Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lumina Păcii de la Betleem: a primi "Lumina" pentru a reînnoi misiunea de a fi "purtători ai luminii și mesagerii ai păcii"

Cercetașii care au fost la Linz, în Austria, au adus "Lumina Păcii de la Betleem" în catedrala din Iași, sâmbătă, 22 decembrie 2018 și, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, Preasfințitul Aurel Percă a oferit-o în mod solemn cercetașilor și laicilor prezenți la eveniment.

Crăciunul este foarte aproape și, deja, pentru cercetași este o tradiție de a prelua "lumina" aprinsă la grota "Nașterii Domnului", purtată de reprezentații lor, anul acesta, de la celebrarea din catedrala din Linz până la catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regina" din Iași. La Iași au fost prezenți, alături de mulți laici, cercetași catolici, ortodocși și de alte confesiuni din mai multe centre locale din zona Moldovei: Adjudeni, Bacău, Coman, Focșani, Hălăucești, Iași (centrele Sfântul Francisc, Sfântul Anton, Ato, Sapatino, G. Călinescu), Piatra Neamț, Pildești, Prăjești, Roman, Sagna, Negrești - Vaslui, Suceava și Valea Lupului. Conform salutului specific, "Gata oricând!" și cu mare entuziasm, cercetașii au răspuns afirmativ invitației de a primi în sufletele lor lumină și căldură, dar cel mai important este că au fost dornici să o împartă și celorlalți.

Cu multe emoții, am încercat să facem această Liturghie una cu totul specială. Încă de la început am primit un mesaj puternic, acela de a fi "mesageri ai păcii în orice situație și prin toate mijloacele!". După cum știm, cercetașii sunt pregătiți în orice situație și sunt frați ai oricărui alt scout-ist, așa că, sprijiniți de ajutorul lui Dumnezeu și de Isus Cristos, "adevărata Lumină a păcii", se străduiesc să facă o educație în favoarea păcii și să o trăiască între ceilalți oameni. Nimic nu este greu atunci când liniștea și pacea dăinuie în sufletul lor.

În predica prilejuită de eveniment, Preasfințitul Aurel a explicat că în luna noiembrie chiar în acest an a fost în pelerinaj la Betleem și acolo s-a gândit la cercetași, la faptul că an de an fac legătură spirituală între Betleem și casele noastre căci o preiau de acolo și o duc în nenumărate case și familii. Pentru ca să fie purtători ai lui Isus Cristos, cei prezenți au fost invitați să învețe de la Sfânta Maria, mama lui Isus care l-a purtat cu bucurie la Elisabeta. Lumina adevărată, ce este însuși Isus, pentru că el naște bucurie în suflet așa cum a făcut aceasta în Ana cea recunoscătoare și în Maria care cu smerenie a spus: "Fie mie după Cuvântul tău!"

O bucurie imensă ne-a cuprins sufletul și l-a inundat de căldură, atunci când, după ce mulți l-au primit pe Isus la Împărtășanie, Preasfințitul Aurel "a împărțit lumina. Am căutat lumina și iată, am găsit-o, dar ne-am întrebat vreodată câte persoane se bucură de ea? Efortul depus de tinerii cercetași care au fost la Linz trebuie să ne dea un impuls de a împărți la cât mai mulți oameni bucuria Crăciunului, iubirea, pacea și căldura".

Anda Mărtinaș, unul dintre cercetașii care a fost în grupul ce a reprezentat România, a spus că noi suntem învățați cu lumina; cunoaștem lumina soarelui și lumina becului, dar pentru cercetași nu este de ajuns, căci ei vor o altfel de lumină. Au căutat o lumină care să le poată încălzi sufletul. De aproape 30 de ani, Lumina Păcii de la Betleem este cea care îi învăluie în credință și-i cheamă la Isus Cristos.

După sfânta Liturghie, cercetașii l-au înconjurat pe episcop și l-au "colindat" cântându-i din tot sufletul. Așa ei și-au exprimat bucuria de a fi împreună cu păstorii Bisericii și în comuniune de lumină, bucurie și iubire. Apropierea Crăciunului a fost simțită intens atunci când grija cercetașilor de a păstra felinarele aprinse se simțea la orice pas. Lumina a rămas aprinsă atât în felinare, cât mai ales în inimile noastre.

Beatrice Lavinia Tălmăcel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 decembrie: Iași: Lumina păcii de la Betleem. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat