Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Salut adresat delegațiilor care au donat ieslea și bradul de Crăciun pentru Piața "Sfântul Petru" (7 decembrie 2018)

Iubiți frați și surori,

Mulțumesc pentru această vizită a voastră! Vă spun bun-venit și vă primesc cu multă recunoștință pentru darurile pe care ați venit să mi le prezentați: bradul de Crăciun și ieslea, deja instalate în Piața "Sfântul Petru" și care vor fi admirate de numeroșii pelerini care provin din toate părțile lumii. Fiecăruia dintre voi adresez salutul meu cordial, începând de la patriarhul de Veneția și de la episcopul de Concordia-Pordenone, cărora le mulțumesc pentru cuvintele lor fraterne. Un salut respectuos adresez autorităților civile și extind gândul meu afectuos la toți locuitorii din Jesolo, din Pordenone, din Veneto și din Friuli-Venezia Giulia, pe care voi îi reprezentați. Mulțumesc celor care au cooperat pentru realizarea acestor semne ale Crăciunului, în mod special celor patru sculptori, din diferite țări, care au sculptat ieslea, și tehnicienilor și personalului de la Guvernatorat.

Bradul și ieslea sunt două semne care nu încetează niciodată să ne fascineze; ne vorbesc despre Crăciun și ne ajută să contemplăm misterul lui Dumnezeu făcut om pentru a fi aproape de fiecare dintre noi. Bradul de Crăciun cu luminile sale ne amintește că Isus este lumina lumii, este lumina sufletului care alungă întunericul dușmăniilor și face spațiu iertării. Bradul roșu care anul acesta este așezat în Piața "Sfântul Petru", provenind din pădurea din Cansiglio, ne sugerează o altă reflecție. El, cu înălțimea sa de peste douăzeci de metri, îl simbolizează că Dumnezeu care cu nașterea Fiului său Isus s-a înjosit până la om pentru a-l înălța la El și a-l ridica din ceața egoismului și a păcatului. Fiul lui Dumnezeu asumă condiția umană pentru a o atrage la Sine și a o face să devină părtașă de natura divină și incoruptibilă.

Ieslea, pusă în centrul Pieței, este realizată cu nisip jesolan, originar din Dolomiți. Nisipul, material sărac, amintește simplitatea, micimea precum și fragilitatea - așa cum a spus patriarhul - cu care Dumnezeu s-a arătat cu nașterea lui Isus în precaritatea din Betleem.

Ar putea să ne se pară că această micime este în contradicție cu divinitatea, așa încât cineva, încă de la început, a considerat-o numai o aparență, o îmbrăcăminte. În schimb nu, pentru că micimea este libertate. Cine este mic - în sens evanghelic - nu numai că este ușor, ci este și liber de orice manie de a apărea și de orice pretenție de succes; asemenea copiilor care se exprimă și se mișcă cu spontaneitate. Noi toți suntem chemați să fim liberi în fața lui Dumnezeu, să avem libertatea unui copil în fața tatălui său. Pruncul Isus, Fiu al lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru, pe care-l depunem în iesle, este Sfânt în sărăcie, micime, simplitate, umilință.

Ieslea și bradul, simboluri fascinante ale Crăciunului, să poată aduce în familii și în locurile de întâlnire o reflexie a luminii și a duioșiei lui Dumnezeu, pentru a-i ajuta pe toți să trăiască sărbătoarea nașterii lui Isus. Contemplându-l pe Dumnezeul Prunc care emană lumină în umilința ieslei, să putem deveni și noi martori ai umilinței, duioșiei și bunătății.

Dragi prieteni, reînnoiesc față de voi toți recunoștința mea și vă adresez cele mai bune urări de Crăciun Fericit. Un Crăciun fericit și sfânt! Vă cer să vă rugați pentru mine și din inimă vă binecuvântez pe voi, pe cei din familiile voastre și pe concetățenii voștri. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat