Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul la Ciugheș

Și în anul 2018 comunitatea romano-catolică din Parohia Ciugheș a celebrat cu mare bucurie sărbătoarea sfântă a Nașterii Domnului.

Doamne, da' cum se mai schimbă satul meu și toate lucrurile din jurul nostru! Se schimbă până și mersul vremii, pe măsură ce înaintăm în vârstă. Pe când eram copil de-o șchioapă, furam din pod covata mamei în care frământa pâinea și o foloseam ca sanie, ieșind cu ea pe deal în întâmpinarea iernii: altfel era satul, altfel erau oamenii și iarna altfel venea și pleca.

Stăteam pe deal până ce fiorul gerului ne săgeta cu ace de gheață în tălpi și mădulare și ne alunga biciuindu-ne în casă. Și cu fiecare zi ce trecea, simțeam tot mai aproape sărbătorile iernii, pe care le așteptam cu nerăbdare. În ajunul Crăciunului, la miez de zi ori la ceasul înserării, grupuri, grupuri de copii ne adunam pe la case, ca să învățăm urări sau colinde. În versul lor îndulcit se regăseau pruncul Isus, magii, păstorii, pâinea, iarba, vacile, plugul, caii, fânul, hărnicia sau lenea omului. Colindele acelea nescrise nicicând, veneau de departe de la cei bătrâni, de peste veacuri. Aceste colinde le învățam, ca pe o dulce poezie, repetându-le în fiecare an.

Anul acesta, 2018, noaptea de Crăciun ne-a adunat pe toți ciugheșenii ca de obicei în biserică în jurul altarului și la ieslea lui Isus. Liturghia a fost concelebrată de parohul Anton Egner, vicarul pr. Cristian Nistor și părintele Claudiu (căci așa-l știm noi: ciugheșenii). Părintele paroh Anton Egner ne-a invitat să vedem în cuvântul lui Dumnezeu care s-a întrupat în sânul Mariei și s-a născut în ieslea de la Betleem prototipul iubirii umane.

Înainte să existe iubirea dintre oameni există iubirea lui Dumnezeu.

Vorbim de o iubire care prin natura ei se împarte, se dăruiește, iar cel mai mare beneficiar este omul, familia fiind locul predilect în care ea trebuie să se simtă acasă.

Ziua de 25 decembrie 2018: Liturghia a fost celebrată de părintele Claudiu și concelebrată de preotul vicar Cristian Nistor. Sfântul lăcaș era plin de credincioși primele două rânduri de bănci erau ocupate de copii. Aflaseră că Moșul Crăciun a lăsat la parohia bisericii daruri multe.

În predica sa, preotul Claudiu privind la pruncul Isus de pe altar a spus: Între mâinile deschise ale pruncului din iesle și mâinile mamei sale gata să-l îmbrățișeze, vedem îmbrățișarea lui Dumnezeu care prin Fecioara-Mamă este gata să cuprindă întreaga lume. Spațiul care se formează între cele patru brațe deschise nu este altceva decât siguranța pe care o dă trăirea iubirii.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cântând la unison străvechiul colind al românilor - "O ce veste minunată".

Părintele paroh Anton Egner s-a fotografiat cu micuții copii aflați în biserică care bucuroși l-au înconjurat și doar statura mai înaltă a cucernicului preot se zărește din mijlocul micuților colindători.

Sărbătoarea sfântului Ștefan a fost ocazia potrivită de a aminti comunității că soții sunt chemați să fie împreună. Dumnezeu a oferit în dar sacramentul Căsătoriei atât la unul cât și la celălalt soț pentru a fi fericiți. În sfântul lăcaș, primăria comunei Palanca și comunitatea Ciugheș au sărbătorit șapte familii de ambele confesiuni, la jubileul căsătoriei (50 de ani de căsnicie).

În cuvântul de învățătură, preotul Cristian Nistor a scos în evidența importanța iubirii care stă la baza familiei. A iubi nu este un sentiment, este o decizie, o stare. Iubirea înseamnă dăruire. A iubi invită la acțiune și rodul acestei acțiuni este iubirea. Din iubire se naște milostivirea, bunătatea, umilința, înțelegerea și toate virtuțile care împodobesc și susțin viața de familie și de comunitate. A iubi înseamnă a respecta pe celălalt.

Primarul comunei Adrian Paliștan și viceprimarul Dumitru Maxim au oferit sărbătoriților diplome, flori și daruri. Întreaga asistență la unison cu emoție în glas a cântat "Mulți ani trăiască!"

Cei sărbătoriți, rudele nepoții și strănepoții aveau lacrimi în ochi.

În seara de 31 decembrie 2018 creștinii în număr mare s-au aflat în sfântul lăcaș. Parohul Anton Egner a făcut un bilanț al botezurilor, cununiilor și deceselor din parohia Ciugheș. Cu tristețe a anunțat că numărul deceselor depășește cu mult numărul noilor născuți. Pe an ce trece populația comunității îmbătrânește. După Liturghie, tăcuți creștinii au plecat spre casele lor să aștepte noul an.

Dragi ciugheșeni: vă doresc un an nou cu bucurii și împliniri, oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Crăciunul la Ciugheș


 

lecturi: 583.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat