Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În Irak, Crăciunul devine sărbătoare națională, pentru creștini și musulmani

Guvernul irakian a aprobat în aceste zile un amendament la Legea cu privire la festivitățile naționale, care ridică Crăciunul la rangul de celebrare publică pentru toți cetățenii, creștini și musulmani. Decizia urmează după apelul lansat în ajunul celebrărilor de Preafericirea Sa cardinalul Louis Raphael Sako, care a exprimat dorința ca Bagdadul să urmeze exemplul altor națiuni cu majoritate musulmană ca Iordania, Siria și Liban în care se celebrează cu titlul deplin nașterea lui Isus.

Creștinii sunt un mic - dar semnificativ la nivel cultural, economic și social - procent într-o națiune cu largă majoritate (circa 95%) musulmană. De la invazia americană în 2003, comunitatea a suferit o eroziune progresivă trecând de la aproape 1,5 milioane la puțin peste 300 de mii, mai ales caldeeni și siro-catolici.

Într-o scrisoare publicat recent, pentru a celebra primul an de la înfrângerea Statului Islamic (SI, fost ISIS) în Irak, cardinalul a felicitat "poporul irakian pentru victorie" și a mulțumit forțelor de securitate "care au contribuit la eliberarea teritoriilor statului". În același timp, adresându-se președintelui Parlamentului, Mohamed Halboussi, a cerut "să fie aprobată o nouă lege", iar Crăciunul să devină "sărbătoare oficială în Irak [...] luând în considerare respectul pe care-l au față de Cristos frații musulmani".

Cu ocazia zilei de sărbătoare a venit răspunsul executivului, care a aprobat un amendament la legea care reglementează calendarul festivităților. El stabilește oficialitatea "nașterii lui Isus Cristos" și o extinde la toată comunitate, nu numai la creștini așa cum s-a întâmplat până acum. Pentru a celebra evenimentul, la 25 decembrie, guvernul a difuzat un mesaj via twitter de "Crăciun Fericit tuturor cetățenilor noștri creștini, tuturor irakienilor și celor care sărbătoresc în lume".

Între timp creștinii din țară au celebrat Crăciunul cu liturghii, momente de adunare comunitară și sărbători în familie, într-un climat de încredere reînnoită și calm relativ. Ca o confirmare a unei îmbunătățiri generale a situației, papa Francisc a trimis mâna sa dreaptă și secretar de stat, pe cardinalul Pietro Parolin, în vizită oficială de la 24 la 28 decembrie. După ce a vizitat capitala, a concelebrat liturghia de la miezul nopții și a întâlnit cele mai înalte oficialități instituționale și de guvern, între care președintele Republicii și premierul Adil Abdul Mahdi, el a plecat la Erbil și la câmpia Ninive, ultima etapă a călătoriei sale.

În mesajul său secretarul de stat al Vaticanului a amintit că "personal și în comunitate" creștinii și musulmanii sunt chemați să arunce "cu mâini pline semințe de pace, de adevăr, de dreptate, de libertate și de iubire". El a dus apoi afectul papei "iubitului popor irakian" și i-a îndemnat pe credincioși să accepte "persoanele cu diversitățile lor, nefolosind aceste diferențe pentru a ne pune unii împotriva altora, ci descoperind în ele o posibilitate de îmbogățire reciprocă".

În sfârșit, tot în aceste zile, autoritățile centrale au adoptat o serie de măsuri pentru a contrasta sechestrarea de bunuri și proprietăți ale creștinilor în țară, mai ales ale celor care au emigrat pentru a scăpa de violențe și persecuții. Între acestea, obligația prezenței proprietarului (creștin) unui imobil în momentul transferării proprietății la oficiile de cadastru. O măsură menită să contrasteze practicii răspândite a falsificării actelor de vânzare, care a dus la despuierea de mii de bunuri în ultimii ani.

(După agenția AsiaNews, 27 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat