Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Comoara ascunsă (găsită) într-un ogor

Comoara ascunsă (găsită) într-un ogor (Mt 13,44) a fost tema reculegerii în zilele de 16 și 17 decembrie 2018, pentru membrii mișcării "Familiile de Nazaret" din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, la casa Surorilor Providenței Divine.

Însoțiți de pr. paroh Petru Sescu și având ca invitat special pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, cu intenția de a ne goli inimile și sufletele de toate greutățile, grijile și preocupările acestei lumi, timp de două zile ne-am lăsat încărcați de lumină, pace și har. Fiecare timp de pregătire pe care de ani buni îl oferim sufletului de trei ori pe an, ne răsplătește cu momente unice și irepetabile. Cu bucurii în cele mai întunecate tristeți și cu mângâieri în cele mai aspre neliniști.

Parabola neghinei (Mt 13,24-30), propusă spre meditație de pr. Ionuț pentru prima zi, ne-a propus ca "înseninați în trup și spirit să rememorăm multele plecări și întoarceri din propria viață". La o analiză atentă a vieții, descoperim că fiecare își dorește să fie simplu, coerent la perfecțiune cu o gândire unitară în schimb cel mai adesea experimentăm dualitatea și confuzia, spunea părintele. Identificând ogorul din parabolă ca fiind propriul nostru suflet, descoperim în el două tipuri de semințe care cresc și se hrănesc din același teren, care caută să fure terenul, limfa, sucul celeilalte, care aduc roade total diferite. Observăm astfel că cele două plante conviețuiesc în noi: sunt opuse și de nedezrădăcinat, trecem de la una la alta și fiecare dintre noi o trăim și pe una și pe cealaltă. Astfel ne vedem obligați de cruntă realitate că trebuie să învățăm să conviețuim cu ele, dar să fim atenți la alegerile noastre. Cele două tipuri de plante au doi semănători: Duhul Sfânt care acționează cu iubire, gingășie, blândețe în cel botezat și duhul negativ care nu poate fi mereu individualizat într-o imagine precisă, dar care este confuzie, eroare, tulburare, lene, inutilitate, frustrare..., spunea pr. Ionuț.

Parabola comorii și a mărgăritarului, pe care am meditat-o în a doua zi, ne-a redescoperit faptul că împărăția cerurilor este în noi, sădită cu grijă în ogorul sufletului. Acest dar, oferit de Dumnezeu Tatăl umanității, împreună cu dorința de a o căuta, pasiunea de a o descoperi și bucuria de a o face cunoscută și altora doar, în momentul când am găsit-o pregustam fericirea absolută, împlinirea și binecuvântarea.

"Mărgăritarul de mare valoare, perla prețioasă dăruită Tatălui umanității și inimii noastre, în splendoarea Duhului care ne-a fost dat" cum spunea părintele Ionuț, odată descoperit, umple ființa noastră cu bucurie evanghelică, făcând ca inima și sufletul nostru să se deschidă spre o alegere radicală nemai simțind greutate în a merge împotriva curentului, fiind liberi în fata judecatatii celorlalți. Și dacă inima și sufletul nostru se umple de bucurie gustând din plin starea interiora de seninătate când vedem că și în alții strălucește acest mărgăritar, că se răsfrânge această frumusețe, atunci știm că alegerea noastră este bună, cu adevărat liberă, făcută cu "ochii ațintiți asupra lui Isus, autorul și perfectionatorul credinței care, neținând seama de rușinea ei, s-a supus crucii"

Mulțumind Surorilor Providenței Divine pentru găzduire, părintelui paroh Petru Sescu pentru grija specială acordată formării spirituale tuturor acelora care o caută, părintelui Ionuț-Eremia Imbrișcă pentru că a acceptat invitația de a ne fi călăuza spirituală în aceste două zile pline de lumină și har, duminică seara întorcându-ne acasă cu speranța în suflete că Pruncușorul Isus va găsi ieslea sufletelor noastre mai pregătită pentru a-l primi cum se cuvine.

Mariana Ifrim


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat