Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Parolin în Irak printre persecutații de ISIS: a elibera lumea de ură

De Salvatore Cernuzio

A învinge răul cu iertarea, a nu ceda urii și a face astfel lumea "mai curată". Cuvinte neprevizibile cele ale cardinalului Pietro Parolin pentru că sunt rostite într-o fâșie de pământ rănită ca vechiul oraș irakian Qaraqosh, în ultimii ani teatru de moarte, sânge și distrugere din cauza violențelor jihadiste ale Statului Islamic. Acolo, în catedrala siro-catolică din Altahera, secretarul de stat al Vaticanului celebrează liturghia la încheierea călătoriei sale în Irak pentru sărbătorile de Crăciun începută la 24 decembrie.

O ocazie pentru a reafirma apropierea papei și a Sfântului Scaun de o porțiune de credincioși încă zdruncinați de spirala infernală a ultimilor patru ani care au văzut casele lor rase la pământ și bisericile lor folosite ca depozite de arme sau poligoane de tragere, constrânși să se refugieze în altă parte.

O persecuție impregnată de suferință care, afirmă cardinalul în omilia sa, nu este nouă ci își înfige rădăcinile încă din timpurile primelor comunități creștine. Ca și ei, spune el, "nici voi nu ați fost cruțați de suferința, nedreptatea, trădarea și distrugerea a ceea ce aveați mai sacru, ca această catedrală. Biserica și întreaga lume au asistat cu incredulitate și oroare la faptele din vara anului 2014, când de la o zi la alta ați fost forțați să părăsiți totul și să fugiți din casele voastre. Cu mare exemplaritate n-ați renegat credința voastră. Și voi, ca Sfânta Familie de la Nazaret, ați luat calea exilului pentru a pune la adăpost viața copiilor voștri, speranță pentru viitor".

Însă aceste jertfe "nu vor rămâne fără rod", asigură Parolin. Așa cum "n-a rămas sterilă mărturia atâtor martiri care, încă din primele secole ale creștinismului, au udat cu sângele lor acest pământ, trăind credința eroic și până la capăt". Așadar, ieri ca și astăzi apare "întunericul refuzului vieții", dar "strălucește și mai puternică lumina iubirii, care învinge ura și inaugurează o lume nouă". O lume care poate deveni "mai curată" prin iertare. A ierta, de ce? De ce trebuie să iertăm? Întrebări plauzibile pentru oamenii care au văzut copiii murind, femeile lor abuzate, sate întregi devastate. "Prin iertare învingem răul cu binele, transformăm ura în iubire și astfel facem lumea mai curată", explică secretarul de stat. "Voi sunteți experți în iertare. Este emoționant a ști că mulți i-au iertat pe cei care le-au făcut rău". Urarea cardinalului este ca această iertare să rămână un punct clar în viața creștinilor din Qaraqosh și din întregul Irak și "ca durerea și violența îndurate să nu se transforme niciodată în supărare și ca jugul greu al urii să nu recadă niciodată pe umerii voștri".

"A cere și a oferi iertare", afirmă cardinalul, "să poată deveni mărturie vie pentru această lume zbuciumată de diviziuni și de violență". "Fidelitatea voastră față de Cristos în acești ani de încercări dure a fost cunoscută în toată Biserica", asigură el, și exemplul acestor credincioși persecutați "a contribuit la trezirea credinței multor creștini care ațipiseră și se adaptaseră la o cultură lumească unde aproape că nu mai este spațiu pentru Dumnezeu".

"Să știți că Biserica v-a susținut constant cu rugăciunea și cu caritatea", spune Parolin, neuitând să mulțumească numeroaselor organizații caritative active zilnic pentru a alina suferințele celor mai nevoiași nu numai cu ajutoare materiale, dar și cu atâția voluntari, dintre care unii sunt aici prezenți. "Multe mulțumiri, dragi prieteni".

În omilia cardinalului o referință și la tema întoarcerii refugiaților în propriile case. Este "întoarcerea din exil", spune el, "din fericire în orașul vostru Qaraqosh și în alte sate din Câmpia Ninive se lucrează la reconstruirea caselor și mulți dintre voi deja v-ați întors. Acest lucru este un izvor de bucurie și de speranță pentru Biserica universală și pentru țara voastră". Totuși, "acțiunea cea mai grea nu este reedificarea materială, ci reconstruirea încrederii, recompunerea țesutului social sfâșiat de trădări, de supărare, de ură. Aici - afirmă cardinalul - se află vocația voastră și misiunea voastră: este în joc fidelitatea față de rădăcinile voastre și construirea unui viitor mai bun pentru copiii voștri".

Cardinalul a ajuns în Kurdistanul irakian miercuri seara, după ce a petrecut Crăciunul la Bagdad, celebrând liturghia de noapte cu refugiații creștini. Parolin s-a oprit și în rugăciune la mormântul preoților uciși în atentatul terorist din 2010 în catedrala siro-catolică din Bagdad.

Ajuns la Erbil, secretarul de stat l-a întâlnit pe președintele Masrour Barzan și a vizitat patriarhia caldeeană la Ankawa, suburbie a orașului Erbil, una dintre cele mai antice localități locuite din lume. În catedrala caldeeană "Sfântul Iosif" a celebrat o liturghie de mulțumire pentru ospitalitatea demonstrată de locuitori în special față de fluxul de refugiați care fugeau din Câmpia Ninive, îndeosebi din Mosul, devenită fortăreață a milițienilor.

Parolin a reevocat acele momente dramatice: "Cu incredulitate și tot cu un fior în inimă amintim scenele tragice din vara anului 2014, când atâtea persoane, forțate să fugă din casele lor, au bătut la ușile voastre, găsind ospitalitate admirabilă". Acestei "uri" și acestei "intoleranțe" izbucnite pe neașteptate în teritorii caracterizate de conviețuirea pașnică li s-au opus însă "solidaritatea și proximitatea atâtor oameni de aici și din Biserica universală, care au voit să-i susțină pe creștini și pe ceilalți irakieni care au suferit cu amintirea în rugăciune, cu ajutoare concrete și chiar cu trimiterea voluntarilor", a subliniat cardinalul.

Și a reafirmat că "răul nu are ultimul cuvânt în istorie și în viața noastră; ultimul cuvânt este cel al iubirii lui Dumnezeu care triumfă asupra lui", așa cum demonstrează numeroșii martiri în istorie. "Voi sunteți o Biserică de martiri", a spus Parolin. "Sângele martirilor voștri și mărturia de credință a atâtor frați și surori ai voștri sunt o comoară pentru Biserică și o sămânță de nouă vitalitate". De aici o invitație de a fi "artizani de comuniune, alungând ca ciuma diviziunile, certurile, rivalitățile în cadrul comunităților noastre și întrecându-vă în a vă stima reciproc și purtând unii altora poverile". "Astfel - a concluzionat Parolin - veți deveni făcători de reconciliere și de pace într-o lume fărâmițată".

(După Vatican Insider, 28 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat