Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat participanților la Conferința Internațională "Drepturile umane în lumea contemporană: cuceriri, omisiuni, negări" (Roma, 10-11 decembrie 2018)

Domnule cardinal,
Venerați frați întru episcopat și întru preoție,
Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă transmit salutul meu cordial vouă tuturor, reprezentanți ai statelor pe lângă Sfântul Scaun, ai instituțiilor Națiunilor Unite, ai Consiliului Europei, ai Comisiilor episcopale Dreptate și Pace și ai celor pentru pastorația socială, ai lumii academice și ai organizațiilor din societatea civilă, veniți la Roma pentru Conferința Internațională cu tema „Drepturile umane în lumea contemporană: cuceriri, omisiuni, negări”, promovată de Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale și de Universitatea Pontificală Gregoriana, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Declarației Universale a Drepturilor Omului și a 25-a aniversări a Declarației și a Programului de acțiune de la Viena.

Prin aceste două documente, familia națiunilor a voit să recunoască demnitatea egală a oricărei persoane umane[1], din care derivă drepturi și libertăți fundamentale care, fiind înrădăcinate în natura persoanei umane – unitate indisolubilă de trup și suflet – sunt universale, indivizibile, interdependente și interconectate[2]. În același timp, în Declarația din 1948 se recunoaște că „fiecare individ are obligații față de comunitate, singura în care este posibilă dezvoltarea liberă și deplină a personalității sale”[3].

În anul în care se celebrează aniversări semnificative ale acestor instrumente juridice internaționale, apare oportună o reflecție aprofundată asupra fundamentului și respectării drepturilor omului în lumea contemporană, reflecție care doresc să fie vestitoare a unei angajări reînnoite în favoarea apărării demnității umane, cu atenție specială față de membrii mai vulnerabili ai comunității.

De fapt, observând cu atenție societățile noastre contemporane, se întâlnesc numeroase contradicții care induc să ne întrebăm dacă într-adevăr demnitatea egală a tuturor ființelor umane, proclamată solemn în urmă cu 70 de ani, este recunoscută, respectată, protejată și promovată în orice împrejurare. Persistă astăzi în lume numeroase forme de nedreptate, nutrite de viziuni antropologice reductive și de un model economic întemeiat pe profit, care nu ezită să-l exploateze, să-l rebuteze și chiar să-l ucidă pe om[4]. În timp ce o parte din omenire trăiește în opulență, o altă parte vede propria demnitate nerecunoscută, disprețuită sau călcată în picioare și drepturile sale fundamentale ignorate sau încălcate.

Mă gândesc, printre altele, la copiii nenăscuți cărora le este negat dreptul de a veni pe lume; la cei care nu au acces la mijloacele indispensabile pentru o viață demnă[5]; la cei care sunt excluși de la o educație adecvată; la cel care este privat pe nedrept de locul de muncă sau este constrâns să lucreze ca un sclav; la cei care sunt deținuți în condiții inumane, care îndură torturi sau la cei cărora le este negată posibilitatea de a se corecta[6]; la victimele disparițiilor forțate și la familiile lor.

Gândul meu se îndreaptă și spre toți cei care trăiesc într-un climat dominat de suspiciune și de dispreț, care sunt obiect al actelor de intoleranță, discriminare și violență din cauza apartenenței lor rasiale, etnice, naționale sau religioase[7].

În sfârșit, nu pot să nu-i amintesc pe cei care îndură multiple încălcări ale drepturilor lor fundamentale în contextul tragic al conflictelor armate, în timp ce negustorii morții[8] fără scrupule se îmbogățesc cu prețul sângelui fraților și surorilor lor.

În fața acestor fenomene grave, toți suntem chemați în cauză. De fapt, când drepturile fundamentale sunt încălcate, sau când sunt privilegiați unii în defavoarea altora, sau când ele sunt garantate numai pentru grupuri determinate, atunci se întâmplă nedreptăți grave, care la rândul lor alimentează conflicte cu consecințe apăsătoare fie în cadrul fiecărei națiuni fie în raporturile dintre ele.

Așadar fiecare este chemat să contribuie cu curaj și determinare, în specificul rolului propriu, la respectarea drepturilor fundamentale ale fiecărei persoane, în special ale celor „invizibile”: ale atâtora cărora le este foame și sete, care sunt goi, bolnavi, străini sau deținuți (cf. Mt 25,35-36), care trăiesc la marginile societății sau sunt rebutați.

Această exigență de dreptate și de solidaritate îmbracă o semnificație specială pentru noi creștinii, pentru că însăși Evanghelia ne invită să ne îndreptăm privirea spre cei mai mici dintre frații noștri și surorile noastre, să ne fie milă (cf. Mt 14,14) și să ne angajăm concret pentru a alina suferințele lor.

Cu această ocazie doresc să adresez un apel din inimă celor care au responsabilități instituționale, cerându-le să pună drepturile umane în centrul tuturor politicilor, inclusiv cele de cooperare la dezvoltare, și atunci când asta înseamnă a merge împotriva curentului.

Cu auspiciul ca aceste zile de reflecție să poată trezi conștiințele și să inspire inițiative menite să tuteleze și să promoveze demnitatea umană, încredințez pe fiecare dintre voi, familiile voastre și popoarele voastre mijlocirii Mariei Preasfinte, Regina păcii, și invoc asupra tuturor belșugul binecuvântărilor divine.

Din Vatican, 10 decembrie 2018

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Cf. Declarația Universală a Drepturilor Omului, 10 decembrie 1948, Preambul și Articolul 1.

[2] Cf. Declarația de la Viena, 25 iunie 1993, nr. 5.

[3] Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 29.1.

[4] Cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, nr. 53.

[5] Cf. Ioan al XXIII-lea, Scrisoarea enciclică Pacem in terris, 11 aprilie 1963, 6.

[6] Cf. Catehismul Bisericii Catolice, nr. 2267.

[7] Cf. Discurs adresat participanților la Conferința mondială despre tema „Xenofobia, rasismul și naționalismul populist, în contextul migrațiilor mondiale”, 20 septembrie 2018.

[8] Cf. Audiența generală, Piața „Sfântul Petru”, 11 iunie 2014.


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat