Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cele zece porunci pentru a trăi un Crăciun creștin

De Yoannis Lahzi Gaid

secretar particular al papei Francisc

Sărbătoarea Crăciunului a fost inserată în calendarul creștin în anul 354 d.C., cu împăratul Constantin. În primele secole, creștinii sărbătoreau numai sărbătoarea Paștelui, care era numită "Ziua Soarelui" pentru că amintea învierea lui Cristos. La Roma, la 25 decembrie, era ziua de sărbătoare a solstițiului de iarnă și a apropierii primăverii. Era o sărbătoare caracterizată de o bucurie de nestăpânit pentru că soarele reîncepea să strălucească. Creștinii au botezat această sărbătoare păgână pentru credința în Isus "Soare al Dreptății" venit să ne viziteze de sus, pentru a-i lumina pe cei care stau în întuneric și în umbra morții (cf. In 1).

Crăciunul este un punct de lumină care ne duce la amintirile de afect, de copilărie și de familie. Cu privire la Crăciun fiecare dintre noi are multe istorii de povestit: cadouri, brad, iesle, lumini, moș crăciun, centre comerciale... Piețe, case, străzi și vitrine luminate ne amintesc și ne dezvăluie importanța sa. Sunt prea multe activitățile care se desfășoară, pregătirile, cursele, așa încât ne fac să-l uităm pe cel sărbătorit: pe Isus Cristos. Emanuel, Dumnezeu cu noi, care a împărțit istoria în: î.C. și d.C. Originea păgână a sărbătorii amenință mereu pângărirea Crăciunului și tocmai acest lucru este important de amintit și de clarificat că Crăciunul înseamnă "nașterea lui Isus". Așadar, urându-ne Crăciun fericit ne urăm "renaștere fericită în Isus".

1. Pregătește-te pentru Crăciun: timpul de Advent ne îndeamnă să ne pregătim pentru venirea Domnului prin veghere, rugăciune, convertire și caritate. A ne pregăti pentru Crăciun înseamnă a ne spovedi, înseamnă a ne angaja mai mult în rugăciune și în a face concret acțiuni de caritate față de cei nevoiași.

2. Pregătește ieslea: Dumnezeu nu se naște în inimile închise sau împietrite. Dumnezeu bate la ușă și nu intră niciodată dacă nu I se deschide din interior. Iată pentru ce adevărata iesle a lui Isus se află în inima ta atunci când este plină de primire, de iertare și de iubire. "Pregătește-mi ieslea și în familia ta deoarece, pentru mine, nu există iesle mai frumoasă decât o familie adunată în rugăciune, unită în iubire, trainică în fidelitate, unde fiecare vede în celălalt fața mea".

3. Cinstește pe mama mea și pe tatăl meu: Maria și Iosif sunt familia mea. Cinstește pe mama mea pe care din înălțimea crucii ți-am dăruit-o ca mamă. Cinstește-l pe Iosif care m-a păzit și m-a învățat multe, și prin tăcerea sa elocventă și rugătoare. Amintește-ți și că evlavia adevărată pe care poți s-o oferi părinților mei este aceea de a-i cinsti pe părinții tăi și pe bunicii tăi, în special dacă sunt bătrâni.

4. Lasă-mi un loc liber la masa ta: fii generos și nu ascunde frica și avariția ta în spatele prejudecăților și justificărilor false. Învață să mă vezi în fiecare înfometat, însetat, gol, închis și bolnav. Așadar nu amâna binele pe care-l poți face la acel mâine care nu va veni niciodată și nu te simți niciodată sătul dacă ai lăsat un frate al tău fără pâine.

5. Trăiește Nașterea mea cu ai tăi: oprește viața ta frenetică și reordonează piramida lucrurilor de valoare în viața ta. Nu te lăsa să devii sclav al lucrurilor care pier, al muncii, sau al superfluului. Găsește timpul pentru a te juca împreună cu copiii tăi, de a vorbi cu ai tăi, de a ieși împreună cu ai tăi. M-am născut în frig dar căldura familiei mele m-a salvat de frigul și de gerul care mă înconjurau. Numai căldura familiei este în măsură să ne încălzească inima.

6. Reconciliază-te cu ceilalți: fără iertare nu există Crăciun. Este inutil să împodobim casa, grădina și strada cu lumini și brazi de Crăciun dacă supărarea și resentimentele au pus stăpânire peste tine. Eliberează-te de ură cu iubirea; de resentiment cu iertarea; de adversitate cu reconcilierea; de ostilitate cu amabilitatea. Câștigă mai mult cel care acordă iertarea față de cel care o primește.

7. Nu te rușina de Nașterea mea: nu numi Nașterea mea în zadar, transformând-o într-o sărbătoare păgână. Învață de la Ioan Botezătorul să fii un glas care strigă în pustiul lumii pentru a pregăti venirea mea. Nu-ți fie frică să spui că această sărbătoare se numește Nașterea și nu moș crăciun. A elimina numele meu nu va indica niciodată respectul față de cei care nu cred ci rușinea celor care cred. Se vorbește mult despre nașterea mea dar fără a mă aminti. Rămân fără cuvinte când văd genialitatea de a exploata comercial la maxim sărbătoarea mea fără a mă numi. Cel puțin tu să nu faci asta.

8. Să nu faci cadouri necurate sau inutile: cultura materialismului și a comerțului a transformat ziua mea de naștere în infinite pachete de cadouri de orice fel. În fața posibilităților infinite cadoul a devenit o povară pentru cel care îl oferă și pentru cel care-l primește. Câte lucruri inutile umplu casele noastre și ocupă loc timp de mulți ani. Învață să dai bine cadourile alegând simplitatea și nu firma, utilitatea și nu prețul. Eliberează-ne și de superfluu și împărtășește obiectele pe care nu le folosești cu aceia care au nevoie de ele. "Unele sugestii pentru un cadou de Crăciun: dușmanului tău, iartă; vrăjmașului tău, oferă toleranță; unui prieten, oferă-i inima ta; unui client, slujirea ta; tuturor, dăruiește caritatea; fiecărui copil, dă un exemplu bun; ție însuți, oferă respect" (Oren Arnold).

9. Adu-ți aminte să sfințești ajunul și ziua Nașterii mele: face rău a vedea credincioșii preocupați și agitați în pregătirea cinei din ajunul Crăciunului și la fel de dezinteresați să găsească timpul pentru a sfinți venirea mea în lume. Simt că trebuie să-ți amintesc: "Marta, Marta, pentru multe te mai îngrijorezi și te frămânți, însă un lucru e necesar: Maria și-a ales partea cea bună, care nu-i va fi luată" (Lc 10,41-42).

10. Amintește-ți de bătrâni: Crăciunul este timp de bucurie, dar este și timp de amintire și amintirea devine un bici pe spinarea persoanei care, după o viață lungă, ajunge singură, abandonată și uitată chiar și de proprii copii. Așadar, angajează-te în a le dărui lor căldura pe care ți-au dat-o din belșug când aveai nevoie. Dăruiește-le și sunându-i la telefon sau o scurtă vizită, va fi cadoul cel mai frumos pe care mi-l poți dărui.

Deschide inima ta la adevărata lumină: lumina care ne poate lumina și transforma, dacă se naște înlăuntrul nostru; lumina binelui care învinge răul; lumina iubirii care depășește ura; lumina vieții care înfrânge moartea.

În realitate îți cer să transformi Nașterea mea în nașterea ta la o viață generoasă și rodnică.

Iată pentru ce și eu îți urez un Crăciun fericit!

(După agenția SIR, 20 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat