Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Taizé: Pelerinaj de încredere pe pământ la Madrid

În perioada 28 decembrie 2018 - 1 ianuarie 2019 a avut loc la Madrid a 41-a întâlnire europeană a tinerilor în cadrul evenimentului organizat de comunitatea ecumenică din Taizé. Din Dieceza de Iași a participat un grup de 37 de tineri din diferite zone ale Moldovei. Evenimentul a reprezentat o nouă etapă a "pelerinajului încrederii pe pământ" inițiat de frère Roger la sfârșitul anilor '70.

"Să nu uităm ospitalitatea!". Aceasta a fost tema aleasă de comunitatea din Taizé pentru a 41-a Întâlnire europeană a tinerilor, care s-a desfășurat de la 28 decembrie 2018 la 1 ianuarie 2019, în orașul Madrid. Cincisprezece mii de tineri au fost așteptați în capitala iberică: 170 de parohii și mii de familii au deschis ușile cu spirit de primire pentru ca tinerii în aceste zile să poată trăi o experiență de rugăciune, tăcere și prietenie dincolo de frontiere. Sunt numeroase bisericile din centru care au găzduit rugăciunile comune de la amiază, apoi întâlnirea s-a mutat în fiecare seară în saloanele de la Târgul din Madrid (IFEMA - Feria de Madrid).

Trăim într-o epocă în care fricile se măresc, granițele se închid. Dumnezeu ne primește mereu, fără condiție. Cristos bate la ușile noastre, ni se prezintă ca un sărac, nu se impune ci ne cere să-l primim. Nicio societate nu poate trăi fără încredere și pelerinajul tinerilor de încredere pe pământ vrea pur și simplu să fie un semn de speranță. Speranța că o civilizație a ospitalității este posibilă.

În timpul întâlnirii, tinerii s-au rugat pentru victimele abuzurilor, ale violenței și ale sărăciei. Este neliniștitor că atâția tineri se lasă seduși de o chemare la violență și este adevărat că prea mulți tineri au impresia că viața lor nu contează nimic, că existența nu are sens. În timpul întâlnirilor de la Madrid, fratele Alois le-a spus tinerilor: "Să ne deschidem ochii, să nu acceptăm nedreptățile, ci să luptăm cu o inimă reconciliată pentru a vindeca rănile nedreptății. Să nu adăugăm ură la violență".

Multe familii au deschis ușile casei lor pentru tinerii veniți care au participat la această întâlnire. Probabil că nu au vorbit limba tinerilor pe care i-au primit, dar cu siguranță au trăit experiența profundă că pot fi fiecare un dar pentru celălalt și că pot să primească de la celălalt ceva frumos și neașteptat. Este descoperirea că toți avem nevoie de celălalt și aceasta este experiența fundamentală care se trăiește atunci când depășim frica. Desigur, încrederea nu este naivă, nu se întemeiază pe un vis. Încrederea se trăiește împreună cu discernământul binelui de rău, dar încrederea știe să ia riscul de a-l primi pe celălalt chiar dacă este diferit de mine.

Două lucruri fundamentale au căutat tinerii în aceste zile: rugăciunea și prietenia. Aici tinerii au descoperit frumusețea rugăciunii în comun precum și a vieții interioare. Au fost lungi momente de tăcere împreună. Și asta îl duce pe fiecare la o căutare de intimitate cu Cristos, de ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu, de cântare și laudă împreună. Sunt momente care anticipă reconcilierea pe care Cristos ne-o dăruiește. Reconciliere între creștini, între popoare. Și asta conduce la prietenie. O prietenie care depășește granițele.

Întâlnirea de la Madrid la care au participat așa de mulți tineri a arătat că tinerii vor și caută o mondializare cu chip uman a acestei lumi. Și toate acestea trebuie să meargă împreună cu recunoașterea particularităților care aparțin fiecărui popor precum și diferitelor Biserici. Întâlnirea de la Madrid a vrut să spună Europei că este posibil să ne recunoaștem în particularități și să trăim, în același timp, împreună o experiență de universalitate.

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc pe site-ul www.taize.fr, versiunea în limba română, de unde a fost preluată și fotografia de la acest articol, precum și pe pagina de facebook oficială @taize. Meditațiile fratelui Alois sunt publicate la pagina www.taize.fr/ro_article25275.html. Fotografii ale grupului din Dieceza de Iași pentru ercis.ro încă nu au ajuns la redacție.


 

lecturi: 920.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat