "noutate" și lor li se dezvăluie cea mai mare și surprinzătoare noutate din istorie: Dumnezeu făcut om. Magii se prosternă în fața lui Isus și îi oferă daruri simbolice: aur, tămâie și smirnă; deoarece căutarea Domnului implică nu numai perseverența pe drum, ci și generozitatea inimii. Și în sfârșit, s-au întors "în țara lor" (v. 12); și spune Evanghelia că s-au întors pe "un alt drum". Frați și surori, de fiecare dată când un bărbat sau o femeie îl întâlnește pe Isus, schimbă drumul, se întoarce la viață într-un mod diferit, se întoarce reînnoit, "pe un alt drum". S-au întors "în țara lor" purtând înlăuntrul lor misterul acelui Rege umil și sărac; noi putem să ne imaginăm că au povestit tuturor experiența trăită: mântuirea oferită de Dumnezeu în Cristos este pentru toți oamenii, de aproape și de departe. Nu este posibil "să punem stăpânire" pe acel Prunc: El este un dar pentru toți.

Și noi, să facem un pic de tăcere în inima noastră și să ne lăsăm luminați de lumina lui Isus care provine de la Betleem. Să nu permitem fricilor noastre să ne închidă inima, ci să avem curajul de a ne deschide la această lumină care este blândă și discretă. Atunci, asemenea magilor, vom simți "o bucurie foarte mare" (v. 10) pe care nu vom putea s-o ținem pentru noi. Să ne susțină pe acest drum Fecioara Maria, stea care ne conduce la Isus, și Mamă care îl arată pe Isus magilor și tuturor celor care se apropie de ea.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

De mai multe zile patruzeci și nouă de persoane salvate în Marea Mediterană sunt la bordul a două nave ale ONG-urilor, în căutarea unui port sigur unde să debarce. Adresez un apel din inimă liderilor europeni, pentru ca să demonstreze solidaritate concretă față de aceste persoane.

Unele Biserici orientale, catolice și ortodoxe, care merg după calendarul iulian, vor celebra mâine Sfântul Crăciun. Lor le adresez urarea mea cordială și fraternă în semnul comuniunii dintre noi toți creștinii, care îl recunoaștem pe Isus ca Domn și Mântuitor. Tuturor, Crăciun Fericit!

Epifania este și Ziua Misionară a Copiilor, care în acest an îi invită pe misionarii foarte tineri să fie "atleți ai lui Isus", pentru a mărturisi Evanghelia în familie, la școală și în locurile de destindere.

Adresez salutul meu cordial vouă tuturor, fiecare pelerin, familii, parohii și asociații, care provin din Italia și din diferite țări. Îndeosebi salut credincioșii din Marsala, Peveragno și San Martino in Rio, tinerii de la Mir din Bonate Sotto și grupul "Fraterna Domus".

Un salut special cortegiului istorico-folcloric care promovează valorile Epifaniei și care în acest an este dedicat teritoriul din Abruzzo. Doresc să amintesc și cortegiul magilor care se desfășoară în numeroase orașe din Polonia cu participarea largă a familiilor și asociațiilor. Și salut și muzicienii din fanfara pe care am auzit-o cântând. Continuați să cântați bucuria acestei zile a Epifaniei.

Urez vouă tuturor o sărbătoare frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 408.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat