Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Martirii din Algeria, papa: și astăzi suferim persecuțiile

De Salvatore Cernuzio

"Persecuțiile nu sunt o realitate din trecut, pentru că și astăzi le suferim, fie într-o manieră sângeroasă, ca atâția martiri contemporani, fie într-un mod mai subtil, prin calomnii și falsități". Cuvintele papei fac de o actualitate arzătoare mărturia strălucitoare a celor 19 martiri din Algeria, măcelăriți între 1994 și 1996 în locuri, timpuri și circumstanțe diferite, toți victime ale acelui masacru oribil care a fost războiul civil din țara nord-africană care a secerat peste 150.000 de persoane. Victime nevinovate aproape toate îngropate în terenuri semi-deșertice algeriene, multe îngropate în uitarea istoriei.

Ceea ce va sfâșia vălul pus peste mulții morți din acei ani sălbatici în care păreau să nu înceteze atacurile "Frontului islamic de salvare" va fi tocmai beatificarea celor 19 martiri creștini, pe care o va celebra ca trimis al papei cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, sâmbătă, 8 decembrie 2018, la Orano. Adică dieceza unde a fost episcop Monseniorul Pierre-Lucien Claverie, mort la 1 august 1996 din cauza unei bombe care l-a ucis pe loc împreună cu șoferul său algerian musulman Mohammed, reprezentat și el în icoana oficială a evenimentului.

Monseniorul Claverie este primul nume care figurează în lista noilor fericiți. După el sunt alte 18 persoane consacrate: maristul Henri Verg?s și sora Paul Hél?ne de Saint Raymond, uciși în '94 în biblioteca din Casbah; augustinienele sora Esther Paniagua Alonso și sora Caridad Alvarez Martin, ucise de o rafală de gloațe în cartierul popular Bab el Oued în Alger; cei patru părinți albi Jean Chevillard, Charles Deckers, Alain Dieulangard și Christian Chessel, asasinați în munții Tizi Ouzou, în regiunea Cabilia. De asemenea: sora Bibiane și sora Ang?le-Marie, de la Surorile Stăpânei Noastre a Apostolilor, care au murit la Alger, și ca ele sora Odette Prévost, mică soră a Preasfintei Inimi.

Însă, fără îndoială, printre cei 19 martiri evenimentul cel mai cunoscut - prezentat astfel și de cărți și filme (pentru toate "Oameni ai lui Dumnezeu", premiat la Cannes în 2010) - este cel al celor șapte călugări trapiști din Tibhirine, răpiți în noaptea de 26 spre 27 martie în mănăstirea lor "Notre Dame de l'Atlas". Ceea ce părintele prior Christian de Chergé a definit în jurnalul său "o rămășiță cistercină în oceanul islamului".

Părintele Christian, Bruno Lemarchand, Célestin Ringeard, Christophe Lebreton, Luc Dochier, Michel Fleury și Paul Favre-Miville, au fost luați înainte de zori din acele ziduri pe care atâția le sugeraseră să le părăsească dată fiind recrudescența violențelor și persecuțiilor, dar unde ei au voit oricum să rămână pentru a da dovada concretă a vieții dăruite care este fundamentul misterului creștin. Au fost masacrați în acele zile, dar găsiți morți după două luni; capetele lor au fost găsite la sfârșitul lui mai la câțiva kilometri de mănăstire, pe lângă Medea.

"Acești fericiți - scrie papa Francisc în scrisoarea adresată lui Becciu, toată în latină, difuzată miercuri, 5 decembrie - i-au iertat pe asasinii lor, arătând că iubesc mai mult viața veșnică". Ei au decis să stea alături de oameni în pofida dificultăților și pericolelor: acum, afirmă papa, "sunt în posesia a ceea ce au iubit și, cu învierea din morți, o vor avea cu plinătate mai mare".

Sângele lor continuă lunga listă începută cu Isus Cristos, care "a suferit persecuția și o moarte violentă pe cruce, fără nicio vină", spune Francisc. Care subliniază în scrisoare că "Biserica a avut mereu o devoțiune deosebită față de martiri, care au mărturisit credința și iubirea față de Domnul Isus, până la vărsarea sângelui". Papa îi cere apoi cardinalului Becciu să transmită "salutul său fratern credincioșilor de alte religii și tuturor persoanelor de bunăvoință".

Prefectul Congregației Cauzelor Sfinților va celebra ceremonia de beatificare în sanctuarul "Notre-Dame de Santa Cruz", la Orano, sâmbătă, 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Și comunitatea musulmană va aduce omagiu noilor fericiți. Conform previziunilor, la Orano vor fi sute de mii de persoane care provin nu numai din Africa ci și din Europa, în special din ordinele călugărești ale martirilor, plecați pentru a-i celebra pe cei 19 martiri și, prin intermediul lor, pentru a comemora simbolic toate victimele din acei ani teribili: nu numai persoane consacrate ci și cetățeni obișnuiți, intelectuali, imami, activiști pentru drepturile umane. Totuși va fi limitat numărul persoanelor care vor putea intra în sanctuar, însă vor putea participa la liturghiile de mulțumire care se vor ține în zilele următoare în toată țara care se pregătește, printre altele, să trăiască alegerile prezidențiale.

(După Vatican Insider, 5 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat