Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa pe neașteptate în două structuri terapeutice la periferia Romei

De Salvatore Cernuzio

În timp ce în piața "Sfântul Petru" se desfășura inaugurarea ieslei și a bradului de Crăciun, "simboluri ale apropierii lui Dumnezeu de om", papa Francisc a voit să facă un gest personal de apropiere mergând în două realități din periferia extremă a Romei care asistă săraci și bolnavi. Sunt cei primiți în "CasAmica onlus", structură din Trigoria care primește persoane bolnave care trebuie să primească îngrijiri spitalicești continue, însoțite de rudele lor, și copiii cu suferință mentală care trăiesc în comunitatea terapeutică de reabilitare "Il Ponte e l'Albero" situată într-unul din "punțile" din cartierul Laurentino 38. În ambele vizite, care fac parte din filonul "Vinerilor Milostivirii" inaugurate cu Jubileul din 2016, papa era însoțit de monseniorul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

Francisc - informează nota vaticană - a plecat la 15.30 din reședința sa de la Casa "Sfânta Marta" spre Trigoria, cartier al capitalei în teritoriul IX Municipio Roma, unde a sunat la poarta de la "CasAmica Onlus" care, de mulți ani, primește persoane aflate în dificultăți economice foarte grave, care nu au resurse suficiente pentru a avea grijă de susținerea primară zilnică.

Oaspeții structurii sunt majoritatea italieni și vin din regiunile din sud, constrânși să se mute spre marile centre sanitare din Roma pentru îngrijiri; prezente și câteva familii care provin din Africa de Nord și din Europa de Est. Structurile spitalicești care îi asistă pe oaspeții asociației suferinzi de patologii foarte grave, precum tumori sau leucemie, sunt Campusul Biomedical, Institutul Național de Tumori "Regina Elena" și Spitalul Pediatric "Bambino Ges?". Serviciul oferit la aceste centre scoate în evidență fenomenul "migrațiilor sanitare", cu adaosul încărcăturii de suferință și sărăcie pe care o comportă.

Bergoglio a venit pe neașteptate în structură lăsând înmărmurit personalul de serviciu, în timp ce unii oaspeți se aflau în schimb în marea bucătărie și un grup de copii de jucau în sala de joacă. Cu ei s-a oprit papa timp de câteva minute, pentru a schimba câteva îmbrățișări și mângâieri, pentru a se juca și a glumi, apoi a schimbat câteva cuvinte de încurajare cu părinții care l-au primit cu mare afect, ascultând cu multă atenție suferințele lor. Însoțit de președinta de la "Onlus", Lucia Cagnacci Vedani, papa Francisc a ascultat unele istorii: cea a lui Achille și a lui Andrei, doi copii de 13 și 11 ani suferinzi de boală oncologică gravă, oaspeți în structură împreună cu părinții lor, cea a lui Sandra și a lui Plamen care provin din Bulgaria și cea a lui Arwa care vine din Maroc, copii de la 3 la 5 ani cu boli hematologice. În sfârșit, au adus mărturia lor trei bolnavi oncologici, Orazio din Montalto di Castro, Giuseppe din Cosenza și Giosina din Acireale care, însoțiți de soțiile și soțul lor, au prezentat realitatea lor de suferință. Înainte de a-i saluta, papa a lăsat un pergament în amintirea întâlnirii și a oferit câteva daruri pentru familii.

Tot cu mașina a mers în cartierul Laurentino 38, zonă degradată din Roma marcată de episoade de criminalitate mică și mare, care de mulți ani este obiect al unei lucrări de asanare constantă. Acolo, într-una dintre "punți", se ridică o comunitate terapeutică de reabilitare "Il Ponte e l'Albero" care găzduiește doisprezece tineri cu suferință mentală, care au trăit condiții familiale care n-au făcut posibile îmbunătățiri în situația lor.

Papa a urcat pe jos pe cele două scări ale "punții" și a ajuns la tineri surprinzându-i în mijlocul uneia dintre activitățile lor. Pentru cei doisprezece tineri a fost o surpriză, dar nu chiar așa de mare, dat fiind că în urmă cu câteva luni au scris o scrisoare pontifului povestindu-i dificultățile lor zilnice care derivă din suferința mentală, precum și voința și eforturile lor pentru a continua pe drumul de îngrijiri împreună cu doctorii și cu lucrătorii, și l-au invitat să-i viziteze. Dorința era așa de vie încât în fiecare zi așteptau să-l vadă pe Jorge Mario Bergoglio apărând la ușa lor.

Astăzi când visul s-a realizat, Francisc a dedicat timp tinerilor suferinzi: s-a așezat cu ei, i-a ascultat și i-a încurajat, a răspuns la întrebările lor. Între timp, au ajuns în comunitate și unii părinți care cu mare emoție l-au îmbrățișat pe papa, mulțumindu-i pentru acest gest.

După aceea, papa Francisc l-a ascultat pe doctorul Paolo Stievano, director psiholog al comunității, care i-a ilustrat problematicile zilnice pe care acești tineri sunt constrânși să le înfrunte în fiecare zi dar și cum structura sanitară a Departamentului de Sănătate Mentală de la ASL Roma 2 reușește să le facă față și să ajute familiile. Și aici papa a lăsat un dar amintire, de data aceasta un mare panettone (cozonac) de 10 kg pentru apropiatele sărbători de Crăciun. Între aplauze și ultime saluturi, Francisc a urcat după aceea în mașină pentru a se întoarce în Vatican.

(După Vatican Insider, 7 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat