Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la a doua duminică din Advent - Anul C - 2018

"Faceți drepte cărările lui și orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu" (Lc 3,4.6).

Se zice că în vechime drumurile erau atât de degradate, încât trebuiau reparate și îndreptate de fiecare dată când urma ca cineva de rang înalt să treacă pe ele. Privită din punct de vedere spiritual, aceasta a fost lucrarea lui Ioan Botezătorul. Însărcinat să pregătească venirea lui Mesia, el i-a avertizat pe iudei că numai calitatea de fii ai lui Abraham nu era suficientă pentru a-i pune la adăpost de pierzarea veșnică, cum de altfel nici pe noi simpla calitate de botezați nu ne salvează. Ceea ce Dumnezeu cerea de la ei, dar și de la noi, este pocăința însoțită de roade adevărate. Pocăința, sau pierzarea? Această este alegerea pe care trebuie să o facă orice evreu, orice creștin și orice om.

"Orice om va vedea mântuirea lui Dumnezeu" (Is 52,10). Ioan Botezătorul a venit în împrejurimile Iordanului, locul unde se adunau mulți iudei, predicând botezul convertirii spre iertarea păcatelor, așa cum este scris în cartea cuvintelor lui Isaia, profetul: "Glasul celui care strigă în pustiu: pregătiți calea Domnului, faceți drepte cărările lui! Orice vale va fi umplută și orice munte sau deal va fi nivelat; drumurile strâmbe vor fi îndreptate, iar cele cu gropi vor fi netezite și orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu" (cf. Lc 3,4-6; Is 40,3).

Pe râul Iordan, Ioan îi botează pe cei care se recunosc păcătoși, care recunosc că au nevoie de iertare și de convertire. Lor li se deschide o cale nouă și li se dă puterea de a-l primi pe Isus care vine pentru a-i salva de orice asuprire. Să nu credem că Domnul are nevoie de noi pentru a-și împlini acțiunile sale mântuitoare. Ceea ce așteaptă el de la noi este mărturia, cinstea, sinceritatea, blândețea, iubirea și mulțumirea (cf. 1Cor 7,24).

Este o întâmplare scrisă de Friedhelm König (născut la 2 mai 1931 în Wuppertal ), un scriitor german de literatură evanghelică, în care ni se spune că un proprietar credincios de pământuri din Irlanda ce avea mulți angajați, într-o zi s-a gândit să îi ierte pe datornicii lui, care vor veni într-o zi fixată la sediul firmei și a dat un anunț în acest sens. Văzând anunțul și crezând că este o glumă nepotrivită, mulți datornici au început să comenteze negativ gestul proprietarului. De aceea, atunci când a sosit ziua fixată pentru ștergerea datoriilor, nu au venit cu zapisele datoriilor lor. Când timpul aproape expirase, au sosit doi soți bătrâni purtând cu ei multe zapise ale datoriilor lor, pe care le-au predat și au primit în schimb o confirmare scrisă de ștergere a datoriilor conținute. Când ceilalți au văzut că anunțul nu a fost o glumă, au mers acasă pentru a aduce și ei zapisele datoriilor lor. Și mergând ei să le aducă, timpul a expirat și au rămas împovărați. Biblia spune că "Isus a șters zapisul, documentul cu poruncile care erau împotriva noastră și l-a anulat pironindu-l pe cruce" (Col 2,14).

Iată și cuvântul de mângâiere a lui Dumnezeu, dat prin profetul Baruh, pentru cei care au venit cu păcatele lor și cu părere de rău la iertarea dată prin Fiul său: "Dezbracă, Ierusalime, haina plânsetului tău și a oprimării tale și îmbracă frumusețea gloriei care vine de la Dumnezeu pentru totdeauna! Învăluie-te cu mantia dreptății care vine de la Dumnezeu, pune pe capul tău diadema gloriei Celui Veșnic! Căci Dumnezeu va arăta la tot ce este sub cer strălucirea ta. Căci numele tău va fi chemat de către Dumnezeu pentru totdeauna: "Pacea dreptății" și "Gloria pietății". Ridică-te, Ierusalime, și stai pe înălțime! Privește spre răsărit și vezi adunându-se copiii tăi de la apusul soarelui până la răsărit la cuvântul Celui Sfânt, bucurându-se de memorialul lui Dumnezeu! Au plecat de la tine pe jos, duși de dușmani, dar Dumnezeu îi aduce la tine purtați cu glorie ca pe un tron regal. Dumnezeu a hotărât să coboare orice munte înalt și colinele veșnice, să umple văile ca să niveleze pământul, ca Israel să înainteze în siguranță spre gloria lui Dumnezeu. Pădurile și orice copac plăcut mirositor îi fac umbră lui Israel la porunca lui Dumnezeu. Dumnezeu îl va conduce pe Israel cu bucurie în lumina gloriei sale, cu îndurarea și dreptatea care vin de la el" (Bar 5,1-9).

Iar psalmul 126 de astăzi îi aseamănă pe cei iertați și eliberați de păcate prin Mântuitorul Isus, cu unii care se trezesc dintr-un vis incredibil; incapabili la început să conștientizeze eliberarea lor neașteptată, curând vor auzi cântece de bucurie, cărora popoarele lumii le vor răspunde în ecou: "Domnul a făcut pentru ei lucruri mari" (cf. Ps 126,2; Ps 14,7). Lacrimile lor de durere și așteptare au stropit brazdele unui seceriș bogat (cf. Ps 126,6). Așa a fost pe pământ lucrarea lui Isus. El a urmat drumul crucii plângând. "Dar, dacă moare aduce mult rod" (In 12,24). La sfârșit el va apărea triumfător, purtând rodul muncii lui, unde cei răscumpărați sunt snopii săi prețioși pe care îi va strânge la piept.

Epistola către Filipeni, care a fost numită de către bibliști, "Cartea experienței creștine", experiență care se rezumă în câteva cuvinte: Cristos îmi este de ajuns, căci: El este Viața mea (cap. 1), modelul meu (cap. 2), țelul meu (cap. 3), puterea și bucuria mea (cap. 4). Paul nu vorbește aici ca apostol, nici ca învățător, ci ca un "rob al lui Isus Cristos". Și cum s-ar fi putut mândri el cu un titlu mai înalt decât acela pe care l-a luat și Isus? (cf. Lc 22,27; Fil 2,7). Din întunericul temniței de la Roma, le scrie iubiților săi filipeni, dintre care cunoaștem pe Lidia și pe temnicer (cf. Fap 16,14-15.23-24). Dragostea vie a lui Paul pentru filipeni se exprimă prin rugăciuni. Să remarcam ceea ce cere Paul pentru filipeni: convertire, dragoste adevărată, cunoștință, discernământ spiritual, umblare curată și dreaptă, rod care rămâne (cf. Fil 1, 9-11). Apoi îi încurajează cu privire la prizonieratul său. Lovitură pe care vrăjmașul gândea că o dă evangheliei, contribuise din contră la propășirea ei.

Care este atitudinea apostolului când află că evanghelia este uneori vestită în condiții atât de grele? Nici o neliniște sau critică, ci numai o bucurie sinceră de a vedea lucrarea lui Dumnezeu împlinindu-se, oricare-ar fi fost instrumentele!

Isus Cristos este Mântuitorul trimis de Dumnezeu. El a venit în căutarea oilor pierdute din turma Tatălui. Pentru a grăbi mântuirea întârziată de păcatele lumii, Persoanele divine, cer de la toți cei care le iubesc să aducă păcătoși la ele, prin Isus Cristos. Ceata profeților vechi care se încheie cu Ioan Botezătorul, a răspuns la chemarea divină și a adus la Isus păcătoși dornici de iertare și mântuire din toate categoriile sociale (cf. Lc 3,10-14). Ceata profeților noi, în frunte cu sfântul apostol Paul împreună cu toți colaboratorii săi, au adus și ei la Isus, la iertarea și la mântuirea lui, oameni din Orient, Asia și Europa, până și din Spania. Toți cei care au înțeles gravitatea păcatului și urgența chemării divine la iertare și mântuire, au venit la Isus Cristos.

Putem spune că gravitatea păcatului se vede din urgența chemării divine la iertare și mântuire, prin Isus Cristos, gravitate pe care trebuie să o înțelegem și noi. Pe 3 decembrie l-am sărbătorit pe sfântul Francisc Xaveriu (1506-1552), un preot spaniol și călugăr iezuit. Acesta înțelegând gravitatea păcatului și nevoia urgentă de iertare și mântuire, a plecat în grabă misionar în părțile Asiei, renunțând la o altă călătorie programată la Roma, în Italia. El s-a făcut apostolul Indiei Orientale, al Insulelor Malacca și Molusce și al Japoniei.

Iată ce-i scria din misiuni preotul sfânt Francisc Xaveriu sfântului Ignațiu de Loyola: "Am străbătut satele neofiților care cu câțiva ani în urmă au primit sacramentele creștine. Această zonă nu este locuită de portughezi, pentru că este extrem de sterilă și săracă. Creștinii indigeni, lipsiți de preoți, nu știu nimic altceva decât că sunt creștini. Nu este nimeni care să le celebreze sacramentele, nimeni care să-i învețe Biblia, Crezul, Poruncile lui Dumnezeu, Tatăl nostru și Bucură-te, Marie. Așadar, de când am sosit aici nu m-am oprit nici o clipă: am străbătut cu asiduitate satele, am botezat toți cei care nu fuseseră încă botezați. Astfel, am salvat un număr foarte mare de suflete. În aceste locuri, foarte mulți nu se fac creștini, pentru că nu este cine să-i facă creștini. Deseori îmi vine în minte să străbat universitățile din Europa, mai ales pe cea din Paris, să strig pretutindeni ca un nebun și să-i apostrofez cu aceste cuvinte, pe cei care au mai multă știință decât iubire: «Vai, cât de multe suflete sunt excluse din cer și aruncate în iad din cauza voastră. Vai celor care nu vestesc Evanghelia» (cf. 1Cor 9,6)".

Când conștient de acest avertisment, parohul de Ars, Franța, sfântul Ioan Maria Vianney (1786-1859) a condus-o la convertire pe soția unui evreu bogat, acesta a venit furios la Ars, s-a prezentat la sfântul paroh și i-a zis cu brutalitate: "Pentru pacea pe care ai distrus-o în casa mea, am venit aici să-ți scot un ochi". "Pe care din cei doi"?, l-a întrebat sfântul cu simplitate. Evreul a rămas descumpănit de un asemenea răspuns, apoi a zis: "Pe cel drept". "Ei bine, îmi va rămâne cel stâng pentru a te privi și iubi". "Și dacă ți i-aș scoate pe amândoi"? "Îmi va rămâne inima ca încă să te iubesc". Evreul este dat peste cap. Cade în genunchi. Plânge. Se convertește și el. Puterea iubirii lui Isus convertește! "Nu mai sunt eu care trăiesc, ci Isus trăiește în mine" (Gal 2,20). Inima fraternă cea mai înaltă și perfectă este aceea care ne face să-l iubim pe aproapele cu însăși Inima lui Isus: "Să aveți în voi aceleași sentimente ca ale lui Isus", ne recomandă tuturor astăzi, sfântul apostol Paul (Fil 2,5).

"Secerișul este mult, iar lucrătorii sunt puțini. Rugați-l, așadar, pe stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său. Mergeți! Iată, vă trimit ca pe niște miei în mijlocul lupilor" (cf. Lc 10,2-3). "Toți cei care vor să trăiască în Cristos Isus cu evlavie vor fi persecutați" (cf. 2Tim 3,12). "Faceți drepte cărările lui și orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu" (Lc 3,4.6). Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat