Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Solemnitatea Epifaniei

Cu ochii credinței

De Inos Biffi

Trăind din veșnicie în sânul Tatălui, Fiul lui Dumnezeu se întrupează, asumând limitele timpului și spațiului. Israel îl aștepta pe Mesia, dar în mod surprinzător, când el ajunge în figura lui Isus din Nazaret, nu numai că nu este recunoscut, ci este respins. Dacă ne uităm bine, un astfel de refuz nu uimește. Trăsăturile lui Isus, și apoi cuvintele sale și gesturile sale, nu corespund cu cele imaginate și așteptate. Pentru ca să se întâmple asta, trebuie abandonate propriile convingeri și propriile judecăți, pentru a asuma determinările și criteriile lui Dumnezeu.

Cel care este trimis pe de o parte depășește așteptările și pe de altă parte le dezamăgește.

Le depășește, pentru că poporul ales nu se aștepta la venirea personală a Fiului lui Dumnezeu; de altfel, ignorând misterul Treimii, îi era imposibil și numai să-și imagineze un Fiu născut de Tatăl încă din veșnicie. Numai că Dumnezeu nu se lăsa - așa cum nu se lasă - măsurat de om și întocmai depășea, adică întrecea ceea ce el își putea imagina.

Pe de altă parte, erau dezamăgite așteptările lui Israel, care cu siguranță nu se aștepta la scandalul unui Mesia răstignit.

Concluzia este că era nevoie de credință, care nu mai pune pe versantul omului, ci pe versantul tulburător al lui Dumnezeu, care "egala cărțile omului". Evanghelistul Matei scrie că niște magi veniți din Răsărit, conduși de o stea cu comportament singular, au mers să-l adore pe Pruncul Isus în timp ce, în mod contrar, Irod în prada tulburării a dispus furios măcelul pruncilor nevinovați.

Nici nu surprinde că s-a întâmplat așa: în acei înțelepți erau aprinși ochii credinței, motiv pentru care vedeau dincolo, adică dincolo de aspectele umane ale pruncului aflat în brațele mamei sale, în timp ce rămâneau tulburi și întunecați ochii suveranului feroce.

Ne putem întreba: este posibil și astăzi să-l întâlnim și să-l vedem pe Cristos? Da! În Biserică și în mărturia credincioșilor, când viața lor este luminată și coerentă cu Evanghelia. Indicatorul lui Isus este conținut astăzi și transpare în conduita creștinilor; această conduită este chemată să fie actuala Epifanie. De aici responsabilitatea gravă a credincioșilor. Se proclamă că este nevoie de o Biserică credibilă. Și este adevărat. Dar aș observa că este nevoie, mai înainte, de o Biserică credincioasă, în a cărei conduită să se vadă o viață de credință. Și de aici responsabilitatea gravă a celor care sunt numărați printre discipolii lui Cristos.

Însă cu asta trebuie amintit imediat că recunoașterea lui Isus nu este oricum automată. Isus era în mod indiscutabil credibil; dar n-a fost crezut de toți cei care l-au întâlnit, și viața sa s-a încheiat pe cruce. Rămâne deschisă problema critică a libertății personale și a propriei dispoziții interioare, care se constituie treptat cu propriile alegeri și propriile acțiuni, fiind valabilă afirmația că faptele noastre ne urmează în dubla lor repercusiune sau consecință de înclinație spre bine sau spre rău.

(După L'Osservatore Romano, 6 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 872.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat