Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Recunoștință eroilor căzuți pe front și celor care au făurit Marea Unire

Sâmbătă, 1 decembrie 2018, Ziua Națională a României și ziua în care toți românii aduc în memorie evenimentul prin care, acum 100 de ani în urmă, la 1 decembrie 1918, se făurea Marea Unire. O zi plină de încărcătură istorică și patriotică prin care s-a realizat constituirea României Mari. În aceeași zi semnificativă, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, PS Petru Gherghel, însoțit fiind de PS Aurel Percă și de alți preoți din Iași, a celebrat o sfântă Liturghie cu recviem pentru eroii patriei noastre căzuți la datorie în timpul războaielor și în amintirea celor care au făurit Marea Unire. La această sfântă Liturghie s-a aprins și prima lumânare a coroanei de Advent.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a amintit de însemnătatea istorică a acestei zile și a prezentat toate intențiile de rugăciune, de asemenea a adus în memorie jertfa tuturor eroilor care s-au sacrificat pentru țară.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei de Iași. Sfinția Sa a subliniat multitudinea semnificațiilor acestei zile de 1 decembrie 2018. A amintit de perioada liturgică a Adventului și de importanța acesteia în viața Bisericii. A ținut să evidențieze faptul că, la ceas de centenar, trebuie să fim recunoscători față de cei care au contribuit, într-un fel sau altul, la înfăptuirea unirii. Părintele a făcut o incursiune în istorie, evocând principalele persoane, locuri și evenimente care au contribuit la realizarea acestei dorințe și anume, Marea Unire.

După recviem, PS Petru Gherghel a transmis un gând de binecuvântare tuturor credincioșilor pentru acest timp al Adventului.

Răsplătește, te rugăm, Doamne, cu viață veșnică pe toți aceia care și-au dat viața pentru țară și ne-au făcut bine în numele tău!

Requiescant in pace!
În veci amintirea lor!

Marian Păuleț

* * *


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat