Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 decembrie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua și sărbătoare frumoasă!

Cuvântul lui Dumnezeu ne prezintă astăzi o alternativă. În prima lectură este omul care la începuturi îi spune nu lui Dumnezeu, iar în Evanghelie este Maria care la buna vestire îi spune da lui Dumnezeu. În ambele lecturi Dumnezeu este cel care-l caută pe om. Însă în primul caz merge la Adam, după păcat, îl întreabă: "Unde ești?" (Gen 3,9), și el răspunde: "M-am ascuns" (v. 10). În schimb, în al doilea caz merge la Maria, fără păcat, care răspunde: "Iată slujitoarea Domnului" (Lc 1,38). Iată-mă este contrariul lui m-am ascuns. Acel iată-mă deschide la Dumnezeu, în timp ce păcatul închide, izolează, ne face să rămânem singuri cu noi înșine.

Iată-mă este cuvântul-cheie al vieții. Marchează trecerea de la o viață orizontală, centrată pe noi înșine și pe propriile nevoi, la o viață verticală, lansată spre Dumnezeu. Iată-mă înseamnă a fi disponibili față de Domnul, înseamnă îngrijirea pentru egoism, este antidotul pentru o viață nesatisfăcută, căreia îi lipsește mereu ceva. Iată-mă este remediul împotriva îmbătrânirii păcatului, este terapia pentru a rămâne tineri înăuntru. Iată-mă înseamnă a crede că Dumnezeu contează mai mult decât eu-l meu. Înseamnă a alege să pariem pe Domnul, docili față de surprizele sale. De aceea a-i spune iată-mă este lauda cea mai mare pe care i-o putem oferi. De ce să nu începem așa zilele, cu un "iată-mă, Doamne!"? Ar fi frumos să spunem în fiecare dimineață: "Iată-mă, Doamne, astăzi să se împlinească în mine voința ta". Vom spune asta în rugăciunea Angelus, însă putem să repetăm asta deja acum, împreună: Iată-mă, Doamne, astăzi să se împlinească în mine voința ta!

Maria adaugă: "Fie mie după cuvântul tău". Nu spune: "fie după mine", ci "după Tine". Nu pune limite lui Dumnezeu. Nu se gândește: "mă dedic un pic Lui, mă grăbesc și apoi fac ceea ce vreau". Nu, Maria nu-l iubește pe Domnul atunci când îi convine ei, sughițând. Trăiește încrezându-se în Dumnezeu în toate și pentru toate. Iată secretul vieții. Poate totul cel care se încrede în Dumnezeu în toate. Însă Domnul, iubiți frați și surori, suferă atunci când îi răspundem ca Adam: "mi-e frică și m-am ascuns". Dumnezeu este Tatăl, cel mai duios dintre tați, și dorește încrederea fiilor. În schimb de câte ori avem suspiciuni cu privire la El, avem suspiciuni cu privire la Dumnezeu! Ne gândim că poate să ne trimită vreo încercare, să ne priveze de libertate, să ne abandoneze. Însă aceasta este o mare înșelăciune, este ispita de la începuturi, ispita diavolului: a inspira neîncrederea în Dumnezeu. Maria învinge această primă ispită cu acel iată-mă al său. Și astăzi privim la frumusețea Sfintei Fecioare Maria, care s-a născut și a trăit fără păcat, mereu docilă și transparentă față de Dumnezeu.

Asta nu înseamnă că pentru ea viața a fost ușoară, nu. A fi cu Dumnezeu nu rezolvă în mod magic problemele. Amintește asta concluzia Evangheliei de astăzi: "Și îngerul a plecat de la ea" (v. 38). A plecat de la ea: este un verb puternic. Îngerul o lasă pe Fecioară singură într-o situație dificilă. Ea cunoștea în ce mod deosebit avea să devină Născătoare de Dumnezeu - spusese asta îngerul -, însă îngerul nu a explicat asta celorlalți, numai ei. Și problemele au început imediat: să ne gândim la situația iregulară conform legii, la chinul sfântului Iosif, la planurile de viață distruse, la ce aveau să spună oamenii... Însă Maria pune încrederea în Dumnezeu în fața problemelor. Este lăsată de înger, dar crede că Dumnezeu a rămas cu ea, în ea. Și are încredere. Are încredere în Dumnezeu. Este sigură că, deși în mod neașteptat, cu Domnul totul va merge bine. Iată atitudinea înțeleaptă: a nu trăi depinzând de probleme - după ce s-a terminat una, se va prezenta alta! - însă încrezându-se în Dumnezeu și încredințându-se Lui în fiecare zi: iată-mă! "Iată-mă" este cuvântul. "Iată-mă" este rugăciunea. Să-i cerem Neprihănitei harul de a trăi așa.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi, la sanctuarul "Notre-Dame de Santa Cruz" la Oran, în Algeria, sunt proclamați fericiți episcopul Petru Claverie și optsprezece însoțitori călugări și călugărițe, uciși din ură față de credință. 19 noi fericiți! Acești martiri din timpul nostru au fost vestitori fideli ai Evangheliei, constructori umili ai păcii și martori eroici ai carității creștine: un episcop, preoți, călugărițe, călugări și laici. Mărturia lor curajoasă este izvor de speranță pentru comunitatea creștină algeriană și sămânță de dialog pentru întreaga societate. Această beatificare să fie pentru toți un stimulent de a construi împreună o lume de fraternitate și de solidaritate. Să-i aplaudăm pe noii fericiți, toți împreună.

Asigur o amintire o rugăciunea mea pentru tinerii și mama care au murit în această noapte într-o discotecă din Corinaldo, aproape de Ancona, precum și pentru numeroșii răniți. Cer pentru toți mijlocirea Sfintei Fecioare Maria.

Vă salut cu afect pe voi, pelerini care provin din Italia și din diferite țări, în special familiile, grupurile parohiale și asociațiile. În această sărbătoare a Neprihănitei, în parohiile italiene se reînnoiește adeziunea la Acțiunea Catolică, o asociație care de 150 de ani este un dar și o resursă pentru drumul Bisericii din Italia. Încurajez articulațiile sale diecezane și parohiale să se angajeze pentru formarea de laici capabili să mărturisească Evanghelia, devenind plămadă a unei societăți mai drepte și solidare.

Binecuvântez din inimă credincioșii din Rocca di Papa și flacăra cu care vor aprinde marea stea pe Fortăreața din frumosul lor orășel, în cinstea Mariei Neprihănite.

Astăzi după-amiază voi merge la Santa Maria Maggiore ca să mă rog Sfintei Fecioare Maria și după aceea voi merge în "Piazza di Spagnia" pentru a reînnoi tradiționalul act de cinstire și de rugăciune la picioarele monumentului dedicat Neprihănitei. Vă cer să vă uniți spiritual cu mine în acest gest, care exprimă evlavia filială față de Mama noastră cerească.

Și urez tuturor sărbătoare frumoasă și drum bun de Advent cu conducerea Fecioarei Maria. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat