Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri de Crăciun - 2018

Cred că la ușa și în casa tuturor s-a auzit deja cântecul Colindelor. Sau, dacă nu am fost încă vizitați de colindători, cu siguranță la televizor, pe frecvențele radiourilor, în magazine și în multe alte locuri, în acest timp premergător marii sărbători a Nașterii Domnului am auzit cântece dedicate unui eveniment unic în istoria lumii: Nașterea Fiului lui Dumnezeu dintr-o fecioară, Maria, într-o grotă de lângă satul Betleem, din Palestina, în timpul când împărat la Roma era Cezar August, iar Quirinius era guvernator al Siriei (Lc 2, 1-2). Dumnezeu coboară în istoria noastră, ia trup omenesc dintr-o fecioară logodită cu un tânăr numit Iosif și va locui într-o familie, la Nazaret în Galileea.

Din cauza întregului decor comercial prezent peste tot, din cauza cântecelor cu Moș Crăciun care vine pe o sanie trasă de reni și aduce cadouri tuturor, riscăm să trecem în plan secund sau chiar să ignorăm esența și importanța acestei sărbători care înseamnă venirea între noi a lui Dumnezeu, locuirea lui în lumea noastră, în familiile noastre. De Crăciun, ne adunăm cu toții în familiile noastre, pentru a ne bucura împreună; și bine facem. Dar nu știu dacă nu cumva uităm faptul că această mare sărbătoare înseamnă nașterea în marea familie umană, ca și în inima fiecăruia dintre noi a Fiului lui Dumnezeu. Cred că la mesele noastre festive, acum, de sărbători ar trebui să punem un scaun mai deosebit (chiar un fotoliu) pentru Cel sărbătorit, Fiul lui Dumnezeu. Oaspetele de seamă la masa noastră de sărbători trebuie să fie nu capul familiei, ci capul familiei umane, Dumnezeu.

Știu că în casele noastre, în cadrul decorurilor de Crăciun este prezentă ieslea cu personajele ei: Pruncul Isus, Maria, Iosif, păstorii, îngerii și animalele. Iesle de Crăciun frumos amenajate se găsesc în toate bisericile. Din păcate, în spațiile publice ieslea de Crăciun nu prea este prezentă; în schimb, sunt prezente crăciunițele și, scuzați-mi remarca: Ele ce caută în acest decor? La fel cum în decorul de Paște nu înțeleg ce caută iepurașii.

Să revenim: Crăciunul nu este o poveste cu Moș Crăciun, ci este evenimentul care a schimbat și schimbă în mai bine istoria lumii, ca și istoria vieții noastre, a fiecăruia dintre noi. Dumnezeu intră real în istoria lumii pe care tot el a creat-o; se face întru totul asemenea oamenilor, în afară de păcatele noastre. Sub chipul unui nou-născut, înfășat în scutece și așezat pe paie într-o iesle este prezent Creatorul lumii și Răscumpărătorul omului din păcatele lui. Odată cu nașterea lui Isus Cristos, istoria lumii ajunge la punctul central, zero, la centru, așa cum kilometrul 0 indică centrul localităților noastre. Nașterea lui Cristos reprezintă ora astrală a omenirii care împarte istoria în două, înainte de el și începând odată cu el întrupat în sânul fecioarei Maria, prin puterea Duhului Sfânt.

În cântecele frumoase ale colindelor ar trebui să auzim glasul îngerilor care au răsunat deasupra Betleemului cu două mii de ani înainte: "Vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul" (Lc 2,10-11). Oridecâte ori ne rugăm Crezul, noi proclamăm solemn: "Cred într-unul Domn Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, unul născut, care din Tatăl s-a născut mai înainte de toți vecii. Dumnezeu din Dumnezeu, lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu creat; de o ființă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut. Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire s-a coborât din ceruri, s-a întrupat de la Duhul Sfânt, din Maria Fecioară, și s-a făcut om".

În întruparea Fiului lui Dumnezeu în firea noastră omenească se luminează adevărul despre fiecare dintre noi. Misterul Celui care din iubire pentru noi ia firea noastră, se luminează misterul vieții fiecăruia dintre noi. Poate ne nemulțumesc multe lucruri, la noi și la alții. Poate avem multe dureri care ne tulbură somnul și liniștea. Poate nici de sărbători nu reușim să trăim așa cum dorim bucuria acestor zile. Dacă așa este, să ne gândim că nici Fiul lui Dumnezeu nu s-a bucurat de confort pe paiele reci ale unei iesle, înconjurat de câțiva păstori și animalele lor. Dacă ne dorim să locuim într-o casă mai mare, mai frumoasă și mai confortabilă, să ne gândim că Cel care ne iubește mai mult decât ne iubim noi s-a născut într-un grajd. Dacă cineva se simte singur și neiubit de oameni, să privim la Fiul lui Dumnezeu care la ai săi a venit și ai săi nu l-au primit. Dacă ne simțim neputincioși în fața suferințelor și lipsurilor, să ne gândim că Fiul lui Dumnezeu a fost amenințat cu moartea și pentru a-i salva viața, părinții lui au fugit cu el într-o țară străină, în Egipt. Iar românilor care de sărbători sunt departe de țara și casa lor și simt dorul de acasă, le reamintesc că și Isus Cristos a trebuit să fugă din țara lui.

Crăciunul este sărbătoarea în care toți, drepți sau păcătoși, trebuie să ne deschidem larg inima pentru a-i face loc Fiului lui Dumnezeu, care vrea să devină membrul principal al fiecărei familii. Cristos vrea să devină cetățeanul de onoare al oricărei localități. Și aceasta, nu pentru că are vreun plan ascuns de dominare a noastră, ci pentru a ne comunica din plin viața lui. El ne oferă totul, adică ni se oferă pe el însuși și, în schimb, nu ne cere altceva decât ospitalitatea noastră. Pruncușorul din ieslea Betleemului nu a venit pentru a-l da jos de pe tron pe Cezar August sau pe regele Irod. Așa cum nici astăzi nu are niciun plan secret pentru vreo lovitură de stat. El este un prunc neputincios, cu totul la dispoziția părinților lui. În fața răutăților noastre, Dumnezeu nu pune mâna pe bici, nici nu pronunță o sentință de condamnare la moarte. El este Principele păcii; el este Domnul vieții; el este Mântuitorul nostru care ne oferă o iubire fără margini, iubirea inimii lui. El ne oferă viața lui în trupurile noastre muritoare. El ne arată chipul plin de iubire al Tatălui. El devine fratele nostru care vrea să formeze din toți oameni o unică și mare familie care să aibă un singur Dumnezeu și să trăiască după o unică regulă a vieții, aceea a iubirii.

Permiteți-mi să vă transmit din toată inima Crăciun fericit. Pe toți vă port în inima și rugăciunea mea și v-aș fi adânc recunoscător dacă în rugăciunea voastră v-ați aminti și de mine. Vă mulțumesc!

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat