Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii europeni: "Global Compact ONU despre migranți să fie instrument pentru binele comun"

De Maria Teresa Pontara Pederiva

"Pe străin să-l considerați ca pe un băștinaș dintre voi: să-l iubești ca pe tine însuți, căci străini ați fost în țara Egiptului! Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru!" (Lev 19,34). În vederea întâlnirii iminente, Global Compact promovată de Națiunile Unite la Marrakech pentru 11 decembrie, episcopii acreditați la Uniunea Europeană pornesc de la acest text din Levitic pentru a trimite un mesaj tuturor locuitorilor din Europa, începând de la creștini.

Într-o declarație care nu lasă îndoieli despre ceea ce este în responsabilitatea celor care cred în Cristos - semnată în numele tuturor prelaților de președintele COMECE, arhiepiscopul de Luxemburg, Jean-Claude Hollerich SJ - întreaga Comisie se încredințează cuvintelor papei Francisc rostite în diferite ocazii pentru a reafirma sprijinul deplin al Bisericii catolice dat lui Global Compact ONU despre migrațiune și a solicita semnătura guvernelor.

"Urmând mesajul papei Francisc pentru Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților 2018 (care pornea de la același text biblic) - se citește în text - Biserica catolică din Europa reafirmă responsabilitatea împărtășită cu toți credincioșii și bărbații și femeile de bunăvoință de a răspunde la numeroasele provocări aduse de migrațiile contemporane cu generozitate, rapiditate, înțelepciune și clarviziune, fiecare după propriile posibilități, pentru a-i primi pe migranți și refugiați în societățile noastre. Aceștia nu sunt numai imagine sau tendință a unei epoci, ci înainte de toate persoane care au fețe, nume și istorii individuale (așa cum explica Bergoglio în vizita sa la Lesbo în 2016) și merită să fie tratați conform demnității lor umane și al drepturilor lor fundamentale.

Episcopii europeni amintesc că principiul centralității persoanei umane și a nevoilor sale reale și cel al obținerii binelui comun trebuie să lumineze mereu deciziile de politică internă și externă ale UE și ale tuturor statelor membre, și în ceea ce privește problema migratoare. Apoi o invitație adresată tuturor responsabililor statelor care se vor reuni în Maroc pentru ceea ce definesc "rodul unei tratative vaste care recunoaște o responsabilitate împărtășită și comună a autorităților și societăților din țările de plecare, de tranzit și de sosire pentru a încadra și a reglementa migrația în folosul tuturor persoanelor și comunităților implicate".

"În timp ce Global Compact ONU despre migrațiune și refugiați a ajuns de acum la fazele finale de aprobare și adoptare, noi episcopii încurajăm și autoritățile politice naționale, cu cuvintele papei Francisc, să întemeieze responsabilitatea față de gestionarea globală împărtășită a migrației internaționale pe valorile de dreptate, solidaritate și compasiune", subliniază prelații.

"Răspunsul nostru comun s-ar putea articula în jurul a patru verbe întemeiate pe principiile doctrinei Bisericii: a primi, a proteja, a promova și a integra", scria papa Bergoglio în mesajul pentru ultima Zi a Migrantului din 14 ianuarie 2018, amintind că a instituit noul Dicaster pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, unde a voit să insereze o Secțiune specială, pusă ad tempus sub conducerea sa directă, cu scopul de a exprima grija Bisericii față de migranți, evacuați, refugiați și victime ale traficului de persoane.

Și cu privire la Global Compact care va fi semnat la Marrakech, episcopii exprimă o evaluare mai mult decât pozitivă afirmând că el "tinde să furnizeze siguranță și protecție persoanelor migrante și societăților de primire promovând instituirea de parcursuri legale de migrațiune, cu scopul de a preveni traficul de ființe umane, călătorii cu riscul vieții, despărțiri familiale dureroase și violențe".

Apelul de a împărtăși munca și de a pune propria semnătură din partea tuturor statelor europene este apoi reafirmată încă o dată în afirmațiile de rămas-bun: "Amintind îndemnurile Sfântului Scaun despre aceste tematici, COMECE încurajează statele membre ale Uniunii Europene de a face acest Global Compact un rezultat eficace pentru obținerea binelui comun al unei umanități împărtășite".

Respectând o tradiție de grijă și atenție față de principiile doctrinei sociale a Bisericii pentru a interveni, cu discreție, dar mereu cu curaj (tradiție care dăinuie din anii președinției cardinalilor Péter Erdö și apoi Reinhard Marx), episcopii acreditați la UE au intervenit și săptămânile trecute cu o declarație despre tema muncii ca parte integrantă a identității umane și instrument de păstrare a creației.

Într-un document zvelt și bine articulat de 32 de pagini cu titlul "A modela viitorul muncii", îngrijit de sub-comisia Afaceri sociale și ilustrat de președintele Antoine Hérouard, episcop auxiliar de Lille, se amintește apropiata aniversare a celor 100 de ani de la întemeierea Organizației Internaționale a Muncii, în 1919, pentru a reafirma, cu privirea îndreptată spre următoarele alegeri ale Parlamentului european de la Strasbourg, cum cele două transformări ale lumii muncii mai semnificative astăzi, cea digitală și cea ecologică, trebuie considerate "o provocare comună pentru toate politicile europene" de orientat spre sustenabilitatea și spre respectarea creației.

Rezultat al unui proces de consultare și dialog început în noiembrie 2017 între reprezentanții instituțiilor europene și diferite organizații de inspirație catolică, inclusiv reprezentanți ai mișcărilor de tineret, documentul COMECE sugerează 17 recomandări politice care merg de la promovarea de standarde internaționale de muncă și ale economiei sociale de piață până la dispoziții speciale în materie de justiție fiscală, la locurile de muncă în mobilitate și mult mai multe.

Îndeosebi monseniorul Hérouard, la prezentarea de la sfârșitul lui noiembrie (la care au participat peste 200 de persoane de credință creștină, ebraică și musulmană), a invitat toate statele membre să ia în considerare de asemenea tranziția ecologică și digitală ca o oportunitate autentică și de a modela ambele tendințe spre o viziune europeană comună despre o lume a muncii "demnă, sustenabilă și participative pentru toți cetățenii europeni". Și președintele Jean-Claude Hollerich a subliniat responsabilitatea religiilor, "chemate să amintească Europei că societatea noastră este compusă din persoane umane, concrete, nu din statistici".

(După Vatican Insider, 5 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat