Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc, de la 3 la 5 februarie, în Emiratele Arabe Unite

De Iacopo Scaramuzzi

Papa Francisc va călători în Emiratele Arabe Unite de la 3 la 5 februarie 2019 pentru a participa la o Întâlnire interreligioasă internațională la Abu Dhabi. Este primul pontif care face o călătorie în națiunea din peninsula arabă.

"Primind invitația Alteței Sale șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, principe moștenitor de Abu Dhabi", a anunțat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke, "Sanctitatea Sa papa Francisc va vizita Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), de la 3 la 5 februarie 2019, pentru a participa la Întâlnirea Interreligioasă Internațională despre "Fraternitatea Umană". Vizita are loc și ca răspuns la invitația Bisericii catolice din Emiratele Arabe Unite".

Motoul vizitei, a adăugat Burke, este "Fă-mă canal al păcii Tale" și "aceasta este intenția papei mergând în Emiratele Arabe Unite. Modul în care toate persoanele de bunăvoință pot să lucreze pentru pace va fi o temă centrală a acestei călătorii. Vizita, ca aceea în Egipt, arată importanța fundamentală pe care Sfântul Părinte o atribuie dialogului interreligios. Vizitele papei Francisc în lumea arabă este un exemplu perfect al întâlnirii dintre culturi".

În Emiratele Arabe Unite trăiesc circa 900 de mii de catolici: comunitatea este constituită din muncitori imigrați care provin în mare parte din alte țări din Asia, începând din Filipine și din India.

În septembrie 2016, papa l-a primit în Vatican pe principele moștenitor care a exprimat apreciere față de cuvintele pontifului împotriva intoleranței și a sărăciei, asigurându-l de angajarea pentru pacea, siguranța și dezvoltarea în lume.

"Primim știrea despre vizita papei Francisc în Emiratele Arabe Unite în februarie 2019", a comentat pe Twitter șeicul Mohammed bin Rashid, vicepreședinte și guvernator de Dubai, adăugând că "vizita va întări legăturile noastre de înțelegere reciprocă, va întări dialogul interreligios și ne va ajuta să lucrăm împreună pentru a menține și a construi pacea între națiunile din lume".

Invitația oficială, prezintă cotidianul emirat The Nation, a fost dusă personal la papa în iunie 2018 de ministrul afacerilor externe și al cooperării internaționale, șeicul Abdullah bin Zayed. Sfântul Scaun și Emiratele Arabe Unite au relații diplomatice din 2007 și în 2010 țara arabă a numit propriul prim ambasador, doamna Hissa Al Otaiba, încă în funcție.

Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a fost în iunie 2015 la Abu Dhabi pentru a inaugura a doua biserică catolică din țară, după deschiderea bisericii "Sfântul Iosif" în 1965, dedicată sfântului Paul. Erau prezenți cu acea ocazie ministrul culturii, Nahyan bin Mubarak, care în discursul său - prezenta agenția Fides în acel timp - a subliniat că deschiderea unei noi biserici evidenția "toleranța religioasă" a liderilor naționali.

În omilia de la liturghia de inaugurare - concelebrată și de monseniorul Hinder și de episcopul Camillo Ballin MCCJ, vicar apostolic al Arabiei de Nord - cardinalul Parolin a amintit și "bunăvoința guvernanților din trecut și de acum, pentru generozitatea lor de a furniza terenul pentru construirea de noi biserici în țară". Permisiunea acordată de autoritățile locale pentru construirea de noi locuri de cult - adăuga secretarul de stat al Vaticanului - este "un semn concret de ospitalitate pe care societatea din Emirate l-a arătat față de creștini", dă mărturie despre angajarea lor în favoarea "unei societăți întemeiate pe coexistență și respect reciproc".

(După Vatican Insider, 6 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat