Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul "dulce-amar" al lui Asia Bibi: nu în închisoare, dar departe de familie

De Paolo Affatato

Va fi primul Crăciun în libertate după nouă ani. Și este deja o veste bună pentru Asia Bibi, femeia creștină condamnată la moarte pentru blasfemie și achitată de Curtea Supremă din Pakistan. Asia încă se află cu soțul său Ashiq Masih într-un loc secret, sub protecția garantată de guvernul pakistanez. Va fi pentru ea un Crăciun dulce-amar. Cristos care se naște îi aduce vestea bună a libertății, după zilele triste ale detenției. Însă rămâne suferința de a nu vedea încă familia reunită definitiv și dorința de a începe o nouă viață departe de Pakistan, chiar cu suferința pe care o comportă acest lucru.

Conform surselor pakistaneze, femeia va petrece Crăciunul în situația actuală și este greu că va putea să le revadă pe fiicele sale. De fapt, Curtea Supremă probabil că va examina în ianuarie petiția prezentată de acuzare: folosindu-se de o posibilitate prevăzută de orânduirea juridică pakistaneză, instanța cere o "revizuire a verdictului" de achitare dispus de tribunal la 31 octombrie. Echipa avocaților lui Asia Bibi prospectează cu încredere o respingere a acelei instanțe: ceea ce ar însemna închiderea definitivă a fazei procesuale și o "cale liberă" de facto pentru a organiza expatrierea.

De fapt, pe ascuns continuă operațiunile cancelariilor din țări occidentale, în acord cu guvernul din Islamabad: se formalizează procedurile pentru a acorda viza și a organiza călătoria familiei (Asia, soțul său Ashiq și cele două fiice Eisham și Esha) spre Occident, într-o națiune europeană sau în noul continent. Cu ei ar trebui să fie și tutorele Joseph Nadeem, care până acum s-a ocupat de instruirea și de asistarea familiei lui Asia Bibi, în timp ce femeia era în închisoare.

Asia rămâne în vizorul islamiștilor, așadar viața sa actuală, în săptămânile care au urmat după eliberarea sa, este încă segregată. Însă ea trăiește acest timp de așteptare cu credința profundă care a însoțit-o în timpul detenției. Nu se știe dacă și cum va reuși să participe la o liturghie de Crăciun, eventual în condiții de anonimat, sau dacă va fi permis unui preot să o viziteze, pentru a administra sacramentul Reconcilierii și a-i dărui Euharistia, pe care Asia le dorește de mult timp.

Totuși, istoria sa tragică a avut un efect colateral care va putea folosi în cadrul țării: de fapt, contribuie la a ține vie atenția cu privire la abuzurile acelei legi de blasfemie care continuă să facă victime nevinovate în "țara celor puri". Este exemplificativ cazul din urmă cu câteva zile: doi frați pakistanezi creștini, Qasir și Amoon, au fost condamnați la moarte de un tribunal de primul grad după ce au fost acuzați de blasfemie în districtul Jhelum, în Punjab. Acuzele sunt din 2011 când cei doi ar fi publicat material blasfemiator pe Internet. Qaisar este căsătorit cu Amina și cei doi au trei copii, în timp ce Amoon este căsătorit cu Huma, învățătoare la școala de lângă catedrala catolică din Lahore. ONG-ul "Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement" (CLAAS) a anunțat că va prezenta recursul în apel la Înalta Curte din Lahore cât mai curând posibil.

De fapt, ONG-ul afirmă că "judecătorii rămân mereu sub amenințarea fanaticilor religioși și pentru aceasta evaluările lor sunt condiționate. Între timp persoane condamnate pe nedrept petrec luni sau ani în închisoare și viețile lor sunt ruinate în mod iremediabil". "Mă tem că, precum Asia Bibi, Qasir și Amoon vor trebui să aștepte ani pentru a obține dreptate", afirmă Nasir Saed, conducătorul ONG-ului, relansând urgența de modificări procedurale pentru a împiedica să fie folosită legea în mod impropriu.

Este de acord cu asta dominicanul James Channan, responsabil al "Peace Center" din Lahore, amintind că "în închisorile pakistaneze se află alți 187 de creștini, victime ale acuzelor de blasfemie, în cea mai mare parte nedrepte, nefondate sau inventate. Cu ei sunt acuzați și 633 de musulmani, 494 de membri ai comunității Ahmadiyya și 21 de hinduși". Fratele relatează la Vatican Insider cazul unui cuplu de soți pe care-i cunoaște direct, Safqat și Shagufta Bibi, și ei condamnați la moarte cu acuza, de demonstrat în întregime, că au trimis mesaje sms cu conținuturi blasfeme. "Shagufta - spune Channan - era vecină de celulă cu Asia Bibi, a împărtășit cu ea suferința precum și speranța libertății și a unei vieți noi".

Dominicanul afirmă: "Cei doi sunt nevinovați: îi acuză că au trimis mesaje sms în engleză, o limbă pe care, în mod paradoxal, cei doi n-o cunosc, fiind persoane cu origini umile. Între altele, lui Shagufta, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Asia, a fost propusă convertirea la islam ca via brevis pentru a obține achitarea. Dar este o femei cu credință profundă și a refuzat. Acum ne revine nouă s-o ajutăm".

(După Vatican Insider, 19 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat