Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Hram la comunitatea românilor de la "San Vitale"

La Roma, comunitatea românilor catolici găzduită de Parohia "San Vitale", a sărbătorit hramul în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria, sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 16.00. În vechea bazilică din centrul Romei, a cărei istorie începe în secolul IV, credincioșii români adunați pentru sărbătoare, după ce s-au rugat Rozariul, s-au pregătit prin sfânta Spovadă, au participat la sfânta Liturghie celebrată de pr. Benoni Ambăruș, care de la 1 septembrie 2018 este director Caritas Roma. Au concelebrat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității române, Mons. Danielle Micheletti, parohul comunității italiene, și mulți alți preoți, majoritatea studenți în Cetatea eternă.

Celebrarea a fost animată de cântările pregătite de corul comunității și înfrumusețată de culorile vii ale costumelor naționale românești purtate de o parte dintre credincioși.

Omilia a fost rostită de pr. Cristian Bîrnat, student la Universitatea Gregoriana din Roma. Părintele predicator a folosit multe imagini vorbind despre misterul Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria a cărei disponibilități a fost exprimată de supunerea ei totală la voința și planul lui Dumnezeu. Făcând referire la etimologia cuvântului sincer, legată de confecționarea și comercializarea vaselor de lut în antichitate, a căror defecte erau mascate utilizând ceara, părintele a amintit de Sfânta Fecioară, cântată în litanie ca vas vrednic de cinste și vas vestit de cucernicie, ca fiind un vas sine cera (lat. fără ceară).

La sfârșitul Liturghiei, după ce s-a cântat Toată frumoasă ești, Marie, părintele paroh a adresat un cuvânt tuturor celor prezenți, credincioși, preoți, persoane consacrate, autorități de la ambasada pe lângă statul italian și pe lângă Sfântul Scaun, și i-a invitat pe toți să participe și la a doua parte a sărbătorii, în jurul bucatelor pregătite cu pricepere de membrii comunității române.

Pr. Maricel Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Roma: Hram la comunitatea românilor de la "San Vitale"


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat