Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Provocările vieții consacrate. Părintele Sosa (USG): "Conștientizarea abuzurilor și a mușamalizării lor. Mai multă colaborare cu călugărițele"

De Riccardo Benotti

"A continua să construim o colaborare tot mai mare între congregațiile călugărești, atât masculine cât și feminine, aprofundând contribuția vieții consacrate în favoarea poporului lui Dumnezeu". Părintele Arturo Sosa Abascal, prepozit general al Societății lui Isus, este de puține zile președintele Uniunii Superiorilor Generali (USG), urmând în funcția de a reprezenta peste 220 de institute călugărești masculine și 200.000 de membri fratelui Mauro Jöhri, fost ministru general al Ordinului Fraților Minori Capucini.

Cum ați primit încrederea pe care superiorii au avut-o în dumneavoastră?

Viața călugărească este exprimare a acțiunii Duhului Sfânt în Biserică. Fiecare congregație sau familie călugărească se naște dintr-o inspirație a Duhului și devine un dar oferit poporului lui Dumnezeu în slujba lumii și a eliberării sale. Cu cât suntem mai fideli față de această inspirație a Duhului și cu cât colaborăm între noi, călugări și călugărițe, cu atât mai bună va fi slujirea pe care o vom putea oferi misiunii trupului Bisericii în slujba tuturor ființelor umane cu același stil al lui Isus, adică, privilegiindu-i pe cei mai săraci și pe tineri.

Pe ce teme vă veți concentra, îndeosebi, în mandatul dumneavoastră?

Tema Adunării USG a fost "Pornind din nou împreună...", ca parte a procesului început cu Sinodul 2018 despre tinerii, credința și discernământul vocațional. Pentru USG implică a-i vedea pe tineri ca un loc teologic de la care trebuie pornit pentru a citi semnele timpurilor și a aprofunda teologia vieții călugărești. Semne ale timpurilor importante cum sunt societatea laică văzută ca nouă oportunitate de evanghelizare; consecințele pentru viața noastră și misiunea noastră a transformării antropologice care derivă din noul ambient digital în care trăim; migrațiile ca fenomen global, complex și în masă; apariția unei societăți globale interculturale... Avem în fața noastră un program care provoacă imaginația noastră și reaprinde dorința noastră de a sluji.

Viața consacrată, trece printr-o fază dificilă, cel puțin în Occident.

Merită de amintit provocările pe care deja Conciliul al II-lea din Vatican ni le-a pus în față și pe care recentul Sinod le-a reluat: o întoarcere la izvoarele carismatice (re-carismatizarea) a vieții călugărești în toată varietatea sa actuală; convertirea personală a consacraților și consacratelor care să ducă la o viață de mărturie a încrederii în Dumnezeu și la o viață comunitară care să fie semn de reconciliere între oameni, natura creată și Dumnezeu; apropierea de cei săraci și o viață de sărăcie ca semne de încredere în Dumnezeu și disponibilitate deplină la misiune; discernământul misiunii fiecărui institut în prezent, cu orientare spre viitor; aducerea la zi a structurilor organizatoare și planificarea apostolică a resurselor care sunt la dispoziție.

Aveți intenția de a intensifica și raportul cu călugărițele?

În termeni practici, vrem să creștem semnificativ colaborarea cu viața consacrată feminină, nu numai pentru că reprezintă peste două treimi din viața consacrată, ci și datorită varietății carismelor sale și contribuția sa enormă în favoarea misiunii Bisericii și, mai ales, datorită contribuției sale importante în reconfigurarea rolului femeii în viața Bisericii. În afară de asta, dorim să propunem o educație și o pedagogie pentru noua ființă umană din lumea digitală. Noua epocă istorică a umanității aduce tradiției educative și pedagogice provocarea frumoasă de a propune aceeași tradiție într-o formă care să umanizeze și timpurile noi și să apropie noile generații de credința în Isus Cristos.

Într-un mesaj adresat întregii Societăți a lui Isus despre tema abuzurilor, dumneavoastră ați cerut "să se meargă dincolo de însăși toleranța zero". Ce politici preventive și represive ați adoptat?

De fapt, vrem să recunoaștem abuzurile în așa fel încât să ne conducă la convertirea personală și instituțională, fie ca Societate a lui Isus fie ca Biserică, și ca să ne ajute să asumăm o angajare tot mai mare în lupta pentru dreptate și pentru transformarea societății în care au loc așa de multe abuzuri. Prin conștientizarea abuzurilor și a mușamalizării lor se deschide o poartă spre convertirea personală și instituțională în toate dimensiunile vieții Bisericii și a membrilor săi. Biserica, printr-un proces de convertire, se poate angaja în transformarea societății și să contribuie la generarea condițiilor unei vieți sănătoase pentru minori și pentru persoanele vulnerabile. Ne aflăm în fața unei enorme provocări și a unei schimbări culturale complexe.

Ca superiori generali, ce contribuție veți aduce în acest domeniu la întâlnirea din februarie pe care papa a convocat-o în Vatican despre tema protejării minorilor în Biserică?

Vom aduce experiența noastră dureroasă pentru cazurile pe care le-am avut, ceea ce am învățat la școala ascultării atente a victimelor, în eforturile pentru a face dreptate și a repara, acolo unde este posibil, atâta durere și atâtea daune provocate. În afară de asta, ca persoane consacrate am experimentat milostivirea lui Dumnezeu care nu numai că ne-a iertat și ne-a eliberat de păcat, ci ne-a și chemat să contribuim la misiunea de a reconcilia toate lucrurile în Cristos. Misiunea de reconciliere implică a transcende dreptatea umană și eforturile noastre de reparare pentru a accepta milostivirea ca modul cel mai bun de a înfrunta rănile provocate și să ne deschidem la iertare, dată și primită. Rugăciunea "Tatăl nostru" pe care ne-a lăsat-o Domnul Isus asumă, în lumina acestei situații, o nouă actualitate și se transformă în izvor de inspirație pentru ceea ce suntem chemați să facem ca Biserică.

(După agenția SIR, 6 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat