Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cercetașii din Hălăucești și Pildești se pregătesc de Crăciun

Deoarece cercetașii din Pildești și Hălăucești au vrut să se pregătească mai intens din punct de vedere spiritual, în timpul Adventului, pentru marea sărbătoarea a Crăciunului, au avut o zi de reculegere într-un ambient de liniște exterioară și sufletească, vineri, 30 noiembrie 2018, la mănăstirea surorilor misionare "Slujitoarele Duhului Sfânt" din Roman, iar îndrumătorul spiritual a fost părintele Laurențiu Luca, vicar al Parohiei Pildești.

Ziua a început cu înălțarea gândurilor noastre spre Dumnezeu pentru a-l ruga să ne călăuzească pe parcursul acestei activități. După rugăciune a urmat un moment de prezentare al fiecărui participant, acesta aducând multă curiozitate și dorință de cunoaștere.

"Patru amprente moderne greșite asupra credinței" a fost tema asupra căreia am meditat. În cadrul ei, am descoperit cât de ușor putem defăima și distruge ce este în jurul nostru, dar cât de greu ne este să construim ceva nou și de durată și cât timp necesită fiecare lucru pentru a fi făcut într-un mod cât mai calitativ. De asemenea, am ilustrat credința din patru puncte în care se află în momentul actual: ne așteptăm să se întâmple lucrurile pentru care ne rugăm cât mai rapid, într-un mod cât mai extraordinar, în funcție de ce ne dorim și după modelele false care se ridică în societatea actuală. Însă, îndrumați de părintele Laurențiu, am aprofundat modul răbdător în care trebuie trăită credința, creându-se astfel într-un mod temeinic o relație între noi și Dumnezeu, fiind în directă legătură cu noi și realitatea și nu așa cum este dată de impresia majorității în care ne regăsim.

A urmat un timp personal în care fiecare a reflectat asupra unor puncte cu privire la tema abordată, încercând să traseze niște linii cu privire la câteva cuvinte ce au înglobat tema: discreție, răbdare, adevăr, realitate, persoană, credință.

Reflecțiile noastre le-am împărtășit în grupuri mici și după aceea am avut posibilitate de a concepe împreună întrebări referitoare la tema abordată pentru a fi discutate și puse în comun cu toți participanții, fiind coordonați de pr. Laurențiu Luca. În tot acest timp i-am avut la dispoziție pe dânsul pentru colocviu și/sau spovadă, dar pentru discuții fiind disponibilă și sora.

Activitatea a continuat cu luarea prânzului, fiind succedată de un moment de destindere, în care fiecare grup a prezentat un joc. Cu ajutorul acestora, am relaționat mai mult între noi, legând strânse prietenii.

Apoi, sora Lioba, din comunitatea surorilor misionare "Slujitoarele Duhului Sfânt", ne-a prezentat prin cuvinte simple și frumoase drumul său vocațional până când să ajungă în România, alături de cele mai frumoase amintiri și cele mai grele momente ale acesteia.

Ne-am pregătit de sfânta Liturghie, la care am participat cu proclamarea lecturilor, citirea intențiilor de la rugăciunea credincioșilor și prezentarea darurilor, aceste momente fiind acompaniate de notele chitarelor. A doua meditație a avut loc în timpul sfintei Liturghii; în cadrul predicii am reflectat asupra vieții sfântului Andrei, luându-l ca exemplu în viața noastră.

În cele din urmă, a urmat un moment în care fiecare dintre noi a pus în comun trăirile din cadrul acestei zile de reculegere. Iată ce ne spun doi dintre participanții la această zi de reculegere:

"Ziua de reculegere din acest weekend care a avut loc la Roman consider că a fost foarte potrivită pentru timpul pe care urmează, și anume Adventul. Părintele ne-a prezentat cum este și ar trebui trăită credința. M-am simțit extraordinar să petrec o zi în care să mă regăsesc și pe lângă aceasta să mă încarc pentru a duce acasă o bucățică din lucrurile pe care le-am învățat" (Carmen Mărtinaș - Centrul Local "Adormirea Maicii Domnului", Pildești).

"Fiind a doua mea zi de reculegere, știam cam la ce ar trebui să mă aștept. În mare parte a fost ceea ce am crezut, dar parcă a fost mult mai frumos. Cateheza pe care ne-a ținut-o părintele Laurențiu Luca a fost foarte interesantă și interactivă deoarece a fost ceva de actualitate, care are legătură în mare parte cu tineri din ziua de azi. Mi-a plăcut foarte mult că a reușit să ne mențină atenția prin gesturi, mimică și inflexiuni ale vocii. Prin aceste lucruri mi-am dat seama că s-a pregătit foarte bine și îi mulțumesc că m-a ținut captivă. A fost interesant și faptul că am fost împărțiți pe grupe, prin acest mod reușind poate să ne cunoaștem mai bine. Din punctul meu de vedere ziua de reculegere te ajută să te pregătești mai bine pentru timpul Adventului, așa că aș mai merge" (Lavinia Tălmăcel - Centrul Local "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", Hălăucești).

Așadar, această zi a fost una cu adevărat productivă, fiecare dintre noi rămânând cel puțin cu un gând din aceasta. De asemenea, dorim să mulțumim atât gazdelor, sr. Patrizia Kaiser și comunitatea, cât și părintelui îndrumător pentru disponibilitate și timpul acordat pe parcursul acestei zile.

Alexandra-Gabriela Mărtinaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 noiembrie: Cercetașii din Hălăucești și Pildești se pregătesc de Crăciun


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat