Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc către tinerii din Taizé: Fiți aproape de această omenire rănită și de toți "rebutații"

A deveni "aproape de această omenire rănită și de cei care sunt rebutați, respinși și excluși, mici și săraci". Este mandatul pe care papa Francisc îl încredințează celor 15 mii de tineri care din 28 decembrie până la 1 ianuarie se vor întâlni la Madrid, în Spania, pentru a 41-a Întâlnire europeană organizată de Comunitatea ecumenică de la Taizé. Într-un mesaj semnat de secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, Francisc le cere tinerilor să accepte "provocarea ospitalității" și îi invită să "deschidă ușa inimii pentru Domnului și pentru Cuvântul său" și să "promoveze o cultură a întâlnirii", primindu-se "unii pe alții respectând diferențele".

Reluând tema întâlnirii alese anul acesta de Taizé, "Să nu uităm ospitalitatea", papa amintește recenta Adunare a Sinodului Episcopilor la Roma despre "Tinerii, credința și discernământul vocațional", pentru a reafirma încă o dată că el cu toată Biserica are încredere în ei. Îndeosebi Francisc amintește ceea ce este scris în mesajul 2018 pentru Ziua Mondială a Tineretului și îi încurajează și pe tinerii de la Taizé să nu piardă niciodată "gustul de a se bucura de întâlnire, de prietenie, gustul de a visa împreună, de a merge cu alții. Creștinilor autentici nu le este frică să se deschidă altora, să împărtășească spațiile lor vitale transformându-le în spații de fraternitate".

În afară de asta, Francisc îi îndeamnă pe tineri să descopere că "este posibil de trăit o ospitalitate generoasă, de învățat să se îmbogățească din diferențele celorlalți și de a face să rodească talentele pentru a deveni constructori de punți între Biserici, religii și popoare".

Asupra spiritului întâlnirilor de la Taizé, la care participă protestanți, catolici, ortodocși, papa cere Duhului Sfânt să-i ajute pe tineri să primească diferențele celuilalt ca "un drum de comuniune" și îi invită să "utilizeze talentele voastre, energia voastră și forțele voastre pentru a îmbunătăți lumea și a face în așa fel încât fiecare persoană să poată găsi locul său în sânul marii familii umane".

"Fie ca exemplul Mariei, a cărei iubire este plină de îndrăzneală și orientată în întregime spre dăruirea de sine - este auspiciul final al papei Bergoglio - să vă stimuleze să trăiți concret «această caritate care ne determină să-l iubim pe Dumnezeu mai presus de orice lucru și de noi înșine, să iubim persoanele cu care împărtășim viața zilnică»".

Mesajul papei a fost publicat pe situl comunității împreună cu mesajele patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, al secretarului general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (WCC), reverendul Olav Fykse-Tveit, al secretarului general al Federației Luterane Mondiale, reverendul Martin Junge, al secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și al primarului orașului Madrid, Manuela Carmena.

Evenimentul - informează Vatican News - reprezintă o nouă etapă a "pelerinajului încrederii pe pământ" inițiat de frère Roger la sfârșitul anilor '70. Anul acesta cei 15.000 de tineri așteptați în capitala iberică sunt primiți de 170 de parohii și mii de familii din Madrid.

(După Vatican Insider, 27 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat