Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fratele Patton: "Astăzi mai avem nevoie de lumina acestui prunc"

De Maria Teresa Pontara Pederiva

La două săptămâni de la al IV-lea Congres Internațional al Comisarilor din Țara Sfântă - care împreună cu frații din Custodie începuseră Adventul în bazilica Nașterii, duminică, 3 decembrie 2018 (însoțiți și de o delegație de scoutiști) - custodele, fratele Francesco Patton, OFM, s-a întors la Betleem pentru celebrările din apropierea Crăciunului.

Și în acest context, la 21 decembrie a rostit "Mesajul" său pentru Crăciunul 2018.

"Suntem la Betleem - a început custodele - în Câmpul Păstorilor, locul unde, în noaptea în care s-a născut Pruncul Isus, păstorii vegheau și făceau de pază la turma lor. Evanghelistul Luca ne relatează că atunci când Maria îl naște pe Isus, tocmai păstorii sunt cei care, cei dintâi, primesc vestea nașterii sale".

Acelor păstori înfricoșați de lumina neașteptată, un înger, mesager al lui Dumnezeu, îi înseninează cu cuvintele pe care ni le transmite evanghelistul Luca: "Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul. Acesta este semnul: veți găsi un copil înfășat și culcat în iesle" (Lc 2,10-12).

"În noaptea aceea a primului Crăciun - continuă fratele Patton - întunericul în care trăiau păstorii și oamenii din Betleem a fost luminat de nașterea Pruncului Isus. Și astăzi avem nevoie să ne lăsăm luminați de nașterea acestui Prunc, care este Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru. Câte persoane, și astăzi, trăiesc înconjurate de întuneric ca păstorii care vegheau în acest câmp în urmă cu două mii de ani".

Între aceștia custodele îi situează pe primul loc "pe frații noștri și surorile noastre din Siria și din Yemen, ca și în multe alte țări din lume, trăiesc de acum de mulți ani în întunericul conflictelor sângeroase, care transformă milioane de persoane în evacuați, în refugiați dezrădăcinați din propria familie și din propria cultură, alungați din propria patrie și adesea aflați în imposibilitatea de a găsi primire într-o nouă țară".

Dar adaugă el și "pe atâția alți frați ai noștri în umanitate" care "trăiesc în întunericul cauzat de crizele economice și ecologice, care pun în genunchi întregi populații și, adesea, îi constrâng să emigreze. Și pentru ei se repetă experiența lui Iosif, a Mariei și a pruncului: nu există loc pentru ei în niciun loc, maxim sub un cort".

Apoi un gând față de cei cărora le este greu, din cauza unei suferințe care se insinuează în suflet și-l corodează lent din interior, pentru că "există cel care poartă întunericul înăuntru, un întuneric care uneori este rod al faptului de a fi îndurat violență, în schimb alteori este rod al propriilor alegeri greșite, și altele rod al incapacității de a accepta vreo experiență dureroasă a vieții".

Și în cele din urmă "întunericul păcatului, al îndepărtării de Dumnezeu, al voinței de a ne lipsi de El sau al trăirii ca și cu El n-ar exista. Întuneric care se transformă repede în refuzarea fratelui sau a surorii, a dreptului său de a exista, a recunoașterii demnității sale de persoană, de la prima clipă a zămislirii până la ultima respirație pe care i-o dăruiește Creatorul. Întuneric care unește pe cei care trăiesc în orice parte a lumii. Întuneric care este, cel puțin în parte, înlăuntrul fiecăruia dintre noi".

Pentru toți aceștia, unde s-ar putea afla fiecare pe drumul său de viață, franciscanul are o certitudine: "Pruncul Isus n-a venit să lumineze numai noaptea păstorilor la Betleem, periferie a periferiilor, în urmă cu două mii de ani. Pruncul Isus continuă să lumineze noaptea fiecăruia dintre noi și a întregii omeniri".

Și în concluzie, dintr-un loc special cum este Câmpul Păstorilor din Betleem, loc al primei vestiri a nașterii Mântuitorului, locul în care îngerii au cântat: "Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu, și pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubește", urarea pentru întreaga omenire, cu o privire specială spre guvernanți, spre cei mai fragili din societate, spre cei care lucrează în domeniul culturii și comunicării (domeniul în care a lucrat atât de mult fratele Patton ca jurnalist înainte de a ajunge din Trento la Ierusalim): "Fie ca lumina Pruncului din Betleem să intre în conștiința și în existența fiecăruia dintre noi, în familiile noastre și în comunitățile noastre; fie ca lumina sa să lumineze toate popoarele și pe credincioșii din orice religie care îl doresc pe El, care pe bâjbâite îl caută. Fie ca El să lumineze conștiința celor care conduc națiunile și economia și să-i ajute să descopere că a conduce înseamnă a se îngriji de cel care este mai mic, de cel care este mai fragil, de cel care este fără ocrotire. Fie ca Pruncul din Betleem să lumineze acțiunea celui care face cultură și comunicare pentru ca să răspândească mesajul binelui".

Tot la Betleem, custodele se va întâlni în ajunul Crăciunului cu autoritatea palestiniană pentru schimbul de urări, în timp ce sâmbătă, 29 decembrie, va fi la Nazaret pentru celebrările sărbătorii Sfintei Familii.

(După Vatican Insider, 23 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat