Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat Asociației "Rondine Citadela Păcii" (3 decembrie 2018)

Iubiți frați și surori,

Vă primesc cu bucurie la a 20-a aniversare a Asociației Rondine - Citadela Păcii. Îl salut pe președinte, domnul Franco Vaccari, și îi mulțumesc pentru introducerea sa. Îl salut pe cardinalul Gualtiero Bassetti, care încă de la începuturi a susținut această realitate simțind în ea "parfumul" venerabilului Giorgio La Pira, și pe arhiepiscopul de Arezzo-Cortona-Sansepolcro, Riccardo Fontana. În mod special vă salut pe voi, tineri, care veniți din țări teatru de conflicte degenerate în diferite forme de violență și de război, și care trăiți la Rondine experiența Casei Internaționale a Studenților. Și pe voi, tineri din toate regiunile italiene, cu profesorii voștri din anul al patrulea de liceu. Și pe voi, foști studenți, colaboratori, susținători și prieteni. Bine ați venit!

Angajarea voastră educativă este să găzduiți tineri care, în diferite părți ale lumii, trăiesc blocați în culturi otrăvite de durere și de ură și să le oferiți o provocare curajoasă: să verifice personal dacă celălalt, cel sau cea care stă dincolo de o graniță închisă, de garduri sau ziduri de netrecut, este cu adevărat ceea ce afirmă toți: un dușman. În acești douăzeci de ani ați pus la punct o metodă capabilă să transforme conflictele, făcându-i pe tineri să iasă din această înșelăciune și redându-i popoarelor lor pentru o deplină dezvoltare spirituală, morală, culturală și civilă: tineri generoși care, nevinovați, s-au născut cu povara eșecurilor generațiilor precedente.

Această operă ați fondat-o pe două mari rădăcini spirituale din ținutul vostru: sfântul Francisc de Assisi, stigmatizat la La Verna, și sfântul Romuald, fondator al Camaldoli. Ați ales bine!

Și eu, când am ales numele de Francisc, mă gândeam la săraci și la pace. Sărăcia - în sens negativ - și războiul sunt legate într-un cerc vicios care ucide persoanele, alimentează suferințe de negrăit și răspândește o ură care nu se oprește. Alegând să vă dedicați tinerilor, voi vă angajați să combateți și sărăcia și să construiți pacea, ca lucrare de dreptate și de iubire. O acțiune care alimentează speranța și pune încrederea în om, mai ales în tineri.

La Pira scria că La Verna este "trambulina de lansare pentru activitățile de pace". Pe acel munte este păstrat un mister de durere și de iubire transfiguratoare și voi, care ați elaborat Metoda Rondine pentru transformarea creativă a conflictelor, acolo sus primiți inspirație continuă pentru a înainta în slujba binelui comun. Și astfel aveți privilegiul de a percepe vlăstarele unei înfloriri de pace pentru toată omenirea.

Am ascultat Apelul pe care l-ați scris și pe care îl veți prezenta la 10 decembrie la ONU, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Declarației universale a drepturilor omului. A asculta o tânără palestiniană și un tânăr izraelian care împreună cer guvernelor din lume să facă un pas care să poată redeschide viitorul, transferând costul unei arme de la bilanțul apărării la bilanțul educației pentru a forma un lider de pace, este un lucru rar, este un lucru luminos! Cum s-ar putea să nu fim de acord? Însă noi adulții nu putem să ne descurcăm cu un "bravo, tinerilor!", nu. Simt că trebuie să vă dau tot sprijinul meu, simpatia mea și binecuvântarea mea.

De fapt, Apelul vostru conține și propune o viziune concretă. În Mesajul pentru următoarea Zi Mondială a Păcii, la 1 ianuarie 2019, care are ca temă Politica bună este în slujba păcii, reafirm că responsabilitatea politică aparține fiecărui cetățean, îndeosebi celui care a primit mandatul de a proteja și de a conduce. Această misiune constă în a salvgarda dreptul și în a încuraja dialogul între actorii din societate, între generații și între culturi. Ascultându-vă adaug: între părțile aflate în conflict. Pentru că numai în dialog se creează încredere.

Când ființa umană este respectată în drepturile sale fundamentale - așa cum amintea sfântul Ioan al XXIII-lea în enciclica Pacem in terris (1963) - răsare în el simțul datoriei de a respecta drepturile altuia. Drepturile și obligațiile măresc conștiința de a aparține aceleiași comunități, cu ceilalți și cu Dumnezeu (cf. ivi, 45). De aceea suntem chemați să ducem și să vestim pacea ca veste bună a unui viitor în care fiecare ființă vie va fi considerat în demnitatea sa și în drepturile sale.

Voi, dragi tineri, ați ales să vă întâlniți când totul în jurul vostru și înlăuntrul vostru spunea: dar de ce? La ce folosește? Va fi corect? Și, după cei doi ani de formare la Rondine, ați răsturnat sentimentele voastre, gândurile voastre, ați făcut să se nască încrederea reciprocă și acum sunteți gata să vă luați responsabilități profesionale, civile și politice pentru binele popoarelor voastre. Voi sunteți deja acei tineri leaders pe care în Apel îi cereți de la state și de la popoare să se angajeze pentru a-i forma împreună!

Ne cereți să aderăm la Apelul vostru. Din partea mea, voi face asta, și cer șefilor de stat și de guvern să facă la fel. Fie ca glasul vostru - slab, dar întărit de speranța și de curajul tinereții - să fie ascultat la 10 decembrie la Națiunile Unite. Este nevoie de leaders cu o mentalitate nouă. Nu sunt leaders de pace acei politicieni care nu știu să dialogheze și să se confrunte: un leader care nu se străduiește să meargă în întâmpinarea "dușmanului", să se așeze la masă cu el așa cum faceți voi, nu poate să conducă propriul popor spre pace. Pentru a face asta este nevoie de umilință, nu de aroganță: sfântul Francisc să vă ajute să urmați acest drum, cu curaj. Ascultându-i pe tineri, și în Sinodul recent în care erau protagoniști, am învățat multe de la ei. Sper ca liderii voștri să vină la Rondine și să vadă cum pregătesc tinerii lor pacea.

Mă bucur că ați ales enciclica Laudato si' ca text fundamental pentru școala voastră: de fapt, ecologia integrală oferă perspectiva pentru ca omenirea să se conceapă ca unică familie și să considere Pământul drept casă comună. Este lucru bun că voi cu metoda voastră vreți să ajungeți în același timp la cetățeni și la liderii politici, la reprezentanții instituțiilor naționale și internaționale. De fapt, pacea este responsabilitatea fiecăruia. Pentru aceasta, împreună cu cardinalul secretar de stat, ați întâlnit corpul diplomatic de pe lângă Sfântul Scaun. Cu eforturile tuturor trebuie să eliminăm definitiv războiul de pe planetă și din istoria omenirii.

Dragi prieteni, acești douăzeci de ani ai Asociației voastre să reînnoiască elanul pentru a răspândi în lume mărturia voastră simplă și puternică, metoda voastră, voința voastră de schimbare, care pornind de la relații impregnează fiecare aspect al vieții. Să puteți contribui la dărâmarea zidurilor cele mai înalte, la construirea de punți și la eliminarea granițelor de netrecut, rămășiță a unei lumi care se termină. Ați depășit barierele cele mai dure, cel interne din fiecare dintre voi, dizolvând înșelarea dușmanului, și v-ați uimit de voi înșivă când ați redeschis granițele blocate de războaie. Vă rog, nu pierdeți niciodată uimirea și umilința. Păstrați, dragi tineri din Rondine, încrederea pe care ați format-o între voi și transformați-o într-o misiune generoasă de slujire adusă binelui comun. Domnule președinte, fie ca să meargă înainte lucrarea începută! Pentru aceasta vă binecuvântez pe voi toți, din inimă, și pe cei dragi ai voștri și vă asigur de rugăciunea mea. Și voi, vă rog, amintiți-vă să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat