Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Agenția Fides: Misionarii uciși în anul 2018

„Câți frați îndură astăzi persecuții pentru numele lui Isus!” (papa Francisc, 25 ianuarie 2018)

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) – În cursul anului 2018 au fost uciși în lume 40 de misionari, aproape dublu față de cei 23 din anul precedent, și este vorba în cea mai mare parte de preoți: 35. După opt ani consecutivi în care numărul cel mai ridicat de misionari uciși a fost înregistrat în America, în 2018 Africa este pe primul loc al acestui clasament tragic.

Conforma datelor adunate de Agenția Fides, în 2018 au fost uciși 40 de misionari: 35 de preoți, 1 seminarist, 4 laici. În Africa au fost uciși 19 preoți, 1 seminarist și 1 laică (21); în America au fost uciși 12 preoți și 3 laici (15); în Asia au fost uciși 3 preoți (3); în Europa a fost ucis 1 preot (1).

Folosim termenul „misionar” pentru toți botezații, conștienți că „în virtutea Botezului primit, fiecare membru al poporului lui Dumnezeu a devenit discipol misionar. Fiecare botezat, oricare ar fi funcția sa în Biserică și gradul de instruire a credinței sale, este un subiect activ de evanghelizare” (EG 120). De altfel, lista anuală de la Fides de mult timp nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci încearcă să înregistreze toți botezații angajați în viața Bisericii morți în mod violent, nu în mod expres „din ură față de credință”. Pentru aceasta se preferă să nu se folosească termenul „martiri”, decât în semnificația sa etimologică de „martori”, pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei.

Și anul acesta mulți misionari și-au pierdut viața în timpul tentativelor de răpire sau de furt, făcute și cu ferocitate, în contexte sociale de sărăcie, de degradare, unde violența este regulă de viață, autoritatea statului șovăie sau este slăbită de corupție și de compromisuri, sau unde religia este instrumentalizată pentru alte scopuri. La orice latitudine preoți, călugărițe și laici împărtășesc cu oamenii obișnuiți aceeași viață zilnică, aducând mărturia lor evanghelică de iubire și de slujire pentru toți, ca semn de speranță și de pace, încercând să aline suferințele celor mai slabi și ridicându-și glasul în apărarea drepturilor lor călcate în picioare, denunțând răul și nedreptatea. Și în fața situațiilor de pericol pentru propria integritate fizică, a atenționărilor autorităților civile sau ale propriilor superiori religioși, misionarii au rămas la locul lor, conștienți de riscurile la care se expuneau, pentru a fi fideli față de angajamentele asumate.

Recunoașterea Bisericii

Este emblematic cazul celor 19 martiri din Algeria, un episcop, monahi, călugări și călugărițe, uciși între 1994 și 1996 în circumstanțe diferite, care au fost beatificați la 8 decembrie la Oran. „Trăiau în această țară desfășurând diferite misiuni și au fost puternici și perseverenți în slujirea lor adusă evangheliei și populației, în pofida climatului amenințător de violență și de asuprire care îi înconjura a amintit cardinalul Angelo Becciu la omilia de la liturghia de beatificare. Citind biografiile lor rămânem uimiți aflând că toți, deși conștienți de riscul care-i asedia, au decis în mod curajos să rămână la locul lor până la sfârșit; în ei s-a dezvoltat o puternică spiritualitate martirială înrădăcinată în perspectiva de a se jertfi pe ei înșiși și de a oferi propria viață pentru o societate reconciliată și de pace”.

La 26 mai a fost beatificată sora Leonella Sgorbati, Misionară a Consolatei, ucisă la 17 septembrie 2006 la Mogadiscio (Somalia), lovită mortal de câțiva mercenari în timp ce mergea la spitalul în care presta serviciu. Cu ea a fost ucis și Mohamed Mahamud, gardianul musulman care a încercat s-o salveze.

Au fost beatificați la Morales, în Guatemala, la 27 octombrie, misionarul franciscan italian Tullio Maruzzo, și catehetul indigen Luis Obdulio Arroyo Navarro, franciscan laic, primul fericit martir născut în Guatemala. De mai multe ori amenințat pentru lucrarea sa în apărarea țăranilor, părintele Tullio a voit să rămână între oamenii săi, ajutat în misiunea sa de Luis Obdulio. La 1 iulie 1981, la sfârșitul unei zile de muncă pastorală, în timp ce se întorceau în parohie, au fost loviți mortal.

Lucien Botovasoa, tată de familie, laic angajat, învățător de școală elementară, catehet, a fost ucis la 17 aprilie 1947 în Madagascar, și a fost beatificat la 15 aprilie în micul sat Vohipeno, în provincia Fianarantsoa, unde era născut. Ziua sa era ritmată de rugăciune, de angajarea pentru cateheză și pentru familia sa, în contextul unei vieți trăite în sărăcie franciscană. În climatul de violență independentistă, bisericile au fost incendiate și a început vânătoarea de creștini și Lucien a fost condamnat la moarte „pentru că este adept al lui Cristos”.

La 31 ianuarie, în satul Meruri, în Mato Grosso (Brazilia), a fost începută investigația diecezană cu privire la viața și la martiriul părintelui Rodolfo Lunkenbein, salezian, și a indigenului Simao Bororo, uciși la 15 iulie 1976 în curtea misiunii saleziene din Meruri, unde erau angajați să evanghelizeze și să însoțească pe indios în apărarea drepturilor lor.

În schimb s-a încheiat faza diecezană a cauzei de beatificare a Mons. Christophe Munzihirwa Mwene Ngabo, arhiepiscop de Bukavu, asasinat în 1996. Anunțul a fost dat la 29 octombrie în sediul său episcopal, capitală din Sud Kivu, în estul Republicii Democratice Congo. Arhiepiscopul era cunoscut pentru sinceritatea sa, curajul și forța în a denunța răul, nedreptatea și ocuparea ilegală a teritoriului congolez din partea grupurilor armate străine, care comiteau crime și violențe împotriva populației.

Sfântul Părinte Francisc a autorizat publicarea decretului care recunoaște martiriul din ură față de credință, îndurat de episcopul de La Rioja, Enrique Angelelli, de părintele Carlos Murias, franciscan conventual, de părintele Gabriel Longueville, fidei donum francez, și de laicul Wenceslao Pedernera, organizator al Movimiento Rural Catolico, uciși în circumstanțe diferite în Argentina, între iulie și august 1976. Vor fi beatificați la La Rioja la 27 aprilie 2019.

Plaga sechestrelor și violențelor

Misionarii care ajung la recunoașterea martiriului lor din partea Bisericii constituie aproape vârful icebergului acestui calvar contemporan: de fapt, este aproape imposibil a compila lista de episcopi, preoți, surori, lucrători pastorali, simpli catolici, lucrători umanitari sau membri ai organizațiilor internaționale, care sunt agresați, bătuți, prădați, amenințați. Așa cum este imposibil de înregistrat structurile catolice în slujba întregii populații, fără deosebire de credință sau de etnie, cum ar fi școli, spitale, centre de primire, care au fost atacate, vandalizate sau prădate. Durere deosebită provoacă după aceea bisericile profanate sau incendiate, statuile și imaginile sacre distruse, credincioșii agresați în timp ce sunt adunați în rugăciune. La listele provizorii pregătite anual de Agenția Fides, trebuie să fie asigurată lista lungă a atâtora, care în orice colț al planetei suferă și plătesc cu viața credința lor în Isus Cristos.

Din păcate s-a răspândit de acum în diferite continente sechestrarea de preoți și surori: unele s-au terminat în mod tragic, așa cum rezultă și din lista misionarilor uciși, altele cu eliberarea ostaticilor, altele cu tăcerea. În Nigeria, în special în statele din sud, a crescut numărul răpirilor de preoți și călugări cu scop de extorcare, cea mai mare parte sunt eliberați după puține zile, însă în unele cazuri cu consecințe devastatoare pentru sănătatea lor fizică și psihică. Fenomen asemănător este frecvent și în America Latină.

Cu privire la soarta iezuitului italian părintele Paolo Dall’Oglio, răpit la 29 iulie 2013 la Raqqa, în Siria, au circulat în acești ani atâtea voci, fără nicio confirmare. Răpirea sa n-a fost niciodată revendicată.

De mult timp nu sunt vești despre părintele Gabriel Oyaka, călugăr nigerian din Congregația Duhului Sfânt, răpit la 7 septembrie 2015 în statul Kogi. Și despre misionara columbiană sora Gloria Cecilia Narvaez Argoty, răpită la 8 februarie 2017 în satul Karangasso, în Mali, de grupul Al Qaeda din Mali, de ceva timp nu există vești sigure. Este încă în mâinile sechestratorilor săi părintele Pierluigi Maccalli, din Societatea Misiunilor Africane (SMA), care în noaptea dintre 17 și 18 septembrie, a fost răpit în Niger, în misiunea din Bamoanga.

Pe drumul Bisericii spre Luna Misionară Extraordinară din octombrie 2019, voită de papa Francisc „cu scopul de a trezi mai mult conștiința lui missio ad gentes și de a relua cu nou elan transformarea misionară a vieții și a pastorației”, sângele vărsat și suferințele îndurate de atâția frați și surori în toate regiunile planetei pentru numele lui Isus Cristos, sunt exemplu și stimulent: privind la ei, fiecare creștin să conștientizeze că este „botezat și trimis”, împreună cu toată Biserica, să vestească Evanghelia lui Cristos omului de astăzi, care trăiește „într-o lume tot mai bogată în mijloace și săracă în iubire” (Papa Francisc, 25 ianuarie 2018).

(S.L.) (Agenția Fides 29/12/2018)

PANORAMA CONTINENTELOR

 

AFRICA

În Africa au fost uciși 19 preoți, 1 seminarist, 1 laică (21).

În Nigeria (6): Părintele Joseph Gor și părintele Felix Tyolaha au fost uciși în timpul unui atac din partea păstorilor/jihadiștilor în satul Mbalom, în parohia „Sfântul Ignațiu” Ukpor-Mbalom, în zorii zilei de 24 aprilie 2018, în timpul Liturghiei de dimineață. Părintele Michael Akawu a fost ucis la 18 august 2018 în cursul unei răpiri. Părintele Stephen Ekakabor a murit la 23 august 2018 ca urmare a gravelor leziuni cerebrale provocate cu un an înainte, la 12 februarie 2017, în timpul unei răpiri. Părintele Jude Egbom a fost ucis de gloanțe de armă în timpul unei răpiri la 10 septembrie 2018 la Umuwala, în statul Imo. Părintele Louis Odudu a murit într-un spital din Warri, în statul Delta, la 19 septembrie 2018, patru zile după ce a reușit să fugă din mâinile sechestratorilor săi.

În Republica Centrafricană (5): Părintele Joseph Désiré Angbabata, din dieceza de Bambari, a fost rănit în dimineața zilei de 22 martie 2018 în timpul unui atac la parohia sa din partea unui grup armat, și a murit puțin după aceea. Părintele Albert Toungoumale-Baba a fost ucis în parohia Notre Dame de Fatima, la 1 mai 2018, în timpul unui masacru săvârșit de un grup armat care a atacat parohia. Părintele Firmin Gbagoua, vicari general al diecezei de Bambari, a fost ucis în seara zile de 29 iunie 2018 de un comando de asasini care a intrat în episcopie. Vicarul general al diecezei de Alindao, părintele Blaise Mada, și părintele Celestine Ngoumbango, paroh de Mingala, au fost uciși în timpul atacului la episcopia de Alindao, unde s-au refugiat împreună cu alte persoane, la 15 noiembrie 2018.

În Republica Democratică din Congo (3): tânăra Thérese Deshade Kapangala a fost ucisă la 21 ianuarie 2018 la Kintambo, la nord de Kinshasa, în timpul represiunii violente a militarilor. Trupul părintelui Florent Mbulanthie Tulantshiedi, din Congregația Joséphis, a fost găsit la 2 martie 2018 pe malul fluviului Kasai. Părintele Etienne Nsengiyumva a fost asasinat de un vagabond la Kichanga, dieceza de Goma, la 8 aprilie 2018.

În Camerun (3): Părintele Alexandre Sob Nougi, din dieceza de Buea, a fost ucis la 20 iulie, lovit de un glonț în timpul unei ciocniri dintre militari și separatiști. Tânărul seminarist Gérard Anjiangwe a fost ucis de un grup de militari la 4 octombrie 2018. Părintele Cosmas Omboto Ondari a fost ucis la 21 noiembrie 2018 la Kembong, la câțiva km de Memfe, lovit de două ori de o patrulă de militari.

În Coasta de Fildeș (1): Părintele Bernardin Brou Aka Daniel, din dieceza de Abengourou, a fost ucis în timpul unei răpiri pe stradă, la 23 aprilie 2018.

În Sud Sudan (1): Părintele Victor Luke Odhiambo, a fost rănit mortal în noaptea de 14 noiembrie 2018 de un grup de oameni înarmați care au atacat comunitatea iezuită din Cueibet, în statul Gok.

În Kenya (1): Părintele John Njoroge Muhia a fost ucis la 10 decembrie 2018, în timp ce mergea la o bancă din Kikuyu, pentru a depune ofertele credincioșilor.

În Malawi (1): Părintele Tony Mukomba, din arhidieceza de Blantyre, a murit în seara zile de 17 ianuarie 2018 după ce a fost rănit grav de un grup de bandiți săptămâna precedentă.

AMERICA

În America au fost uciși 12 preoți, 3 laici (15)

În Mexico (7): Părintele Ivan Jaimes, din arhidieceza de Acapulco, paroh de Las Vigas, și părintele Germain Muniz Garcia, paroh de Mezcala, într-o ambuscadă stradală în statul Guerrero, la 5 februarie 2018. Părintele Rubén Alcántara Díaz, vicar judecătoresc al diecezei de Izcalli, a fost asasinat la 18 aprilie 2018 puțin înainte de Liturghie. Părintele Juan Miguel Contreras García a fost ucis la 20 aprilie 2018, la sfârșitul sfintei Liturghii pe care a celebrat-o în parohia din Tlajomulco, statul Jalisco. Trupul fără viață al părintelui Moisés Fabila Reyes, preot bătrân care a fost sechestrat la 3 aprilie, a fost găsit la 25 aprilie în orașul Cuernavaca, Morelos. Trupul părintelui Miguel Gerardo Flores Hernandez, dispărut la 18 august, a fost găsit la 25 august 2018 într-un teren abandonat în orășelul Nueva Italia, statul Michoacán. Părintele Ícmar Arturo Orta, dispărut la 11 octombrie, a fost găsit în după-amiaza zilei de 13 octombrie, în via Santa María, cartierul Ley del Servicio Civil (Tijuana), cu mâinile și picioarele legate și cu semne de violență.

În Columbia (2): Părintele Dagoberto Noguera Avendano, fost preot, a fost ucis la 10 martie 2018 în locuința sa, în localitatea Santa Marta, probabil în timpul unei tentative de furt. La 25 iulie 2018, părintele John Fredy Garcia Jaramillo a fost găsit mort în casa sa în cartierul Betlemme Los Almendros, în zona sud-vest a Medellinului, cu răni provocate de armă cu tăiș.

În Nicaragua (2): José Maltez, care făcea parte din Oratoriul Salezian, a murit datorită unui glonț la torace, la 5 iunie 2018 la Granada, în timpul ciocnirilor dintre bande și grupuri de apărare a orașului. Sandor Dolmus, tânăr ministrant al catedralei din Leon, lovit de un glonț în timp ce mergea pe stradă, împreună cu alți tineri.

În Venezuela (1): Părintele Iraluis José Garcia Escobar, paroh al parohiei Nuestra Senora de Fatima, în arhidieceza de Barquisimeto, a fost ucis la 9 iulie 2018 de bandiți în timpul unei tentative de furt.

În Ecuador (1): Părintele Arturo Rene Pozo Sampaz, paroh de San Juan, Quito, a fost găsit la 9 octombrie 2018, lângă patul său, cu mâinile și picioarele legate.

În El Salvador (1): Părintele Walter Osmin Vásquez, din dieceza de Santiago de Maria, a fost ucis cu gloanțe de armă la 29 martie 2018, în timp ce mergea în parohia din Lolotique.

În Perù (1): Părintele Carlos Riudavets Montes (SJ) a fost găsit la 10 august 2018 legat și cu semne de violențe, în comunitatea indigenă peruviană din Yamakentsa.

ASIA

În Asia au fost uciși 3 preoți

În Filippine (2): Părintele Mark Yuaga Ventura, responsabil al stației misionare San Isidro Labrador, a fost ucis la 29 aprilie 2018 cu gloanțe de armă. Părintele Richmond Nilo a fost ucis la 10 iunie 2018 de doi tâlhari înarmați, în timp ce se pregătea să celebreze Liturghia de seară în satul Mayamot, în dieceza de Cabanatuan.

În India (1): Părintele Xavier Thelakkat, preot din Kerala, a fost înjunghiat mortal la 1 martie 2018 de fostul sacristan al bisericii parohiale din Malayattoor, care fusese concediat cu trei luni înainte.

EUROPA

În Europa a fost ucis 1 preot

În Germania: Părintele Alain-Florent Gandoulou, preot congolez, capelan al comunității catolice francofone din Berlin, a fost ucis la 22 februarie 2018, după o violentă discuție în biroul său.

DATE BIOGRAFICE ȘI CIRCUMSTANȚELE MORȚII

Agenția Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi

la această listă sau la cele din anii anteriori.

Pr. Tony Mukomba, din arhidieceza de Blantyre (Malawi), a murit în seara zile de 17 ianuarie 2018 după ce a fost rănit grav de un grup de bandiți săptămâna precedentă. Conform Conferinței Episcopale din (ECM) pr. Mukomba a fost atacat aproape de Universitatea Catolică, atunci când mașina sa s-a blogat datorită unei pene, și el a trebuit să continue să meargă pe jos. A fost atacat de câțiva bandiți care l-au lovit cu sălbătăcie, foarte probabil pentru a lua banii. Funeraliile au fost celebrate la 20 ianuarie în catedrala din Limbe de arhiepiscopul de Blantyre.

(Agenția Fides 19/1/2018)

Thérese Deshade Kapangala, din Republica Democratică din Congo, 24 de ani, care se pregătea să înceapă drumul său de postulantă la surorile Sfintei Familii, a fost ucisă duminică, 21 ianuarie 2018 de represiunea violentă a militarilor care blocau protestele împotriva deciziilor președintelui Kabila promovate de laicii catolici în toată țara. Thérese, care cânta în corul parohiei și era activă în Legio Mariae, a participat la Liturghie în localitatea Kintambo, la nord de Kinshasa. Imediat după aceea, împreună cu alți laici, a încercat să organizeze un marș de protest. Armata era adunată în afara bisericii și a deschis focul  împotriva manifestanților, care au căutat adăpost întorcându-se în biserică. Thérese a fost lovită în timp ce încerca să protejeze o fetiță cu trupul său. În duminica aceea au fost cel puțin 5 morți, 57 răniți și peste 100 de arestați.

(Agenția Fides 22/1/2018)

Pr. Ivan Jaimes, 37 de ani, din arhidieceza de Acapulco, paroh de Las Vigas, și pr. Germain Muniz Garcia, 39 de ani, paroh de Mezcala, din dieceza de Chilpancingo-Chilapa, ambii mexicani, au fost uciși într-o ambuscadă de-a lungul străzii Taxco-Iguala, în statul mexican Guerrero, la primele ore ale zilei de luni 5 februarie 2018. Cei doi preoți călătoreau într-o mașină împreună cu alte patru persoane, întorcându-se de la Juliantla, unde au participat la sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria a Întâmpinării, când un vehicul le-a blocat drumul. Oameni înarmați au deschis focul ucigându-i pe cei doi preoți care erau în față și rănind trei persoane care călătoreau cu ei, în timp ce ultima a fost nevătămată.

(Agenția Fides 06/02/2018)

Pr. Alain-Florent Gandoulou, preot congolez care era capelan al comunității catolice francofone din Berlin, a fost ucis la 22 februarie 2018. Conform informațiilor date de autorități, pare că a fost o violentă discuție în biroul său, cineva a telefonat la poliție care a ajuns la locul respectiv găsind însă numai cadavrul preotului. Părintele Alain-Florent aparținea arhidiecezei de Brazzaville (Congo), unde a fost hirotonit în 1991. Trimis în Germania în 1997, a rămas acolo câțiva ani înainte de a fi transferat în Franța. De câțiva ani se întorsese în Germania drept capelan al comunității francofone. „Parohia francofonă din Berlin” există din 1945, mai întâi ca parohie militară, apoi în 1994 a devenit parohie civilă și îi cuprinde pe toți catolicii francofoni din Berlin și din regiunea sa.

(Agenția Fides 24/02/2018) 

Părintele Xavier Thelakkat, 52 de ani, preot din Kerala, India, a fost înjunghiat mortal la 1 martie 2018 în timp ce mergea la Centrul de pelerinaj Kurisumudi la Malayattoor, în arhidieceza de Ernakulam-Ankamaly, unde a fost rector. Transportat imediat la Little Flower Hospital la Angamally, a murit datorită rănilor adânci pe care le-a avut. Agresorul era fostul sacristan al bisericii parohiale din Malayattoor, numit Johnny, care fusese concediat în urmă cu trei luni. Părintele Thelakkat luase o măsură disciplinară împotriva lui Johnny pentru unele probleme referitoare la funcționarea Centrului de pelerinaj. După o altercație, Johnny l-a înjunghiat pe preot la un picior. Părintele Thelakkat a fost hirotonit preot la 27 decembrie 1993, era și un avocat și un activist social, angajat împotriva mafiilor locale.

(Agenția Fides 1/3/2018)

Trupul părintelui Florent Mbulanthie Tulantshiedi, din Congregația Joséphis, 46 de ani, a fost găsit la 2 martie 2018 pe o îmbarcațiune pe malul fluviului Kasai, pe lângă satul Biyenge, în districtul Kasai, în centrul-vestul Republicii Democratice din Congo (RDC). Conform superiorului său, părintele Georges Minga, fața părintelui Florent era de nerecunoscut și a fost recunoscut după haine, după rozariu și după ceas. Preotul, hirotonit în 2007, lucra în parohia Cristos Mântuitorul din Ilebo și de câțiva ani se ocupa de formarea candidaților la preoție. Chiar aceștia l-au anunțat pe superior despre dispariția sa, acesta la rândul său a chemat poliția.

(Agenția Fides 5/3/2018)

Dagoberto Noguera Avendano, născut în Ecuador, 68 de ani, fost preot, din 1990 a exercitat slujirea în Statele Unite, ocupându-se de comunitățile hispanice în diferite parohii din Brooklyn. În 2004 s-a retras din motive de sănătate și s-a întors în Columbia, țara unde a studiat și a fost hirotonit preot în 1985. A fost ucis la 10 martie 2018 în locuința sa, în localitatea Santa Marta (Columbia), probabil în timpul unei tentative de furt. Trupul său prezenta lovituri și contuzii în diferite părți, a murit prin asfixiere. Noguera, care era bolnav, se dedica oricum faptelor de caritate și asistenței sociale a persoanelor mai vulnerabile, între care imigrații venezuelani, oferindu-le alimente și ajutor psihologic.

Pr. Joseph Désiré Angbabata, din octombrie 2017 paroh al bisericii Saint Charles Lwanga la Séko, în dieceza de Bambari, în centrul-sudul Republicii Centrafricane, a fost rănit în dimineața zilei de 22 martie 2018 în timpul unui atac la parohia sa, comis de un grup armat, și a murit după câteva ore ca urmare a rănilor. Cel puțin treizeci de persoane au fost ucise în acele zile în cursul luptelor dintre Seleka și milițiile anti-balaka în unele sate din zona Bambari, provocate de represalii și contra-represalii. Această zonă este strategică nu numai prin poziția sa centrală, ci și prin prezența de mine de aur și diamante, care provoacă apetiturile diferitelor grupuri armate.

(Agenția Fides 23/3/2018; 24/3/2018; 26/3/2018)

Pr. Walter Osmin Vásquez, preot de 36 de ani din dieceza de Santiago de Maria (El Salvador), era vicar parohial al parohiei N.S. de la Merced, municipiul Mercedes Umana. A fost ucis de gloanțe de armă la 29 martie 2018, în timp ce mergea în parohia Lolotique, unde fusese numit pentru Săptămâna Sfântă, pentru a celebra Liturghia In Coena Domini din Joia Sfântă. Automobilul cu care călătorea cu alte persoane a fost oprit de un suv, de oameni cu fața acoperită de cagule. Pasagerii au fost prădați și preotului i-au spus să coboare, după câteva zeci de metri a fost asasinat. În dimineața de Joia Sfântă participase la Liturghia crismală la Santiago de Maria și reînnoise promisiunile sale sacerdotale, „a fost asasinat în ziua dedicată preoților” se citește în comunicatul arhiepiscopului de San Salvador, Mons. José Luis Escobar Alas.

(Agenția Fides 04/04/2018)

Pr. Etienne Nsengiyumva, 38 de ani, a fost asasinat la Kichanga (dieceza de Goma, R. D. Congo) la 8 aprilie 2018. Preotul, care era paroh al parohiei Saint Barhelemy, celebrase Liturghia duminicală în timpul căreia conferise și Botezul. Se afla împreună cu unii credincioși pentru o reuniune, când un vagabond a năvălit în local ucigându-l cu gloanțe de armă de foc.

 (Agenția Fides 24/5/2018)

Pr. Rubén Alcántara Díaz, 50 de ani, vicar judecătoresc al diecezei de Izcalli, în comuna Cuautitlán (Mexic), a fost asasinat în seara zilei de miercuri 18 aprilie 2018, cu un cuțit, puțin înainte de Liturghia de la 19.00 pe care trebuia s-o celebreze în biserica Nuestra Señora del Carmen, în cartierul Cumbria. Secretara bisericii l-a auzit pe preot certându-se cu un bărbat. Când acesta a plecat, l-a găsit pe preot întins pe paviment fără viață în timp ce presupusul agresor fugise.

(Agenția Fides 19/04/2018)

În seara zilei de vineri 20 aprilie 2018, pr. Juan Miguel Contreras García, 33 de ani, de puțin timp hirotonit preot, a fost ucis la sfârșitul sfintei Liturghii pe care o celebrase în parohia Sfântul Pius de Pietrelcina din Tlajomulco, statul Jalisco (Mexic), unde înlocuise un alt preot la care veniseră amenințări cu moartea. Un comando a năvălit în biserică îndreptându-se spre sacristie, unde a deschis focul împotriva preotului, ucigându-l. În comunicatul lor, episcopii mexicani cer „credincioșilor catolici să-i însoțească pe preoții lor cu rugăciunea, mai ales în slujirea pastorală a comunităților încredințate lor”, și „celor care disprețuiesc și distrug viețile lor pentru orice motiv, să se lase conduși de fața binevoitoare a lui Dumnezeu, pentru a depune nu numai armele, ci și ura, resentimentul, răzbunarea și toate sentimentele distructive”.

(Agenția Fides 24/04/2018)

Pr. Bernardin Brou Aka Daniel, vicar al parohiei Preasfintei Inimi din Koun-Abronso în dieceza de Abengourou, în estul Coastei de Fildeș, a fost ucis în timpul unei răpiri pe stradă. În seara zile de 23 aprilie 2018, părintele Bernardin se întorcea în parohia sa parcurgând strada Agnibilekro – Koun-Fao după ce a participat la câteva întâlniri la Abengourou. În aceeași mașină călătorea un misionar, părintele Théophile Ahi. Pe la ora 20.00, în localitatea Nianda, mașina a fost constrânsă să încetinească din cauza unui camion aflat în mijlocul străzii. Părintele Bernardin, care era la volan, în timp ce încerca să depășească obstacolul, a fost lovit de gloanțe de armă trase de câțiva oameni înarmați apăruți pe neașteptate. Rănit, preotul a fost constrâns să se oprească. Bandiții au cerut celor doi preoți bani și fără preaviz au tras direct asupra vicarului lovindu-l în abdomen, apoi au fugit. Părintele Bernardin, deși pierzând mult sânge a reușit să se așeze la volan ajungând în orașul Agnibilékrou și la spitalul local, unde a murit din cauza rănilor. Părintele Bernardin Brou Aka Daniel era născut în decembrie 1976 și a fost hirotonit preot în 2013.

(Agenția Fides 25/4/2018)

Pr. Joseph Gor și pr. Felix Tyolaha au fost uciși în atacul mortal din partea păstorilor/jihadiștilor în satul Mbalom, în parohia Sfântul Ignațiu Ukpor-Mbalom, în Gwer East Local Government Area în statul Benue, în partea centrală a Nigeriei care desparte nordul în preponderență musulmană de sud în mare parte locuit de creștini. Masacrul a avut loc în zorii zilei de 24 aprilie 2018, în timpul Liturghiei zilnice de la ora 5.30 dimineața, foarte frecventată de enoriași. Liturghia tocmai începuse și credincioșii încă intrau în biserică, atunci când au fost trase numeroase gloanțe de armă de foc de un grup armat, intrat pe neașteptate în locul de cult. Oamenii au fost cuprinși de panică și au încercat să fugă. Nouăsprezece persoane au fost rănite. După ce au atacat biserica, bandiții au intrat în sat și a ras la pământ peste 60 de case.

(Agenția Fides 25/4/2018)

La 25 aprilie 2018 a fost găsit în orașul Cuernavaca, Morelos (Mexic), trupul fără viață al preotului Moisés Fabila Reyes, 83 de ani, care aparținea clerului acestei dieceze și exercita slujirea sa în Bazilica națională din Guadalupe. Bătrânul preot fusese sechestrat la 3 aprilie în timp ce era în călătorie cu rudele sale de la Ciudad de Mexico la Cuernavaca, și avea să moară înainte de plătirea unei răscumpărări din partea rudelor, din cauza condițiilor sale precare de sănătate și a detenției. Născut la 15 decembrie 1934 la Valle de Bravo, statul Mexico, a fost hirotonit preot la 29 iunie 1961 în catedrala din Mexico.

(Agenția Fides 27/04/2018)

În dimineața zilei de 29 aprilie 2018, în nordul Filipinelor, a fost ucis preotul Mark Yuaga Ventura, 37 de ani, responsabil al stației misionare San Isidro Labrador de la începutul lunii, lovit de un glonț de armă de foc la cap și altul în piept. Conform poliției, părintele Ventura vorbea cu membrii corului și se întreținea cu câțiva copii, pe la ora 8.00. Asasinul a apărut pe neașteptate la intrarea din spate și a tras asupra preotului lovindu-l de două ori. Killer-ul a fugit după aceea cu o motocicletă condusă de un complice. Părintele Ventura era un susținător al alegerilor corecte, al drepturilor populațiilor tribale și lupta împotriva exploatării miniere în statul Cagayan.

(Agenția Fides 30/4/2018)

Pr. Albert Toungoumale-Baba, centrafrican, 71 de ani, a fost ucis în parohia Notre Dame de Fatima, nu departe de cartierul PK5 din Bangui, capitala Republicii Centrafricane, unde a avut loc un masacru care a costat viața la cel puțin 16 persoane și care a cauzat circa o sută de răniți. Un grup armat a atacat parohia în timp ce părintele Albert și unii credincioși celebrau Liturghia pentru sărbătoarea Sfântului Iosif, la 1 mai 2018. Preotul ucis, unul dintre cei mai bătrâni din dieceza de Bangui, foarte stimat de credincioși, se afla în biserica aceea pentru celebrare fiind capelan al mișcării „Fraternité Saint Joseph”. Incidentele dintre forțele de securitate și miliția de autoapărare din PK5 au dezlănțuit violențele împotriva civililor. Milițienii au tras gloanțe de armă și au aruncat grenade împotriva credincioșilor. Aceeași biserică Dame de Fatima a suferit un atac sângeros la 28  mai 2014, în cursul căruia au fost uciși 18 credincioși.

(vezi Agenția Fides 30/5/2014; 2/5/2018; 3/5/2018; 8/5/2018; 7/6/2018)

Tânărul nicaraguan José Maltez, 22 de ani, care făcea parte din Oratoriul Salezian, a murit datorită unui glonț la torace, la 5 iunie 2018 la Granada, în timpul ciocnirilor dintre bande și grupuri de apărare a orașului. De dimineață începuse o bătălie intensă în cartierul bisericii Xalteva, la puține sute de metri de Institutul Salezian „Don Bosco” din Granada. A fost construită și o baricadă la o oarecare distanță de școală. Această situație i-a alarmat pe părinții elevilor, care au decis să-i cheme acasă pe copiii lor. În jur se auzeau bombe, împușcături și bombe lacrimogene. Tânărul José Maltez a părăsit casa pentru a-și da seama de situație și a fost ucis de un glonț tras asupra lui la torace. José participa la activitățile sportive de la Oratoriu, cine l-a cunoscut își amintește de punctualitatea sa și de perseverența sa, era foarte serviabil și a lăsat o bună impresie în toți.

Pr. Richmond Nilo, 44 de ani, a fost ucis de doi killer înarmați la 10 iunie 2018, în timp ce se pregătea să celebreze Liturghia de seară în capela „Nuestra Senora de las Nieve”, în satul Mayamot, dieceza de Cabanatuan, în nordul Filipinelor. Pr. Nilo, care era paroh de St. Vincent Ferrer la Nueva Ecija precum și administrator al diecezei, a fost al treilea preot ucis în șase luni în Filipine. Ceilalți doi preoți sunt pr. Mark Ventura, 37 de ani, ucis la 29 aprili în provincia Cagayan; și pr. Marcelito Paez, 72 de ani, ucis la 5 decembrie 2017 la Jaen twon, provincia Nueva Ecija.

(Agenția Fides 13/6/2018)

Sandor Dolmus, 15 ani, tânăr ministrant al catedralei din Leon (Nicaragua), a fost asasinat de paramilitari la 14 iunie 2018. Mergea pe stradă, împreună cu alți tineri, aproape de biserica San José, în zona Zaragoza, la Leon, când a fost lovit de un glonț de armă de foc la piept, tras de un grup de paramilitari. Cei care-l cunoșteau îl descriu ca un tânăr foarte bun și serviabil, care dorea să devină preot. A fost înmormântat cu haina ministranților. În ultima sa pagină facebook a scris: „Doamne Isuse, pun în mâinile tale țara mea, Nicaragua, îndeosebi Leon. Nu o abandona. Trimite-ne pacea. Nu s-a auzit niciodată ca tu să fi părăsit pe cineva, ajută Leonul, ajută-ne să învingem răul”.

(Agenția Fides 10/12/2018)

Pr. Firmin Gbagoua, vicar general al diecezei de Bambari, în centrul Republicii Centrafricane, a fost ucis în seara zilei de 29 iunie 2018. Comandoul de asasini a reușit să intre în episcopie în timp ce un contingent gabonez din Minusca (Misiune ONU în Centrafrica) se afla la câteva sute de metri. Asasinii l-au rănit pe paznic și apoi i-au cerut bani părintelui Firmin. După ce l-au lovit mortal cu gloanțe de arme de foc au fugit înainte de sosirea Căștilor Albastre. Transportat la spital, părintele Firmin a decedat datorită rănilor provocate. Era un preot extraordinar, spun mărturiile adunate. O persoană simplă și foarte umilă, care se apropia de cei mari ca și de cei mici și mai ales era un om care spunea adevărul, capabil să facă o analiză foarte clară a situației. Era o persoană cheie în toate procesele de mediere pentru a încerca să mențină pacea la Bambari, deci era cunoscut de toți.

(Agenția Fides 3/7/2018; 5/7/2018; 13/7/2018)

Parohul parohiei Nuestra Senora de Fatima, în arhidieceza de Barquisimeto (Venezuela), pr. Iraluis José Garcia Escobar, 38 de ani, a fost ucis în după-amiaza zilei de 9 iulie 2018, de bandiți care voiau să-i fure furgoneta cu care călătorea. Conform Conferinței Episcopale, preotul era la volanul furgonetei în timp ce parcurgea cartierul Santa Isabel, în partea de vest a Barquisimeto, și intra în curtea parohiei sale, când a fost lovit de gloanțe de armă de foc trase de vagabonzi. Dus la spitalul Pastor Oropeza, a murit acolo puțin după aceea. Părintele Iraluis era cunoscut ca un preot integrat în comunitatea sa, de care era foarte iubit, înzestrat cu zel pastoral, vesel și cu o profundă spiritualitate, dedicat în întregime Bisericii. 

(Agenția Fides 10/7/2018)

Pr. Alexandre Sob Nougi, 42 de ani, paroh al parohiei Preasfintei Inimi la Bomaka, în dieceza cameruneză Buea, a fost ucis la 20 iulie pe strada dintre Buea și Muyuka, la 25 km nord-est de Buea, care este capitala regiunii anglofone din zona sud-vest a țării. Preotul, care era cunoscut și pentru că era secretar diecezan pentru educația catolică, avea să fie lovit de un glonț rătăcit în timpul unei ciocniri dintre militari și separatiști, în timp ce conform altor reconstruiri ar fi fost ucis intenționat. În această zonă, ca în cealaltă regiune anglofonă din nord-vest, sunt frecvente ciocnirile dintre forțele de securitate și separatiști, care reclamă un stat anglofon independent. S-a creat o situație „marcată de violențe oarbe, inumane, monstruoase și de o radicalizare a pozițiilor care ne alarmează mult”, au afirmat episcopii într-o declarație din 16 mai 2018, îndemnând: „Să oprim orice formă de violență și să terminăm să ne ucidem reciproc… Să salvăm țara noastră de la un război civil neîntemeiat și inutil”.

(Agenția Fides 23/7/2018)

La 25 iulie 2018, pe la orele de seară, preotul John Fredy Garcia Jaramillo, 50 de ani, a fost găsit mort în casa sa din cartierul din Betleem Los Almendros, în zona sud-vest de Medellin (Columbia). Trupul preotului avea răni de armă albă. Conform ipotezelor poliției moartea sa este rezultatul unei tentative de răpire. Părintele García Jaramillo aparținea diecezei de Apartadó, dar lucra ca profesor la școala „San Ignacio de Loyola” din Medellín. Preotul era cunoscut pentru munca sa socială în comunitate, unde ducea înainte diferite proiecte sociale în regiunea bananelor.

(Agenția Fides, 27/07/2018)

În dimineața zilei de 10 august 2018 a fost găsit legat și cu semne de violențe, în comunitatea indigenă amazoniană peruviană Yamakentsa, trupul fără viață al părintelui Carlos Riudavets Montes, preot spaniol din Societatea lui Isus (SJ) de 73 de ani. Părintele Riudavets, născut în Huelva (Spania), de 38 de ani se dedica educației familiilor din comunitățile native din Amazonia și formase sute de lideri indios. Trupul misionarului a fost găsit în zori de bucătăreasă, pe pavimentul locuinței sale de la școala „Valentín Salegui” din comunitatea indigenă situată în districtul Yamakai-éntsa (provincia Bagua), aparținând vicariatului apostolic de Jaén. În școală studiază o mie de studenți din popoarele indigene awajun și wampis. Părintele Carlos era total consacrat misiunii sale, mereu disponibil, iubea comunitatea de care era foarte iubit.

(Agenția Fides 11/08/2018)

Pr. Michael Akawu, nigerian, a fost ucis la 18 august 2018 în cursul unei răpiri în supermagazinul unde preotul se afla pentru câteva cumpărături pentru parohia sa. Pr. Akawu era vice-paroh în parohia „Stăpâna Noastră a Neprihănitei Zămisliri” din Dobi-Gwagwalada, un oraș satelit în teritoriul capitalei federale Abuja. Pr. Akawu, primul preot catolic originar din Abuja, a fost hirotonit la 4 februarie 2017 de cardinalul John Onayeikan, arhiepiscop de Abuja.

(Agenția Fides 20/8/2018)

Pr. Stephen Ekakabor, paroh de St. Joseph parish din Okpare-Olomu, în regiunea Delta (Nigeria), a murit la 23 august 2018, ca urmare a gravelor leziuni cerebrale provocate cu un an înainte, la 12 februarie 2017, în timpul unei răpiri petrecute noaptea în casa parohială. De fapt, vagabonzii, în căutare de bani și de alte obiecte de valoare, l-au lovit violent la cap. Dată fiind gravitatea situației, a fost internat în mai multe spitale. Toate mărturiile adunate încă de la agresiune îl descriu ca „un autentic slujitor al lui Dumnezeu”, caracterul său caritabil îl făcea iubit de tineri și de bătrâni, în afară de asta inspirase și urmărise multe vocații la preoție. Pr. Stephen Ekakabor, 74 de ani, fusese hirotonit preot la 31 decembrie 1972.

Trupul fără viață al părintelui Miguel Gerardo Flores Hernandez, 49 de ani, de la Misionarii Sfintei Familii (MSF), a fost găsit la 25 august 2018 într-un teren abandonat din orășelul Nueva Italia, județul Múgica, din statul mexican Michoacán. Preotul era dispărut din 18 august. Uciderea s-a datorat probabil furtului furgonetei sale, care n-a fost găsită, și n-ar avea legături cu crima organizată. Părintele Miguel Gerardo Flores Hernandez, era originar din Sombrerete Zac. și făcea parte din Misionarii Sfintei Familii (MSF). În 2007 a fost hirotonit preot și actualmente era vicar parohial în parohia Santa Catarina de Alejandria la Jucutacato și era angajat și în „Centro Nazareth” pentru formarea familială, unde se ocupa de culpluri, copii abandonați, tineri. Era foarte iubit de oameni pentru munca se neobosită.

(Agenția Fides 27/8/2018)

O tentativă de răpire terminată rău l-a costat viața pe preotul Jude Egbom, ucis cu gloanțe de armă de foc în seara zilei de 10 septembrie 2018 la Umuwala, în statul Imo, din sudul Nigeriei. Părintele Egbom se tundea la o frizerie de stradă de lungul Nkwerre-Anara road când doi vagabonzi au încercat să-l tâlhărească. Nu se știe bine ce s-a întâmplat, dar la un moment dat bandiții au tras câteva focuri de armă, ucigându-l pe preot și fugind cu geanta și mașina preotului, care era paroh la St. Patrick's Parish Amucha. 

(Agenția Fides 12/9/2018; 13/9/2018; 14/9/2018)

Pr. Louis Odudu a murit într-un spital din Warri, în statul Delta (din sudul Nigeriei), la 19 septembrie 2018, la patru zile după fuga sa din ascunzătoarea sechestratorilor. Preotul a acuzat dureri puternice și a fost dus la spital, unde a decedat puțin după internare. Părintele Odudu care a fost hirotonit preot în dieceza de Warri în 1987, a lucrat în Regatul Unit mai mulți ani. Se întorsese în Nigeria de circa cinci luni. Părintele Odudu era actualmente capelan al Seat of Wisdom Catholic Chaplaincy of the Petroleum Training Institute. Anterior fusese secretar general adjunct la Secretariatul catolic al Nigeriei.

(Agenția Fides 24/9/2018)

Trupul fără viață al preotului Arturo Rene Pozo Sampaz, 62 de ani, paroh al parohiei San Juan, în nordul orașului Quito (Ecuador), a fost găsit în dimineața zilei de 9 octombrie 2018, lângă patul său, cu mâinile și picioarele legate, dar fără semne de violență. De câteva luni părintele Arturo locuia în case surorii, care în acele zile era absentă. Conform autopsiei, moartea, prin asfixiere, ar fi avut loc cu 24 sau 48 de ore înainte de găsire. Oamenii și-l amintesc ca un bun preot, dedicat slujirii sale. Funeraliile au fost prezidate de arhiepiscopul de Quito, Mons. Fausto Travez Travez.

(Agenția Fides 12/10/2018)

Un tânăr seminarist de 19 ani, Gérard Anjiangwe, a fost ucis de un grup de militari la 4 octombrie 2018, în fața bisericii parohiale „Sfânta Tereza” din Bamessing, un sat pe lângă Ndop, în departamentul Ngo-Ketunjia, din nord-vestul Camerunului. Pe la 9.30 dimineața, la sfârșitul Liturghiei, în timp ce Gérard și credincioșii se aflau în fața bisericii, a venit un camion militar care provenea de la Ndop. Câțiva soldați au coborât din el și au început să tragă. În timp ce credincioșii s-au refugiat în sacristie baricadând ușa, seminaristul s-a prosternat la pământ recitând rozariul. Militarii au încercat în zadar să deschidă ușa; atunci s-au apropiat de Gérard întins pe paviment și i-au ordonat să se ridice, lucru pe care l-a făcut cu ezitare. După ce l-au interogat, soldați i-au ordonat seminaristului să îngenuncheze din nou, apoi i-au tras trei gloanțe la gât, a murit pe loc.

(Agenția Fides 16/10/2018)

Pr. Ícmar Arturo Orta, 50 de ani, dispăruse la 11 octombrie, după ce a celebrat Liturghia în cartierul Colonia Obrera. Trupul fără viață al parohului parohiei San Luis Rey de Francia, din arhidieceza de Tijuana (Mexic), a fost găsit în după-amiaza zilei de 13 octombrie, în via Santa María, cartierul Ley del Servicio Civil (Tijuana), cu mâinile și picioarele legate și cu semne de violență pe tot corpul. Era foarte iubit de credincioșii săi, care-l considerau ca un tată.

(Agenția Fides 15/10/2018)

A fost ucis în Sud Sudan primul iezuit de naționalitate kenyană, părintele Victor Luke Odhiambo SJ, rănit mortal în noaptea de 14 noiembrie 2018 de un grup de oameni înarmați care au atacat comunitatea iezuită din Cueibet, în statul Gok. Ceilalți trei componenți ai comunități au rămas nevătămați. Părintele Odhiambo a fost primul kenyan care a devenit iezuit. Născut la 20 ianuarie 1956, a intrat în Societatea lui Isus (SJ) la 4 iulie 1978. A fost hirotonit preot la 22 august 1987 și a depus voturile definitive la 30 mai 1993. În Sud Sudan părintele Odhiambo era directorul la Mazzolari Teachers College și vice-superior al comunității iezuite din Cuibet de la 30 ianuarie 2017. Profesor a mii de studenți în Centrul Starehe Boys din Nairobi, în Kenya, și în Loyola High School din Dar Es Salaam, în Tanzania, era un om curajos, inteligent, grijuliu, administrator creativ și mai ales un care credea în valoarea educației.

(Agenția Fides 16/11/2018)

 

Vicarul general al diecezei de Alindao, pr. Blaise Mada, și pr. Celestine Ngoumbango, paroh de Mingala, în Republica Centrafricană, au fost uciși în timpul atacului la episcopie unde se refugiaseră împreună cu alte persoane, la Alindao, la 15 noiembrie 2018. Rebelii ex Seleka din UPS (Unité pour la Paix en Centrafrique) au atacat catedrala din Alindao, în sudul țării, și apropiatul lagăr de refugiați. După ce au vandalizat și incendiat catedrala, rebelii s-au îndreptat spre lagărul de refugiați unde au ucis cel puțin 42 de persoane. Motivația masacrului ar fi răzbunarea pentru uciderea „unui musulman” din partea milițiilor anti Balaka.

(Agenția Fides 17/11/2018; 19/11/2018; 3/12/2018) 

Părintele Cosmas Omboto Ondari, misionar de naționalitate kenyană apartenent la Societatea Misionară a Sfântului Iosif din Mill Hill, a fost ucis în după-amiaza zilei de 21 noiembrie 2018 la Kembong, la câțiva km de Memfe, capitală a departamentului provinciei de sud-est, din Camerun. Părintele Cosmas a fost împușcat de două ori de o patrulă de militari în timp ce se afla în fața bisericii St. Martin of Tours, unde era vice-paroh. Misionarul, împușcat în piept și în burtă, a murit pe loc. Părintele Cosmas avea circa treizeci de ani, fusese hirotonit la 26 martie 2017 la Kisii, în Kenya, și a fost trimis imediat în Camerun, mai întâi la parohia St Jude din Fundong în provincia nord-vest și apoi în zona Mamfe. Părintele Cosmas a fost al doilea preot catolic ucis în regiunea anglofonă sud-estică, și seminaristul Gérard Anjiangwe a fost ucis în circumstanțe asemănătoare.

(Agenția Fides 22/11/2018)

În dimineața zilei de 10 decembrie 2018, pr. John Njoroge Muhia, 56 de ani, paroh al parohiei din Kinoo a Kiambu, la 25 km de Nairobi, mergea la o bancă din Kikuyu, pentru a depune ofertele credincioșilor, când s-au apropiat de el patru vagabonzi care după ce au blocat mașina cu care călătorea, i-au spus să le dea geanta pe care o avea în mașină. În fața ezitării preotului, unul dintre hoți a scos un pistol, a tras focuri prin parbriz, care l-au lovit pe părintele Njoroge în piept. Vagabonzii au luat apoi geanta preotului și un telefon celular și au fugit cu motocicleta.

(Agenția Fides 11/12/2018)

 

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2018

 

Nr.

Nume și prenume

Naționalitate

Institut sau dieceză

Data și locul morții

1.

Pr. Tony Mukomba

Malawi

Diecezan

17/01 – Blantyre (Malawi)

2.

Thérese Deshade Kapangala

R.D. Congo

Laică

21/1 – Kintambo (R.D.Congo)

3.

Pr. Ivan Jaimes

Mexic

Diecezan

5/2 – Guerrero (Mexic)

4

Pr. Germain Muniz Garcia

Mexic

Diecezan

5/2 – Guerrero (Mexic)

5.

Pr. Alain-Florent Gandoulou

Congo

Diecezan

22/2 – Berlin (Germania)

6.

Pr. Florent Mbulanthie Tulantshiedi

R.D. Congo

Congregația Joséphis

2/3 – Kasay (R.D. Congo)

7.

Pr. Xavier Thelakkat

India

Diecezan

1/3 – Malayattoor (India)

8.

Pr. Joseph Désiré Angbabata

Rep. Centrafr.

Diecezan

22/3 – Seko (Rep. Centrafr.)

9.

Dagoberto Noguera Avendano

Ecuador

Ex sacerdote

10/3 – Santa Marta (Columbia)

10.

Pr. Walter Osmin Vásquez

El Salvador

Diecezan

29/3 – Lolotique (El Salvador)

11

Pr. Etienne Nsengiyumva

R.D. Congo

Diecezan

8/4 – Kitchanga (R.D. Congo)

12.

Pr. Rubén Alcántara Díaz

Mexic

Diecezan

18/4 - Cuautitlán (Mexic)

13.

Pr. Juan Miguel C. García

Mexic

Diecezan

20/4 -  Tlajomulco (Mexic)

14.

Don Bernardin Brou Aka Daniel

Coasta de Fildeș

Diecezan

23/4 – Agnibilékrou (Coasta de Fildeș)

15.

Pr. Joseph Gor

Nigeria

Diecezan

24/4 – Mbalom (Nigeria)

16.

Pr. Felix Tyolaha

Nigeria

Diecezan

24/4 – Mbalom (Nigeria)

17.

Pr. Moisés Fabila Reyes

Mexic

Diecezan

25/4 – Cuernavaca (Mexic)

18.

Pr. Mark Yuaga Ventura

Filipine

Diecezan

29/4 – S. Isidro (Filipine)

19.

Pr. Albert Toungoumale-Baba

Republica

Centrafricană

Diecezan

1/5 – Bangui (Rep. Centrafricană)

20.

José Maltez

Nicaragua

Laic, Oratoriul Salezian

5/6 – Granada (Nicaragua)

21.

Pr. Richmond Nilo

Filipine

Diecezan

10/6 – Mayamot (Filipine)

22

Sandor Dolmus

Nicaragua

Laic, ministrant

14/6 – Leon (Nicaragua)

23.

Pr. Firmin Gbagoua

Rep.Centrafric.

Diecezan

29/6 – Bambari (Rep. Centrafric.)

24.

Pr. Iraluis José Garcia Escobar

Venezuela

Diecezan

9/7 – Barquisimeto (Venezuela)

25.

Pr. Alexandre Sob Nougi,

Camerun

Diecezan

20/7 –Buea (Camerun)

26.

Pr. John Fredy Garcia Jaramillo

Columbia

Diecezan

25/7 – Medellin (Columbia)

27

Pr. Carlos Riudavets Montes

Spania

Iezuit (SJ)

10/8 – Yamakentsa (Perù)

28

Pr. Michael Akawu

Nigeria

Diecezan

18/8 – Abuja (Nigeria)

29

Pr. Stephen Ekakabor

Nigeria

Diecezan

23/8 – Warri (Nigeria)

30

Pr. Miguel Gerardo Flores Hernandez

Mexic

Misionarii Sfintei Familii (MSF)

25/8 - Nueva Italia (Mexic)

31

Pr. Jude Egbom

Nigeria

Diecezan

10/9 – Abuja (Nigeria)

32

Pr. Louis Odudu

Nigeria

Diecezan

19/9 – Warri (Nigeria)

33

Pr. Arturo Rene Pozo Sampaz

Ecuador

Diecezan

7 sau 8/10 – Quito (Ecuador)

34

Gérard Anjiangwe

Camerun

Seminarist

4/10 – Bamessing (Camerun)

35

Pr. Ícmar Arturo Orta

Mexic

Diecezan

14/10 – Tijuana (Mexic)

36

Pr. Victor Luke Odhiambo

Kenya

Iezuit (SJ)

14/11 – Cueibet (Sud Sudan)

37

Pr. Blaise Mada

Rep.Centrafric.

Diecezan

15/11 – Alindao (Rep. Centrafric.)

38

Pr. Celestine Ngoumbango

Rep.Centrafric.

Diecezan

15/11 – Alindao (Rep. Centrafric.)

39.

Pr. Cosmas Omboto Ondari

Kenya

Misionari din Mill Hill

21/11 – Kembong (Camerun)

40.

Pr. John Njoroge Muhia

Kenya

Diecezan

10/12 -  Kikuyu (Kenya)

 

Starea religioasă

 

Preoți              35        (30 diecezani; 2 iezuiți (SJ); 1 Josephity; 1 Misionarii Sfintei Familii (MSF); 1 Misionarii din Mill Hill (MHM).

 

Seminariști      1

 

Laici                4

 

 

Țări de origine

 

Africa              22        (6 Nigeria, 5 Republica Centrafricană, 3 Kenya, 3  R.D. Congo, 1 Congo, 2 Camerun, 1 Malawi, 1 Coasta de Fildeș) 

 

America          14        (7 Mexic, 2 Nicaragua, 2 Ecuador, 1 Columbia, 1 Venezuela, 1 El Salvador)

 

Asia                3          (2 Filipine, 1 India)

 

Europa                        1          (1 Spania)      

 

 

Locurile morții

 

Africa              21       (6 Nigeria, 5 Republica Centrafricană, 3 Camerun, 3 R.D. Congo, 1 Sud Sudan, 1 Malawi, 1 Coasta de Fildeș, 1 Kenya)

 

America           15       (7 Mexic, 2 Nicaragua, 2 Columbia, 1 Venezuela, 1 Ecuador, 1 Perù, 1 El Salvador)

 

Asia                3          (2 Filipine, 1 India)

 

Europa                        1          (1 Germania)

LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2017

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) – Conform datelor deținute de Agenția Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat știri.

Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari uciși, tot conform informațiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare față de deceniul precedent, totuși trebuie să fie analizați și următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puțin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea știrilor și din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care și-au sacrificat viața conștienți de riscul pe care și-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredințate.

În anii 2001-2017 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 416.

 

ANNO

TOT

VES

SAC

DIAC

FRAT

REL

SEM

IVC

CAT

LAI

VOL

1990

17

 

10

 

 

7

 

 

 

 

 

1991

19

1

14

 

1

3

 

 

 

 

 

1992

21

 

6

 

2

13

 

 

 

 

 

1993

21

1C+1

13

 

 

4

1

1

 

 

 

1994

26

 

20

 

1

4

1

 

 

 

 

1994*

248

3

103

 

47

65

 

30

 

 

 

1995

33

 

18

1

3

9

 

 

 

2

 

1996

48

3

19

 

8

13

1

2

1

1(ct)

 

1997

68

1

19

 

1

7

40

 

 

 

 

1998

40

1

13

 

5

17

4

 

 

 

 

1999

32

 

17

 

 

9

4

 

2

 

 

2000

31

 

19

 

 

7

3

1

 

 

1

2001

33

 

25

 

 

5

1

1

 

1

 

2002

25

1

18

 

1

2

2

1

 

 

 

2003

29

1

20

 

1

 

3

 

 

2

2

2004

16

 

12

 

 

1

 

 

 

3

 

2005

25

1

18

 

2

3

 

 

 

1

 

2006

24

 

17

 

1

3

 

 

 

2

1

2007

21

 

15

3

1

1

1

 

 

 

 

2008

20

1

16

 

1

 

 

 

 

2

 

2009

37

 

30

 

 

2

2

 

 

3

 

2010

25

1

17

 

1

1

2

 

 

3

 

2011

26

 

18

 

 

4

 

 

 

4

 

2012

13

 

11

 

 

1

 

 

 

1

 

2013

23

 

20

 

 

1

 

 

 

2

 

2014

26

 

17

 

1

6

1

 

 

1

 

2015

22

 

13

 

 

4

 

 

 

5

 

2016

28

 

14

 

 

9

1

 

 

4

 

2017

23

 

13

 

1

1

 

 

 

8

 

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoți diecezani și călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoți; CĂL: călugărițe; SEM: seminariști; IVC: membri ai institutelor de viață consacrată; CAT: cateheți; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

 

PENTRU ULTERIOARE APROFUNDĂRI DESPRE ULTIMII ANI: www.fides.org

Special Fides îngrijit de S.L. – Agenția Fides 28/12/2018

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 436.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat