Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc a împlinit 82 de ani: urări din toată lumea în timp ce el este la muncă în Vatican

De Salvatore Cernuzio

El pare că nu vrea să bage în seamă faptul că astăzi, 17 decembrie 2018, este ziua lui de naștere, umplându-și dimineața cu audiențe în Vatican, chiar angajante (de la vârfurile de la UNESCO la episcopii japonezi, la o delegație a Comisiei Internaționale împotriva Pedepsei cu Moartea). În schimb, lumea n-a uitat că astăzi Jorge Mario Bergoglio, primul pontif latinoamerican, născut în 1936 la Buenos Aires, celebrează 82 de ani. Bilete, mesaje, emailuri, tweet, inundă de multe ore account-urile papale pe social network, în Piața "Sfântul Petru" nu lipsesc pancarte, torturi și alte daruri sunt primite în reședința din "Casa Sfânta Marta".

Deja ieri, în timpul lui Angelus, fluturau sub fereastra Palatului Apostolic pancartele cu "Urări". Și copiii și personalul de la Dispensarul "Sfânta Marta", care se ocupă să asiste nou-născuți aflați în dificultate, au fost primii care l-au celebrat pe papa cu cântece, coreografii și un tort enorm alb-galben (culorile Vaticanului) așa mare încât Francisc a glumit: "Îmi doresc să nu aveți indigestie!". Fotografia cu scrierea "Nu putem să ne obișnuim cu mizeria și cu degradarea care ne înconjoară, un creștin trebuie să reacționeze" -, înconjurat de câțiva copii în tricouri portocalii, a devenit imaginea simbol al întregii zile.

Un alt tort cu gust de mango a fost oferit, ca în fiecare an, de cunoscuta cofetărie din Borgo Pio (la câțiva metri de la intrarea în Vatican, "Porta Sant'Anna") "Hedera", decorată cu o fotografie a lui Francisc înconjurat de tineri.

După aceea, în primele ore ale dimineții a fost difuzat mesajul CEI, semnat de cardinalul președinte Gualtiero Bassetti și de secretar, Monseniorul Stefano Russo, în care episcopii italieni îi scriu pape că el: "cu magisteriul dumneavoastră și personalitatea dumneavoastră ne interogați și ne provocați să fim o Biserică scufundată în istorie, Biserică aptă să nu se scandalizeze de contradicții și de întârzieri, Biserică atentă să recunoască semnele Duhului oriunde s-ar manifesta". Invitația lui Francisc este una constantă "de a deschide ochii și inima asupra celor săraci", care ne determină "să devenim aproapele lor cu înțelegerea binevoitoare și creativă a carității".

"În această zi de sărbătoare", episcopatul italian urează apoi episcopului de Roma "să simțiți recunoștința întregii noastre Biserici și să experimentați - ca reflexie a mărturiei dumneavoastră - bogățiile inestimabile pe care Harul le ridică în acest timp al nostru". Și, cu referință "la invitația neîncetată" cu care încheie fiecare discurs sau cateheză (aceea de a nu uita să ne rugăm pentru el), asigură că "toate comunitățile ecleziale care sunt în Italia" vor înălța către Dumnezeu o rugăciune pentru el astăzi, dar și în zilele următoare.

Mesaje de urări pentru papa au venit apoi și din celălalt mal al Tibrului. In primis președintele Republicii, Sergio Mattarella, care a trimis o scrisoare în care, "în numele poporului italian", îi exprimă lui Francisc "cele mai fervente urări și cele mai sincere felicitări". "Cu înaltul magisteriu al dumneavoastră, reafirmat cu ocazia întâlnirilor foarte numeroase și a semnificativelor călătorii apostolice efectuate în acest an, Sanctitatea Voastră ați dat națiunilor vizitate și întregii comunității internaționale o invitație urgentă de a înfrunta cu curaj și conform dreptății provocările de astăzi, recurgând la dialog și la înțelegere pentru a vindeca rănile sociale și a conduce popoarele la reconciliere", se citește în scrisoare.

În afară de asta, șeful de stat subliniază în scrisoarea sa "grija" papei față de Italia care "a avut un moment excepțional de semnificativ în canonizarea fericitului Paul al VI-lea, exemplu extraordinar de păstor capabil să conjuge suflul de slujire a Bisericii universale cu fidelitatea față de matricea culturală care a hrănit mereu spiritul său generos și intelectul său foarte viu". "Cu recunoștință vie - continuă Mattarella - în următoarele săptămâni milioane de bărbați și femei, credincioși și necredincioși, vor privi la Roma și vor asculta cuvintele Dumneavoastră, aducătoare de mesaje de speranță universală și de o chemare la o mărturie mai autentică a valorilor spirituale și morale rezumate în sărbătoarea Crăciunului".

În numele orașului Roma și al locuitorilor săi a făcut urări papei și primarul Virginia Raggi, cu un tweet în engleză (alegere stranie din punctul de vedere al multor abonați: "Dar de ce nu în italiană sau în spaniolă?") în care se citește: "La mulți ani @Pontifex_it urări de la toți romanii pentru această zi specială".

De la primar la primar, și primul cetățean din Napoli, Luigi de Magistris, n-a voit să fie mai prejos "ciripind" pe Twitter gândul său pentru pontif: "Multe urări din inimă din partea mea și a orașului Napoli papei Francisc care cu mesajul său, încă din primele momente ale pontificatului său, a știut să vorbească inimii tuturor, fără nicio excludere". De Magistris a subliniat și că papa "valorizează un nou umanism de care este atâta nevoie astăzi în lume în apărarea bunurilor comune" și a amintit "cuvintele sale mereu puternice, incisive și clare pentru fragilitățile ambientale ale planetei noastre și fragilitățile umane".

Tot pe Twitter, unde papa se laudă cu account-ul său în nouă limbi cu recordul de circa 50 de milioane de follower, continuă să se înșiruie apoi mesaje de urări: de la ACLI care "exprimă recunoștință" și îi încredințează "fragilitățile noilor generații, chinuite de precaritate și șomaj, la Centrul Sportiv Italian care postează o fotografie a papei cu scrierea: "Urări căpitanului nostru!", până la Protecția Civilă care sâmbătă, 22 decembrie, va fi primită în toate articulațiile sale naționale în audiență în Vatican.

Nu lipsesc simplii utilizatori care îi mulțumesc lui Francisc pentru rolul său de conducător moral și spiritual "în această lume de capcane și de piedici", așa cum scrie Giuseppe, sau Claudia care dorește pentru papa argentinian o "viață lungă" pentru că este "ultima speranță în această lume martirizată". În timp ce o clasă de liceeni sicilieni au decis să ureze "La mulți ani" papei cu un selfie de grup.

În sfârșit, a devenit virală în aceste ore o imagine care-l prezintă pe papa Francisc în timp ce, ținând în mână nouă feluri de pizze și un stelaj cu băuturi, se îndreaptă spre un grup de săraci exultanți și le întoarce spatele unor cardinali care-i oferă un tort, spunând: "Mă întorc imediat, vreau numai să sărbătoresc o clipă ziua mea de naștere".

(După Vatican Insider, 17 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat