Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 19 decembrie 2018

Cateheza - Crăciunul: surprizele care-i plac lui Dumnezeu

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Peste șase zile va fi Crăciunul. Brazii, globurile și luminile amintesc peste tot că și anul acesta va fi sărbătoare. Mașina publicitară invită să ne schimbăm cadouri mereu noi pentru a ne face surprize. Dar mă întreb: aceasta este sărbătoarea care-i place lui Dumnezeu? Ce Crăciun ar vrea El, ce cadouri, ce surprize?

Să privim la primul Crăciun din istorie pentru a descoperi gusturile lui Dumnezeu. Acel prim Crăciun din istorie a fost plin de surprize. Se începe cu Maria, care era logodită cu Iosif: vine îngerul și îi schimbă viața. Din fecioară va fi mamă. Se continuă cu Iosif, chemat să fie tată al unui copil fără să-l genereze. Un copil care - lovitură de teatru - vine în momentul mai puțin indicat, adică atunci când Maria și Iosif erau logodiți și conform Legii nu putea să coabiteze. În fața scandalului, bunul simț al timpului îl invita pe Iosif s-o repudieze pe Maria și să-și salveze bunul său nume, însă el, care deși avea acest drept, uimește: pentru a nu-i dăuna Mariei se gândește să lase în ascuns, cu prețul de a pierde propria reputație. Apoi o altă surpriză: Dumnezeu în vis îi schimbă planurile și îi cere să o ia pe Maria cu sine. După ce s-a născut Isus, când avea proiectele sale pentru familie, tot în vis i se spune să se ridice și să meargă în Egipt. Așadar, Crăciunul aduce schimbări ale vieții neașteptate. Și dacă noi vrem să trăim Crăciunul, trebuie să deschidem inima și să fim dispuși la surprize, adică la o schimbare neașteptată a vieții.

Însă surpriza cea mai mare vine în noaptea de Crăciun: Preaînaltul este un prunc mic. Cuvântul divin este un copil (infans), care literalmente înseamnă "incapabil să vorbească". Și Cuvântul divin a devenit "incapabil să vorbească". Ca să-l primească pe Mântuitorul nu sunt autoritățile timpului sau ale locului sau ambasadorii: nu; sunt niște păstori simpli care, surprinși de îngeri în timp ce lucrau noaptea, merg fără întârziere. Cine s-ar fi așteptat la asta? Crăciunul înseamnă a celebra ineditul lui Dumnezeu, sau mai bine zis, înseamnă a celebra un Dumnezeu inedit, care răstoarnă logicile noastre și așteptările noastre.

A trăi Crăciunul, așadar, înseamnă a primi pe pământ surprizele cerului. Nu se poate trăi "pământ pământ", când cerul a adus noutățile sale în lume. Crăciunul inaugurează o epocă nouă, unde viața nu se programează, ci se dăruiește; unde nu se mai trăiește pentru sine, pe baza propriilor gusturi, ci pentru Dumnezeu; și cu Dumnezeu, pentru că de la Crăciun Dumnezeu este Dumnezeul-cu-noi, care merge cu noi. A trăi Crăciunul înseamnă a ne lăsa zdruncinați de noutatea sa surprinzătoare. Nașterea lui Isus nu oferă căldurica asiguratoare a sobei, ci fiorul divin care zdruncină istoria. Crăciunul este revanșa umilinței asupra aroganței, a simplității asupra belșugului, a tăcerii asupra zgomotului, a rugăciunii asupra "timpului meu", a lui Dumnezeu asupra eu-lui meu.

A trăi Crăciunul înseamnă a face ca Isus, venit pentru noi nevoiașii, și a coborî spre cel care are nevoie de noi. Înseamnă a face ca Maria: a ne încrede, docili față de Dumnezeu, chiar fără să înțelegem ce va face El. A trăi Crăciunul înseamnă a face ca Iosif: a ne ridica pentru a realiza ceea ce vrea Dumnezeu, chiar dacă nu este după planurile noastre. Sfântul Iosif este surprinzător: în Evanghelie nu vorbește niciodată: nu există un cuvânt, al lui Iosif, în Evanghelie; și Domnul îi vorbește în tăcere, îi vorbește chiar în vis. Crăciunul înseamnă a prefera glasul tăcut al lui Dumnezeu în locul zgomotelor consumismului. Dacă vom ști să stăm în tăcere în fața ieslei, Crăciunul va fi și pentru noi o surpriză, nu un lucru deja văzut. A sta în tăcere în fața ieslei: aceasta este invitația, pentru Crăciun. Ia-ți un pic de timp, mergi în fața ieslei și stai în tăcere. Și vei simți, vei vedea surpriza.

Însă, din păcate, se poate greși sărbătoarea și să se prefere în locul noutăților cerului obișnuitele lucruri de pe pământ. Dacă rămâne Crăciunul numai o frumoasă sărbătoare tradițională, unde în centru suntem noi și nu El, va fi o ocazie pierdută. Vă rog, să nu mondenizăm Crăciunul! Să nu-l punem deoparte pe Sărbătorit, ca atunci, când "a venit la ai săi și ai săi nu l-au primit" (In 1,11). Încă de la prima Evanghelie din Advent, Domnul ne-a avertizat, cerând să nu ne îngreuiem în "necumpătare" și "grijile vieții" (Lc 21,34). În aceste zile se aleargă, probabil ca niciodată în timpul anului. Dar astfel se face opusul a ceea ce vrea Isus. Dăm vina pe multele lucruri care umplu zilele, pe lumea care merge repede. Și totuși Isus n-a învinovățit lumea, ne-a cerut nouă să nu ne lăsăm târâți, să veghem în orice moment rugându-ne (cf. v. 36).

Iată, va fi Crăciun dacă, asemenea lui Iosif, vom da spațiu tăcerii; dacă, asemenea Mariei, vom spune "iată-mă" lui Dumnezeu; dacă, asemenea lui Isus, vom fi aproape de cel care este singur; dacă, asemenea păstorilor, vom ieși din țarcurile noastre pentru a fi cu Isus. Va fi Crăciun, dacă vom găsi lumina în peștera săracă din Betleem. Nu va fi Crăciun dacă vom căuta strălucirile sclipitoare ale lumii, dacă ne vom umple de cadouri, prânzuri și cine, dar nu vom ajuta măcar un sărac, care se aseamănă cu Dumnezeu, pentru că la Crăciun Dumnezeu a venit sărac.

Iubiți frați și surori, vă urez Crăciun fericit, un Crăciun bogat în surprizele lui Isus! Vor putea să pară surprize incomode, dar sunt gusturile lui Dumnezeu. Dacă le vom accepta, ne vom face nouă înșine o surpriză splendidă. Fiecare dintre noi are ascunsă în inimă capacitatea de a se surprinde. Să le lăsăm surprinși de Isus la acest Crăciun.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat