Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri la sfârșit de an - 2018

Iată-ne în ultima zi a anului 2018. Cine ar putea să spună tot ceea ce a trăit în acest an? Nimeni! Nimeni nu cunoaște numărul exact al bucuriilor și durerilor, al realizărilor și neîmplinirilor, a tot ceea ce a însemnat clipă de clipă, ceas de ceas, zi de zi tot acest an acum pe sfârșite. Și, de fapt, nici nu este bine să avem o memorie atât de puternică încât să ținem minte toate. Căci dacă am avea prezente în acest moment toate bucuriile și mulțumirile celor 365 de zile ale anului, inima noastră nu ar putea să ducă atâta fericire și ar fi strivită de greutatea ei. La fel cum, dacă am avea prezente toate durerile anului ce s-a scurs, am fi distruși de povara lor. Cel care ne-a creat a sădit în noi și uitarea, pentru ca nici bucuriile, nici durerile să nu devină pentru noi poveri prea mari de dus pentru umerii noștri.

Și totuși, fiecare zi a anului ce s-a scurs a lăsat o urmă în inima și în gândurile noastre. Și chiar dacă sunt unii care trec prin viață ca gâsca pe apă, insensibili și nepăsători, fiecare zi a anului ce s-a scurs a făcut ca lipsa de sensibilitate și nepăsarea lor să devină și mai mari; adică au îmbătrânit cu încă un an în ceea ce nu-le face bine nici lor și nici altora.

Recunoștință

Eu însă vreau să cred că acum, la sfârșit de an, fiecare dintre noi privim înapoi cu recunoștință pentru atât de multe lucruri bune de care am avut parte. În primul rând, cred că trebuie să-i fim recunoscători lui Dumnezeu pentru că ne-a dat zilnic darul vieții. Faptul că timp de 365 de zile ochii noștri au văzut în fiecare dimineață lumina soarelui, reprezintă și acum un motiv de a-i spune lui Dumnezeu un sincer "mulțumesc" că m-ai lăsat să fac umbră pământului încă un an de zile.

Acum privim în noi și în jurul nostru, repet, cu recunoștință, deoarece totul reprezintă un mare dar făcut nouă de Dumnezeu și de oameni. Aerul pe care-l respirăm este darul lui Dumnezeu; lumina fiecărei zile ca și liniștea nopții sunt daruri ale Creatorului. Mâncarea pe care o primim, pentru mulți dintre noi nu este rezultatul muncii noastre, ci darul altora. Chiar și lucrurile pe care le avem în proprietatea noastră, într-un fel sunt tot un dar, căci dacă Cel de Sus nu ne-ar fi dat minte și putere ca să lucrăm pentru ele, nu le-am avea; nu am avea nimic. Faptul că cineva se simte realizat profesional nu înseamnă că realizările lui sunt doar ale lui, căci până a avea, de exemplu, o diplomă universitară sau un brevet de inventator, sunt multe alte persoane și instituții care au contribuit la obținerea unei astfel de performanțe. La orice realizare sau împlinire a noastră își aduc aportul multe alte persoane și mulți alți factori de care este bine să ținem seama și să fim recunoscători.

Să privim înapoi cu o inimă recunoscătoare: Dacă am meritat sau nu, Dumnezeu a rămas prezent în bisericile noastre; indiferent dacă noi le-am călcat sau nu pragul. Profesorii, medicii, primarii, preoții și mulți alții au rămas la datorie pentru noi, indiferent dacă le-am spus sau nu le-am spus vreodată "mulțumesc că exiști!". Prietenii sau oamenii buni au rămas mereu aceiași pentru noi, chiar dacă am știut sau nu am știut să-i apreciem atât cât ar fi trebuit. Pe tot parcursul anului, sărbătorile religioase au fost celebrate cu aceeași grijă, solemnitate și sfințenie, indiferent dacă am participat sau nu la ele. Dumnezeu și-a ținut mereu mâna întinsă asupra noastră, chiar dacă noi ne-am dat seama sau nu de aceasta. Sunt atât de multe lucruri bune care ne-au însoțit în anul care s-a scurs și pentru care acum ar trebui să-i mulțumim lui Dumnezeu și multor persoane; unele din ele ne-au făcut bine fără ca noi să știm. Este bine să mulțumim acum binefăcătorilor noștri știuți, dar și celor neștiuți.

Volat irreparabile tempus

Poate ne doare faptul că odată cu scurgerea fiecărui an ne depărtăm mai mult de leagăn și ne apropiem mai mult de mormânt. Teama de a nu mai exista în această lume se cuibărește în inima fiecăruia dintre noi; să fim sinceri și să recunoaștem aceasta. Eu cred că această teamă reprezintă o mare binefacere, căci ne îndeamnă să trăim fiecare clipă a vieții ca și cum ar fi ultima. Și în același timp, teama de a nu mai fi ne învață, că, într-adevăr, nu suntem veșnici pe acest pământ, și, ca atare, nu ne face niciun bine dacă ne agățăm de el cu disperare. Viața noastră în această lume este ca o călătorie într-un tren, un tren care merge mai lent, sau mai grăbit, iar uneori merge cu viteze amețitoare încât nici nu mai reușești să privești de pe fereastra lui oamenii și locurile pe lângă care treci. Este bine acum să ne reamintim că viața noastră în această lume este o călătorie care are în început, pe care îl știm, și un sfârșit pe care nu-l știm. Dar este bine să știm că acel sfârșit se construiește acum, în prezent. Ceea ce noi gândim, spunem și facem acum, în timp, poartă culorile veșniciei care începe odată cu moartea noastră; atunci când ni se va deschide poarta unei alte lumi în care dreptul Judecător ne va răsplăti pentru ceea ce am făcut pe acest pământ, și ne va pune în rândul oilor, la dreapta lui, sau în rândul caprelor, la stânga lui.

Dă și altora

Viața noastră se scurge în timp; curge ca un izvor care duce în apele sale, mai limpezi sau mai tulburi, mai agitate sau mai liniștite, toate faptele noastre, bune și mai puțin bune. Ar fi bine să ne întrebăm acum, ca la un bilanț, câți s-au adăpat din apele noastre. Pentru câți oameni am fost un izvor de bucurie? La câți oameni le-am alinat sufletul în durerile, bolile și lipsurile lor? Am fost noi ca un izvor din care toți pot să bea, sau ne-am închis în noi înșine, dorind doar bucuria și fericirea noastră, iar față de ceilalți am avut o inimă închisă în care nimeni nu are loc? Ne gândim acum ce am mai cumpărat și ce îmbunătățiri am adus casei în care locuim în anul care s-a scurs. Suntem bucuroși, cei angajați la stat, că ni s-au mărit salariile; că de Nașterea Domnului am avut o masă îmbelșugată și că a venit și Moș Crăciun cu daruri. Suntem mulțumiți de ceea ce avem; să nu uităm, repet, să ne întrebăm dacă sunt și alte persoane care acum, la sfârșit de an, sunt mulțumite datorită faptelor noastre bune.

Să te binecuvânteze Domnul în noul an!

"Domnul să te binecuvânteze și să te păzească! Domnul să facă să strălucească fața lui spre tine și să se îndure de tine! Domnul să-și înalțe fața spre tine și să-ți dăruiască pacea!" (Cartea Numerilor 6,24-26)

În anul care vine, Dumnezeu să-și îndrepte fața sa senină spre noi și să ne binecuvânteze! Să ne ofere Domnul harul și mântuirea lui în fiecare zi a anului pe care îl vom începe curând. În aceste ultime ore ale anului privim cu drag spre cei cu care vom sărbători trecerea dintre ani. Să ne ridicăm privirea spre ceruri pentru a-l vedea pe Tatăl nostru al tuturor, care ne privește pe toți cu ochii săi plini de iubire și milostivire. Da, trebuie să intrăm bucuroși în noul an, căci vom fi mereu ocrotiți și binecuvântați de Cel care ne iubește mai mult decât ne iubim noi înșine.

În noul an vom fi priviți de mama noastră cerească, Maria. Ea ne va strânge la pieptul ei și ne va prezenta Fiului ei pentru ca El să ne binecuvânteze. Formăm împreună cu toți cei botezați marea familie a copiilor care au un singur dumnezeu ca Tată și o singură fecioară Maria, ca mamă. Să intrăm în noul an cu mulțumire, bucurie, curaj și încredere în capacitățile noastre de a face binele. Dar mai ales să fim bucuroși și plini de încredere și curaj întrucât în noi și deasupra noastră este un Dumnezeu care ne vrea binele și ne binecuvântează. El își întoarce acum spre noi fața sa senină și ne dăruiește pacea lui.

La mulți și fericiți ani tuturor!

Pr. Emil Dumea
 


lecturi: 614.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat