Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Siria, Crăciunul franciscanilor cu copiii abandonați din Alep

De Luca Attanasio

Ce rămâne din Alep, orașul cunoscut de lume ca "bijuteria Siriei" datorită frumuseții sale încântătoare, "Milano din Orientul Mijlociu" datorită productivității sale, după aproape 8 ani de război? Distrugerea sistematică i-a tăiat aripile, oroarea conflictului i-a smuls sute de mii de locuitori, dar, mai ales, țesutul uman de conviețuire și coabitare a culturilor și religiilor, pus la grea încercare, riscă să nu mai reușească să se recoase. Vestea bună este că de la Crăciunul de acum doi ani, bombardamentele au încetat în mare parte și normalitatea, împreună cu un număr crescând de alepieni, pare să revină lent. Ca și cum am celebra simbolic această aniversare fericită, îl contactăm telefonic pe părintele Firas Lutfi, franciscan din Custodia Țării Sfinte și director spiritual al oficiului catehetic din Alep.

Părinte, în urmă cu doi ani, la Alep, se sărbătorea primul Crăciun fără bombe. Cum este situația astăzi?

Un Crăciun senin, putem spune că celebrăm cei doi ani de la eliberarea de jihadiști și reunificarea unui oraș care era divizat. Încă n-am obținut obiectivul păcii 100% la circa șaizeci de kilometri există încă frontul deschis de la Idlib precum și zonele la est și la vest de Eufrat provoacă multe preocupări, dar măcar în oraș domnește seninătatea și o privire clară spre viitor.

Recent, președintele american Trump a declarat că vrea să iasă din Siria, ce reacții au existat la acest anunț?

Una pozitivă care în mod substanțial poate să fie rezumată cu "au intrat ilegal și fără permisiune, cu cât pleacă mai repede cu atât va fi mai bine" și una negativă care pornește de la suspiciunea că în spatele retragerii este trecerea ștafetei la turci, ca și cum americanii le-ar încredința un permis pentru viitoare operațiuni militare împotriva curzilor. Deci, în definitiv, este mai bine ca SUA să iasă de pe scena siriană pentru că sunt un corp străin și n-au fost niciodată tolerați, dar dacă în locul lor intră Turcia, terminându-se o problemă s-ar naște alta.

Refugiații încep să se întoarcă în casele lor?

O bună parte, mai ales cei care erau în Iordania și Liban. În urmă cu două luni, după patru ani, a fost redeschisă granița cu Iordania și imediat s-a observat un mare flux în intrare. Din acea zi nu s-a mai oprit, sute de familii se întorc. Găsesc case distruse sau vătămate, însă se înțelege că oamenii sunt fericiți. Asistăm și la o întoarcere a familiilor creștine nu numai din Liban și Iordania, ci și din Germania, Belgia, Canada. Aceste semnale, dincolo de dificultățile infinite, reprezintă cu siguranță o nouă speranță. Printre refugiații din străinătate sunt unii care refuză să se întoarcă, în special dacă este bărbat, pentru că se teme că va fi acuzat de refuz de încorporare sau că a făcut parte dintre rebeli: aceasta este o altă donație depravată a războiului, faptul că a divizat societatea siriană între aliați și opozanți ai guvernului. Președintele a făcut recent declarații și a dat decrete care tind să-i liniștească pe cei care vor să se întoarcă în patrie, dar înțeleg neîncrederea și teroarea multora.

Dumneavoastră sunteți director al Franciscan Care Center care promovează proiecte de reabilitare și sprijin, mai ales pentru copii, ce inițiative duceți înainte?

Am lansat un proiect de artă terapeutică pentru copii traumatizați de război. Înfruntăm blocajele emotive sau relaționale ale copiilor de religii și culturi diferite, care au avut pierderi în familie din cauza războiului sau au asistat la scene dramatice, prin muzică, literatură, teatru, sport. Va fi chiar hiper-citat, dar noi credem cu adevărat în sloganul lui Dostoievski: "Frumusețea va salva lumea". Și vedem că funcționează: copii odinioară blocați au început din nou să vorbească, au redescoperit că se poate recăpăta sensul bucuros al vieții. Un copil de la noi a asistat la venirea jihadiștilor în casă și la uciderea multor membri ai familiei și a încetat să vorbească. A venit la noi și treptat a reluat încredere. Ne amintim cu toții cu mare emoție când, la Paștele din acest an, a spus pentru prima dată mamei: "Viața este frumoasă". La noi vin fete minore care au încercat să se sinucidă și care recuperează un pic de încredere după luni de terapie prin artă.

Există apoi problema gravă a copiilor născuți de femei violate de jihadiști, invizibili sau chiar refuzați de societate...

În Siria au venit să lupte din 60 de națiuni diferite, au intrat peste o sută de mii de foreign fighters, în afară de jihadiștii din casa noastră. Zona est a orașului a fost timp îndelungat ocupată în întregime de jihadiști. Ne-am dat seama că în țară s-au născut zeci de mii de copii ca urmare a violenței asupra femeilor. Fizic există, dar este ca și cum ar fi niște fantome. Vocile în privința lor sunt foarte grele: "Copii de fanatici, sămânța violenței este în ei, să-i alungăm!". Fiind creștini și fiind ființe umane nu putem să acceptăm o asemenea situație și în acord cu marele muftiu de Alep am realizat un proiect pentru a-i înregistra, a-i proteja și a-i face să fie recunoscuți ca fii ai Siriei. Am deschis două centre în zona orientală a orașului unde primim copii și mamele lor. Primul obiectiv este ca să fie înregistrați în mod regulamentar, al doilea, mai delicat, este ca pruncul și mama să se simtă acceptați, iubiți, făcând abstracție de cine este tatăl. Titlul proiectului este "Nume și Viitor", în nume este identitatea ta și numai cu ea poți să-ți construiești un viitor. Până astăzi am primit 200 de copii din Alep est, aproape toți islamici. Munca asupra psihologiei este foarte importantă, apoi se trece la cel mai social și la inserarea în școală, asistența socială și sanitară, în viața normală. Tocmai în acest zile m-am gândit mult la ei: sunt ca Isus care se naște slab și refuzat, care a îndurat emigrarea și frica, a plâns. El este cu noi și știe să înțeleagă această umanitate suferindă dar știe și s-o transforme și s-o mântuiască.

(După Vatican Insider, 27 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat