Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție despre Sfânta Familie

"Părinții lui Isus mergeau în fiecare an la Ierusalim, de sărbătoarea Paștelui. Când avea el doisprezece ani, au urcat acolo, după obiceiul sărbătorii. Împlinindu-se acele zile, pe când se întorceau, copilul Isus a rămas în Ierusalim, dar părinții lui nu știau. Socotind însă că este cu grupul de pelerini, au mers cale de o zi și-l căutau printre rude și cunoscuți. Negăsindu-l, s-au întors la Ierusalim căutându-l. După trei zile, l-au găsit în templu, stând în mijlocul învățătorilor, ascultându-i și punându-le întrebări. Toți cei care îl ascultau se mirau de înțelepciunea și de răspunsurile lui. Văzându-l, ei au rămas înmărmuriți și mama lui i-a spus: «Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău și cu mine te-am căutat îngrijorați!» El însă le-a spus: «De ce m-ați căutat? Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?» Însă ei n-au înțeles cuvântul pe care li-l spusese. Apoi a coborât cu ei, a venit la Nazaret și era supus lor. Iar mama lui păstra toate aceste cuvinte în inima ei. Isus creștea în înțelepciune, statură și har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor" (Evanghelia după Sfântul Luca 2,41-52).

- Privite din exterior, cele trei persoane care formează sfânta familie, Iosif, Maria și Isus, formează o familie ca oricare alta. Privită însă din interior, constatăm faptul că această familie s-a format într-un mod cu totul diferit de oricare altă familie, iar modul cum se comportă cei trei membri ai familiei este, la fel, diferit de cel al familiilor noastre. Iosif îl recunoaște pe copilul Isus ca fiind al lui, dar știe că vine de la Duhul Sfânt; și face aceasta din ascultare față de Dumnezeu. Fecioara mamă Maria încredințează copilul ei lui Dumnezeu, dar în același timp are grijă de el cu o dragoste totală. Iar copilul Isus, deși este supus părinților săi, îl recunoaște pe Dumnezeu ca Tatăl lui într-o manieră atât de categorică, încât nici nu consideră că trebuie să-și anunțe părinții despre intenția de a rămâne în templu și de a nu-i mai însoți pe drumul de întoarcere acasă, la Nazaret.

Această familie are în centru ascultarea totală, desăvârșită față de Dumnezeu, o ascultare care o ține unită mai mult decât orice legătură trupească; mai mult chiar decât legătura de sânge dintre mamă și fiu. Iar fiul Isus rămâne în templul Tatălui său, chiar dacă părinții lui nu pricep acest lucru.

- Familia rămâne celula de bază a societății și a Bisericii, dar pentru ca această celulă să poată funcționa bine este necesar să învețe de la Sfânta Familie că mai importantă decât legătura de sânge este ascultarea față de Dumnezeu. Un copil, oricât de mult și-ar iubi părinții, dacă aceștia îl împiedică în drumul pe care Dumnezeu i l-a trasat, el trebuie să asculte mai mult de glasul lui Dumnezeu decât de cel al părinților. Iar părinții, chiar dacă ei au fost protagoniștii sacramentului Căsătoriei pe care se bazează familia lor; chiar dacă ei rămân principalii responsabili pentru tot ce se petrece în familie, ei nu reprezintă niciodată o instanță absolută și supremă, ci rămân mereu colaboratori ai planului pe care Dumnezeu îl are cu dânșii. Nicio legătură familiară nu trebuie să împiedice îndeplinirea planului pe care Dumnezeu îl are cu fiecare dintre noi.

În familie se învață cele mai importante lucruri pentru viață; însă familia sfântă de la Nazaret ne învață pe toți că ascultarea totală față de voința divină este norma supremă a vieții și cheia succesului pentru orice familie umană.

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat