Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău-Izvoare: "Cu familia spre Crăciun"

În perioada 10-16 decembrie 2018, la inițiativa pr. Lucian Adam, parohul comunității, în Parohia Bacău-Izvoare a avut loc Săptămâna familiei sau misiuni populare dedicate familie, cu predici speciale ținute de pr. Felician Tiba.

16 decembrie, anul 2018 de la Domnul, iarnă autentică cu zăpezi înveșmântând pământul care tresaltă în așteptarea marii sărbători.

Suntem în a treia duminică a Adventului. Timp de adânci privegheri sub scuturi de îngeri - buni ocrotitori pe asprele și întortocheatele căi ale vieții. Și cum am putea oare traversa acest timp de așteptare decât având mângâietoare speranță că de acolo de sus Milostivul coboară să ne cerceteze și să ne încurajeze să nu ne temem a lua miresmă de sfințenie din zâmbetul copilului dăruit lumii din marea-i iubire.

Însă, pentru a fi vrednici de marele dar, în acest timp de pregătire, Milostivul ne trimite păstori care să ne trezească cu luare aminte că urcușul spre cele veșnice se cucerește nu oricum, ci cu zel și sârguință.

De un astfel de timp de pregătire, mai special, a avut parte și comunitatea Parohiei "Sfântul Francisc" din Bacău-Izvoare, unde la inițiativa părintelui paroh Lucian Adam au avut loc între 10 și 16 decembrie 2018 șapte zile de misiuni pe tema "Familia și provocările ei în zilele noastre", avându-l ca predicator pe pr. dr. Felician Tiba - director al Oficiului pentru Pastorația Familiei.

La sfintele Liturghii a participat un număr considerabil de credincioși - unii veniți și din parohiile vecine, care pe lângă predicile speciale au avut ocazia să se pregătească din timp pentru sfintele sărbători prin sacramentul sfintei Spovezi.

Diversitatea temelor a fost variată, însă firul roșu desprins din ele a fost că familia este voită de Dumnezeu, că soții au datoria de a o purta mai departe, de a se maturiza în iubirea lor, de a fi deschiși spre viață și comuniune, toate prin Cristos, cel care a ridicat căsătoria la rang de sacrament.

În cele șapte zile pe care am putea să le numim de har și binecuvântare, părintele Felician cu șarmul Sfinției Sale, presărând predicile cu câte o glumiță luată din viața de familie, a accentuat că dragostea trebuie să fie până la moarte. A subliniat totodată că "pagina de iubire a omenirii este scrisă de familie având ca model Sfânta Familie de la Nazaret".

S-a marcat în mod deosebit și trecerea la Domnul a fericitului Anton Durcovici în ziua de 10 decembrie, preotul paroh străduindu-se să aducă și relicva fericitului, amintindu-ne că bisericuța noastră este una din primele biserici sfințite de către episcopul martir.

În ziua a șasea părintele Felician a vorbit despre marile provocări ale familie din zilele noastre amintind de plecările în alte țari, plecări care în multe cazuri au consecințe negative atât asupra familiilor cât și asupra copiilor, despre înțelegerea greșită a libertății, despre lipsa dialogului dintre soți, dar și despre ușurința în desfacerea căsătoriilor de astăzi.

În ultima zi, când ne-am bucurat și de prezența părintelui decan Isidor Dâscă, ca familie, am primit o misiune specială, așa cum o spune și papa Francisc la numărul 11 din Amoris laetitia, și anume de a fi imagine a Sfintei Treimi pe pământ.

La final am fost colindați de către un grup de trei tinere interprete și doi instrumentiști, desăvârșind parcă prin virtuozitatea cântecului aceste zile pline de încărcătură spirituală.

Un sincer mulțumesc tuturor, părintelui paroh, părintelui Felician, episcopilor, credincioșilor prezenți. Dumnezeu să binecuvânteze mereu familia cu harurile sale!

Prof. Agneza Grosu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-16 decembrie: Bacău-Izvoare: "Cu familia spre Crăciun"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat