Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sunt fericiți martirii din Algeria, Papa Francisc: a vindeca rănile trecutului

de Paolo Petrini

"A vindeca rănile trecutului și a crea o nouă dinamică de întâlnire și de conviețuire ca rezultat al fericiților noștri". Este rodul pe care papa Francisc speră să se poată naște din beatificarea din ziua de 8 decembrie 2018, la Orano, a celor 19 martiri din Algeria: episcopul Pierre Claveri și alți călugări și călugărițe, între care cei șapte călugări din Tibhirine, masacrați în anii întunecați ai terorismului islamic din țara nord-africane, puse în genunchi de un război civil sângeros.

Cuvintele papei - care deja îi comemorase pe noii fericiți la sfârșitul lui Angelus de astăzi, ca "umili constructori ai păcii și martori ai carității creștine" - sunt conținute în mesajul adresat catolicilor algerieni citit la sfârșitul celebrării în sanctuarul "Notre-Dame de Santa Cruz" prezidate de cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, la care au fost prezenți sute de credincioși, pelerini, confrați din aceleași ordine, autorități și chiar câțiva imami.

În text, papa Francisc adresează recunoștință și intenții de rugăciune "tuturor fiilor și fiicelor din Algeria care au fost victime ale aceleiași violențe pentru că au trăit, cu fidelitate și respect față de celălalt, obligațiile lor de credincioși și cetățeni în acest ținut binecuvântat". Pentru papa, cu această beatificare a martirilor creștini, Biserica vrea să mărturisească "dorința sa de a continua să lucreze pentru dialog, înțelegere și prietenie", cu ferma convingere că acest eveniment fără precedent va atrage "un mare semn de fraternitate pe cerul algerian pentru întreaga lume".

Pontiful amintește și că rădăcinile Bisericii algeriene care "știe că este moștenitoarea, împreună cu toată națiunea algeriană, a marelui mesaj de iubire oferit de unul din mulții maeștrii spirituali din țara voastră, sfântul Augustin de Hipona". Astăzi este necesar să se răspândească tot acest mesaj, "într-un moment în care toate popoarele încearcă să înainteze în aspirația lor de a trăi împreună în pace".

În omilia sa, cardinalul Becciu, pornind de la reflecțiile din cartea Apocalipsului care prezintă imaginea mulțimii de aleși care au experimentat "marea încercare și și-au spălat hainele, curățându-ne în sângele Mielului", a subliniat că "durerea, angajarea riguroasă a mărturiei, renunțarea la noi înșine nu generează moarte ci glorie, nu produc faliment ci viață și fericire".

Această glorie a ajuns în Algeria grație celor 19 călugări ridicați astăzi la cinstea altarelor, uciși între 1994 și 1996 în locuri și în timpuri diferite, dar în același context zbuciumat. "În acest ținut - a spus cardinalul - ei au vestit iubirea necondiționată a Domnului față de cei săraci și cei marginalizați, mărturisind apartenența lor la Cristos și la Biserică până la martiriu".

"Provenind din opt institute diferite, acești frați ai noștri și aceste surori ale noastre trăiau în această țară desfășurând diferite misiuni și au fost puternici și perseverenți în slujirea lor adusă Evangheliei și populației, în pofida climatului amenințător de violență și de asuprire care îi înconjura". De fapt, citind biografiile lor rămânem uimiți aflând că, a subliniat Becciu, "toți, deși conștienți de riscul care-i asedia, au decis în mod curajos să rămână la locul lor până la sfârșit; în ei s-a dezvoltat o puternică spiritualitate martirială înrădăcinată în perspectiva de a se jertfi pe ei înșiși și de a oferi propria viață pentru o societate reconciliată și de pace".

Contemplându-i pe acești noi fericiți suntem invitați deci "să ne bucurăm și să tresăltăm de bucurie, pentru că în ei vedem strălucind misterul sfințeniei veșnice a lui Dumnezeu" pe care ei "l-au mărturisit până la vărsarea sângelui", a spus prefectul Congregației Cauzelor Sfinților. "Îi amintim ca discipoli fideli ai lui Cristos care au fost iubitori ai sărăciei, sensibili față de suferință, grijulii față de cei abandonați, părtași de neliniștea și de suferința fraților lor. Acești martori eroici ai iubirii lui Isus au mers până la rădăcina experienței propriei limite pe care omul o trăiește: umilirea, plânsul, persecuția".

Moartea lor, tragică și brutală, "este o sămânță aruncată în momentele dificile, fecundată de suferința care va aduce roade de reconciliere și de dreptate", a asigurat Becciu. "Comunitatea creștină în această țară aruncă semințe de pace mici dar semnificative. De această beatificare - a fost auspiciul său conclusiv -, ea poate să se simtă întărită în prezența sa în Algeria; de la acești 19 martiri să se întărească în convingerea că prezența prețioasă pe lângă acest popor este justificată de dorința de a fi lumină și semn al iubirii lui Dumnezeu pentru întreaga populație".

(După Vatican Insider, 8 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat