Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Salutul lui Tornielli adresat cititorilor: "Vatican Insider este o lucrare colectivă construită zi de zi"

De Andrea Tornielli

Drage cititoare, dragi cititori ai Vatican Insider, din iunie 2011 (adică de când a început publicările sale acest site) aceasta este prima dată când mă adresez vouă. Și fac asta pentru a vă saluta, pentru a vă mulțumi: așa cum știți, săptămânile trecute am fost numit director editorial al media vaticane și din ianuarie la La Stampa și conducerea lui Vatican Insider.

Mulțumirea este pentru modul în care ne-ați urmărit până astăzi: sunteți cititori atenți, gata să încurajați munca noastră, dar și să semnalați inevitabilele neatenții. În 2011, Vatican Insider a început să publice articolele sale informative despre Sfântul Scaun și despre Biserica Catolică din lume în trei limbi: italiană, engleză și spaniolă. De-a lungul anilor s-au adăugat pagini zilnice în arabă, în chineză și unele articole în poloneză.

Vatican Insider este considerată astăzi, în Italia și în lume, printre sursele de informație rapide, credibile și complete despre Vatican. Acest rezultat este rodul unei munci de echipă. Vatican Insider n-a fost niciodată blogul personal al cuiva, ci o lucrare colectivă construită zi de zi de profesioniști ai informației, dintre care mulți experți vaticaniști care provin din diferite zone lingvistice. Am încercat să prevaleze relatarea solidă a faptelor asupra comentariului, nu pentru că analiza și comentariile nu sunt importante, ci pentru că trăim într-o lume – cea a social network – în care adesea se riscă să se considere sigură realitatea a ceea ce s-a întâmplat pentru a ne dezbina cu privire la interpretări. Însă ajungând uneori să nu se țină cont de contexte și de toți factorii realității.

Pentru aceasta Vatican Insider a dat mereu precedență știrilor, relatării faptelor, încercând să îngrijească, grație contribuției semnăturilor noastre, și știrilor aparent minore, și evenimentelor considerate de rutină. În afară de asta, am încercat să deschidem ferestre spre lume și spre Biserică, relatând de exemplu ce anume se întâmplă în rândul catolicilor chinezi dând glas atâtor episcopi din acea țară; am relatat și relatăm istorii de conviețuire reușită între creștini și musulmani în Italia și în lume; am ținut aprinse reflectoarele asupra evenimentelor africane; am privit în mod constant la Asia și la ceea ce se mișcă în acel continent; am publicat multe interviuri; am încercat să prezentăm în mod complet documente, acte de conducere și de magisteriu mai întâi ale lui Benedict al XVI-lea și apoi ale lui Francisc.

Am încercat să arătăm, în epoca informației hiper-rapide destinate însă unei uitări foarte rapide, că în Biserică nu totul este mereu „nou” sau „revoluționar”, că există precedente și că o bună informare cu privire la o instituție bimilenară nu poate niciodată să facă abstracție de istorie. Nu întotdeauna am reușit să respectăm obiectivele pe care ni le-am propus, pentru că activitatea noastră a fost adesea condiționată de dificultăți tehnice, timpi limitați, nelipsite greșeli. Însă atenția crescândă cu care ne-ați urmărit în acești ani, crescând constant numărul vizitelor și timpul de lectură a articolelor noastre, ne-a întărit și ne-a determinat să ne angajăm pentru a face tot mai bine munca noastră.

Acum responsabilitatea coordonării lui Vatican Insider este încredințată directorului de la La Stampa, Maurizio Molinari, și lui Domenico Agasso, jurnalist, vaticanist și scriitor care în acești ani a împărtășit cu mine conducerea site-ului nostru online. Vatican Insider, așa cum am spus deja, este o lucrare colectivă, semnăturile sale vor continua să fie prezente, bogăția de contribuții nu este depotențată. Urez spor la muncă redacției, traducătorilor și tuturor colaboratorilor, mulțumindu-le pentru angajare și pentru marea dăruire.

Continuare bună și la revedere!

(După Vatican Insider, 30 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 271.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat