Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa o întâlnește pe Nadia Murad, yazida fostă sclavă ISIS, care a primit Premiul Nobel pentru Pace

De Salvatore Cernuzio

"Pe umerii săi" (preluând titlul documentarului dedicat ei), Nadia Murad, yazidă în vârstă de douăzeci și unu de ani activistă a drepturilor umane, premiată la 5 octombrie 2018 cu Premiul Nobel pentru Pace, poartă cicatrice de neșters: violuri, violențe, torturi, închisoare, genocidul poporului său și uciderea familiei sale, precum și frica egală cu tristețea datorită unui nepot de 11 ani care, radicalizat și înrolat de ISIS, a amenințat că o ucide.

Astăzi este o femeie liberă, căsătorită, ca ambasadoare a Națiunilor Unite se bate pentru a denunța crimele oribile împotriva umanității pe care ea însăși, în parte, le-a îndurat și pentru cel care cere dreptate. Dreptate nu răzbunare, pentru că vinovații să apară în fața Curții penale internaționale de la Haga și să fie judecați și condamnați.

Însoțită de soțul Abid Shamdeen, în această dimineață Nadia a fost primită în Vatican în audiență de papa Francisc. Împreună au vorbit îndelung, așa de îndelung încât audiența acordată copiilor din Acțiunea Catolică prevăzută imediat după aceea, pentru ora 11.30, a fost amânată circa jumătate de oră.

Nu era prima dată când Murad și Francisc se întâlneau: deja la 3 mai 2017, tânăra s-a prezentat cu vălul pe cap în piața "Sfântul Petru", la sfârșitul unei audiențe generale de miercuri, și i-a strâns mâna pontifului amintindu-i de istoria sa și a poporului său. O dorință exprimată cu un an înainte când - deja candidată la Premiul Nobel pentru Pace - ceruse prin intermediul telecamerelor de la Tv2000 o întâlnire cu papa "pentru a-i relata tragedia poporului yazida, istoria mea personală ca victimă a barbariilor ISIS și cea a mii de alți tineri yazidi".

Astăzi, cu părul despletit, cu un tailleur elegant, a fost primită în Palatul Apostolic, exact în Sala Bibliotecii rezervată de obicei șefilor de stat și premierilor. Imediat ce a fost primită de Bergoglio, Nadia s-a înclinat pentru a-l saluta. Apoi i-a dat "Ultima tânără", cartea sa ("Ultima ragazza", editată în Italia de Mondadori) care reparcurge abisul care a fost viața sa din august 2014, când milițienii nou-născutului și auto-proclamatului Stat Islamic au răscolit satul său, Kocho, în nordul Irakului, incendiind c ase, adunând circa 600 de bărbați într-o piață și ucigându-i cu gloanțe de kalashnikov, răpind femei pentru a le face sabaya. Adică sclave, sau probabil și mai puțin: marfă de vândut și de schimbat, obiecte pentru a satisface orice voință sexuală. Vina tuturor era că aparțineau unei minorități care nu practică religia islamică.

Nadia Murad Basee Taha în acea vreme nu era nici măcar majoră. Primul șoc a fost să revadă moartea mamei și a șase frați. Cu alte două surori a fost transportată la Mosul, fortăreață a jihadiștilor, împreună cu alte sute de tinere despărțite de mame și de surorile căsătorite, destinate la un calvar fără sfârșit. Acolo tânăra a îndurat tot soiul de samavolnicii - violuri sălbatice, torturi psihologice - și a fost vândută și cumpărată de mai multe ori ca sclavă. Însă după trei luni a reușit să fugă în mod miraculos.

De atunci, Nadia Murad denunță curajos atrocitățile și umilirile făcute împotriva poporului său. "Odată ce am fugit, am simțit că era datoria mea să povestesc lumii brutalitățile Statului Islamic. Femeile yazide sperau că a relata experiențele noastre de ucideri în masă, violuri și sclavii va atrage atenția asupra genocidului yazidilor. Am primit afect și solidaritate din toată lumea, dar acum avem nevoie cu adevărat de acțiuni concrete pentru a obține dreptate și a permite comunității noastre să se întoarcă în patrie", a spus în 2016 într-un discurs emoționant la Parlamentul European.

Întărită și de decorația împărtășită cu medicul congolez Denis Mukwege, care a primit tot Premiul Nobel pentru Pace, este considerată astăzi purtătoarea de cuvânt a unei comunități persecutate ca aceea a yazidilor pe care în mai multe ocazii însuși papa Francisc a apărat-o public, îndemnând comunitatea internațională să rupă tăcerea pentru că - a spus el - este "inacceptabil ca ființe umane să fie persecutate și ucise din cauza apartenenței lor religioase".

Aceeași gândire Murad nu încetează s-o repete, implorând și poporul său să nu-și piardă propria identitate, în pofida tentativelor făcute în trecut pentru a o distruge și să fie mândră de propriile rădăcini. Astăzi bătălia sa, așa cum scrie și cum i-a spus astăzi papei, este ca "nicio persoană să nu îndure asemenea violențe și să fie tratată ca o bestie".

(După Vatican Insider, 20 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat