Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași;
tel. 0232/212003; fax 0232/212006;
www.ercis.ro
Nr. 23 / 20.12.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iași

Crăciunul amintește de marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea: "Astăzi în cetatea lui David vi s-a născut un Mântuitor" (Luca 2,11). În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, Liturghia din noaptea de Crăciun (24 decembrie), prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, va începe la ora 22.00.

În ziua de Crăciun (25 decembrie), PS Petru Gherghel va celebra în catedrală la ora 11.00. În aceeași zi vor mai fi Liturghii la orele: 8.00, 9.15 (pentru copii), 16.00 (pentru tineri), 18.00.

A doua zi, Sfântul Ștefan, primul martir (26 decembrie), și a treia zi, Sfântul Ioan, apostol și evanghelist (27 decembrie), Liturghiile vor fi la orele: 8.00, 11.00, 18.00.

Cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului, episcopul de Iași a adresat o scrisoare pastorală, în care vorbește despre "Nașterea Domnului într-o familie". Scrisoarea începe prin a conștientiza ceea ce se întâmplă de fapt la Crăciun, faptul că "Crăciunul nu este o fabulă", ci retrăirea "nașterii Domnului Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului, dintr-o fecioară curată, așa cum au anunțat prorocii, inspirați de Dumnezeu". Preasfințitul se îndreaptă apoi în special către familii, notând: "Crăciunul este pentru orice om credincios intrarea în climatul fericit al misterului familiei sfinte, după voința lui Dumnezeu. Isus, pruncul divin, coboară în sânul unei familii constituite încă din paradisul pământesc drept leagăn al vieții și al iubirii pământești. Intrând în miezul acestui mister al nașterii pruncului divin, pătrundem în același timp și în miezul adevărului fundamental: familia voită de Dumnezeu drept cale și colaborare a părinților la răspândirea vieții pe acest pământ. La final, Excelența Sa urează tuturor: "La mulți ani, dragi creștini! La mulți ani, dragi familii! Crăciun fericit, dragi părinți! Crăciun cu multe bucurii în familie, dragi copii!"

Textul integral al scrisorii pastorale și variantele audio și video pot fi găsite pe site-ul Episcopiei de Iași (www.ercis.ro): PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală "Nașterea Domnului într-o familie" (Crăciun 2018) (http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201812105).

În zilele dinainte de Crăciun credincioșii au fost chemați să se pregătească sufletește, să se spovedească, să se împace cu Dumnezeu și să ia hotărâri bune pentru viața lor. Preoții i-au vizitat pe bolnavii care nu pot veni la Liturghie.

În scop educativ, nașterea lui Isus este reprezentată în catedrală prin așa-numitul presepiu (pruncul, Iosif, Maria, păstorii, magii, animalele). Pentru aceasta s-au folosit statui și diferite materiale. Obiceiul își are rădăcinile în anul 1223, când sfântul Francisc din Assisi a vorbit cu un prieten din Greccio (Italia) să-i dea voie să facă într-o mică peșteră de pe terenul său o scenă cu nașterea lui Isus, așa cum a fost la Betleem. Acesta a adus la locul ales un bou, un măgăruș, câteva oițe și o ieslișoară în care a așezat un copilaș din lemn. În noaptea de Crăciun, sfântul Francisc însoțit de mulți prieteni și de săteni au venit la presepiu pentru a sărbători Nașterea lui Isus, prin celebrarea sfintei Liturghii. Cei prezenți au lăcrimat de bucurie când Francisc citea evanghelia. Acest mod de a sărbători Crăciunul a fost reluat și în anii următori și se păstrează și astăzi.

Un alt simbol al Crăciunului este bradul care îl reprezintă pe Isus Cristos, cel care este veșnic viu. În același timp, amintește de pomul paradisului, principiul vieții și al cunoașterii. Pomul (bradul) împodobit reprezintă lumea cerească, acea lume nouă care a început să ia naștere o dată cu venirea lui Isus Cristos, Mesia.

Liturghiile, colindele, Fecioara cu pruncul, păstorii, îngerii și magii îi invită pe toți să nu uite că în viața în care se naște Cristos e din nou Crăciunul, e din nou bucurie și pace.

Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar


Persoane de contact:

- pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853; e-mail: adrian@ercis.ro)

- pr. Paul Budău (tel. 0763/355216; e-mail: prbudaupaul@yahoo.com)


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat