Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Epifania Domnului - 2019

După ce s-a născut Isus în Betleemul Iudeii în zilele lui Irod, regele, iată că au ajuns la Ierusalim niște magi din Răsărit și întrebau, spunând: "Unde este regele nou-născut al iudeilor? Căci am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm". Auzind aceasta, regele Irod s-a tulburat și tot Ierusalimul împreună cu el. Adunându-i pe toți arhiereii și cărturarii poporului, a căutat să afle de la ei unde avea să se nască Cristos. Ei i-au spus: "În Betleemul Iudeii, căci așa este scris de profet: «Și tu, Betleem, pământ al lui Iuda, nicidecum nu ești cea mai mică dintre cetățile de seamă ale lui Iuda; căci din tine va ieși stăpânitorul care va păstori poporul meu, Israel»". Atunci Irod, chemându-i pe magi în secret, a aflat de la ei timpul precis când li s-a arătat steaua. Și, trimițându-i la Betleem, le-a spus: "Mergeți și informați-vă cu exactitate despre copil și, când îl veți fi găsit, făceți-mi cunoscut și mie ca să merg și eu să-l ador!" După ce l-au ascultat pe rege, au plecat, și iată că steaua pe care o văzuseră la răsărit mergea înaintea lor până când, venind, s-a oprit deasupra locului unde era copilul. Când au văzut steaua, au fost cuprinși de o bucurie foarte mare. Și, intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi, căzând la pământ, l-au adorat și, deschizând tezaurele lor, i-au oferit daruri: aur, tămâie și smirnă. După ce li s-a revelat în vis să nu se mai întoarcă la Irod, au plecat pe alt drum în țara lor. (Evanghelia după sfântul Matei 2,1-12)

- Chiar dacă la Nașterea Domnului intră în scenă și îngerii, istorisirea acestui eveniment unic în istoria lumii este plină de calm, liniște și limitată la puține persoane. Și totuși, Nașterea Mântuitorului nu are importanță doar pentru acei păstori umili, ci pentru întreaga umanitate; ba chiar pentru întreaga creație. Sărbătoarea de astăzi revelează chipul unui Dumnezeu care se arată și popoarelor păgâne, popoare care nu primiseră nicio profeție, precum evreii. Și, ceea ce poate ar trebui să-i pună pe gânduri pe urmașii lui Avraam este faptul că ei nu-i prezintă omagii Noului Născut, ci niște păgâni veniți de la mari depărtări, călăuziți de o stea.

- Evanghelistul Matei ne prezintă venirea în Palestina a unor astrologi păgâni. Imaginația și fantezia noastră îi îmbracă în diferite culori și haine pe cei trei magi, Gaspar, Melchior și Baltazar. Cine erau ei? Niște magi babilonieni care au învățat de la diaspora ebraică din țara lor să aștepte un rege eliberator? Sau poate erau niște preoți din imperiul mezilor, deveniți apoi adepți ai învățăturilor lui Zoroastru? Sau poate erau înalți funcționari, sfetnici și preoți babilonieni care se ocupau și cu astronomia și astrologia? Evanghelia ne spune că ei sunt călăuziți în drumul lor de o stea (cometă) care se deosebește de celelalte stele de pe bolta cerească și care-i captivează în așa măsură încât se pun în mișcare, urmărindu-i traiectoria, fapt care le poartă pașii spre Ierusalim. Israeliții, în schimb, nu o văd și nu-i înțeleg mesajul; ei preferă să rămână nemișcați în convingerile și tradițiile lor religioase, refuzând să asculte glasul misterios al lui Dumnezeu care acum le vorbește prin această stea.

- Câte stele (oameni sfinți și carismatici) nu au apărut pe bolta bimilenară a creștinismului, iar creștinii nu le-au acordat atenție și au preferat să rămână închiși în falsele lor siguranțe! Câți oameni nu trec și astăzi pe lângă noi, strălucind ca stelele cerului, iar noi preferăm să fim orbiți în continuare de luminile false ale atâtor falși profeți și învățători!

- Și astăzi sunt mulți străini care ne întreabă: "Unde este Dumnezeul vostru?", iar întrebarea lor ne deranjează, ne irită sau ne pune în dificultate. Noi, cei care ne considerăm drepți și pe drumul cel bun, ne simțim deranjați sau chiar ofensați de toți cei care nu sunt convinși de Dumnezeul nostru. Un creștin ortodox nu este mulțumit că un catolic nu crede în Dumnezeul lui "ortodox", și invers. Așa cum un protestant sau neoprotestant nu este mulțumit de Dumnezeul catolicilor sau al ortodocșilor. Diviziunile dintre creștini reprezintă probabil cel mai mare scandal pe care ei îl dau lumii. Și ce să mai spunem de miliardele de necreștini care nu sunt atrase de Dumnezeul creștinilor? Sunt mulțimi nenumărate care îl caută pe Dumnezeu, iar creștinii, ca și evreii de odinioară, rămân liniștiți sau indiferenți în siguranțele lor și nu-L arată nenumăraților căutători (magi) de Dumnezeu.

- Dumnezeul întrupat în pruncul din ieslea Betleemului nu are în planurile sale niciun puci militar și niciun plan de înlăturare de pe tron a vreunui rege, împărat sau președinte. Și totuși, sunt mulți Irozi atât de geloși pe puterea lor încât pun la cale uciderea, eliminarea oricărui posibil adversar. Setea de putere îi face pe unii oameni mai sângeroși decât cea mai feroce bestie sălbatică. În pofida atitudinii lui Irod, magii, conduși de stea, ajung la prunc, îi aduc omagii, iar apoi, conduși de Providența divină, pe alt drum se întorc în țara lor. Acest fapt ne duce cu gândul la păgâni în care Cristos a găsit o credință mai mare decât între evrei, urmașii dreptului Avraam. Iar în istoria Bisericii sunt nenumărați convertiți, veniți din afara spațiului religios creștin care au deschis căi minunate venirii lui Dumnezeu în această lume (vezi cazul lui Saul, devenit marele apostol al neamurilor păgâne, sfântul Paul: Fapte 9, 26-30).

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 698.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat