Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa și Abu Mazen: comunitatea internațională să susțină pacea

De Iacopo Scaramuzzi

Este necesară o "angajare reînnoită a comunității internaționale" în a veni în întâmpinarea "aspirațiilor legitime" ale israelienilor și palestinienilor și "să se reactiveze procesul de pace" pentru "a ajunge la soluționarea celor două state": este auspiciul reieșit în cursul celei de-a patra audiențe pe care papa a acordat-o de la începutul pontificatului președintelui palestinian Mahmoud Abbas (Abu Mazen). Francisc a subliniat din nou importanța de a păstra "valoarea universală a Orașului Sfânt pentru cele trei religii abrahamitice" din Ierusalim, după decizia controversată a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv, anunțată în decembrie 2017 și realizată în mai, recunoscându-l astfel drept capitală a Israelului.

În cursul "colocviilor cordiale" pe care Abbas le-a avut mai întâi cu papa și apoi cu "ministrul de externe" al Sfântului Scaun, monseniorul Paul Richard Gallagher (cardinalul secretar de stat Pietro Parolin este în misiune la Paris), "s-au oprit apoi asupra drumului de reconciliere în cadrul poporului palestinian", se citește în nota vaticană cu referință la raportul dintre OLP și Hamas, "precum și asupra eforturilor pentru a reactiva procesul de pace dintre israelieni și palestinieni și să se ajungă la soluționarea celor două state, dorind o angajare reînnoită a comunității internaționale pentru a veni în întâmpinarea aspirațiilor legitime ale ambelor popoare. O atenție deosebită a fost rezervată statusului Ierusalimului, subliniind importanța de a-i recunoaște și de a-i ocroti identitatea și valoarea universală a Orașului Sfânt pentru cele trei religii abrahamitice".

De asemenea, în cursul colocviilor "au fost relevate raporturile bune dintre Sfântul Scaun și Palestina și rolul pozitiv al creștinilor și al activității Bisericii în societatea palestiniană, stabilit de Acordul global din 2015). În sfârșit, "s-a vorbit despre celelalte conflicte care chinuiesc Orientul Mijlociu și despre urgența de a favoriza parcursuri de pace și de dialog, cu contribuția comunităților religioase, pentru a combate orice formă de extremism și de fundamentalism".

Francisc l-a primit pe liderul palestinian cu o îmbrățișare și un sărut. Colocviul cu ușile închise în prezența unui traducător arab de la Secretariatul de Stat al Vaticanului a durat 20 de minute. Când Francisc i-a dăruit mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii, Abu Mazen a comentat: "Ne rugăm pentru pace în această perioadă de Crăciun". Președintele palestinian, la rândul său, i-a dăruit pontifului argentinian o carte despre raporturile istorice dintre Vatican și Țara Sfântă și o imagine a Ierusalimului: "Aceasta reprezintă spiritul vechiului oraș Ierusalim", a subliniat el.

Președintele palestinian era însoțit de o delegație de șaisprezece persoane, între care ministrul de externe Riyad al-Maliki, ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, Issa Kassissieh, și ambasadorul pe lângă Quirinale, Mai Alkaila. Luându-și rămas bun de la papa, Abbas i-a spus: "Sunt bucuros de această întâlnire: ne bazăm pe tine".

Agenția de presă palestiniană Wafa afirmă că Abbas "i-a vorbit papei despre ultimele dezvoltări din Palestina și despre implicațiile deciziei Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului mutând propria ambasadă în oraș". În afară de asta președintele palestinian i-a vorbit papei "despre încălcările Israelului împotriva poporului palestinian, pământul său și locurile sale sacre, îndeosebi la Ierusalim". În sfârșit, colocviul a atins și tema "relațiilor dintre Palestina și Sfântul Scaun și relațiile istorice puternice dintre ele, și președintele Abbas a mulțumit papei pentru sprijinul său dat cauzei palestiniene".

Într-un interviu la La Stampa, Abbas - care după papa are în agendă o întâlnire cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, și cu președintele Consiliului italian, Giuseppe Conte - a explicat: "Statele Unite ale lui Trump nu pot să fie unicii mediatori în Orientul Mijlociu", și a explicat: "În februarie am sugerat Consiliului de Securitate al ONU că singura manieră pentru a face progrese este să se creeze un mecanism care să includă pe toți membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, al Cvartetului și alții. Și Europa poate să aibă un rol. Și în afară de asta rămânem deschiși la negocieri directe: am acceptat de mai multe ori întâlniri cu premierul Netanyahu, și la Moscova la invitația președintelui Putin, dar el s-a prezentat niciodată".

Este vorba despre a patra audiență privată a pontifului acordată liderului palestinian, după cea din 17 octombrie 2013, cea din 16 mai 2015 și cea din 14 ianuarie 2017, fără a uita rugăciunea de pace în Grădinile Vaticane cu președintele israelian de atunci, Shimon Peres, și patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu, în iunie 2014, după călătoria lui Francisc în Țara Sfântă, și întâlnirea cu Abbas în Palestina. Papa Francisc l-a primit la 15 noiembrie pe președintele israelian Reuven Rivlin. În afară de asta, între Mahmoud Abbas și papa au fost mai multe convorbiri telefonice după decizia americană de a muta ambasada la Ierusalim. Sfântul Scaun a recunoscut "statul Palestina" în ianuarie 2016.

(După Vatican Insider, 3 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat