Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj în Argentina și Brazilia "Prin Maria, la Isus, Regele Universului"

Sfântul Părinte papa Pius al XI-lea (1857-1939), la 11 decembrie 1925, prin enciclica "Quas Primas", a instituit sărbătoarea Cristos, Regele Universului: Isus este Regele iubirii, al ajutorului, al jertfei și al păcii. Împărăția lui este o împărăție de iubire, de ajutor și de pace. Împărăția lui este o împărăție veșnică care nu va cădea așa cum cad împărățiile oamenilor, dar este o împărăție care se întărește cu fiecare zi.

Cu credință în suflet, 42 pelerini români însoțiți de pr. Iosif Amitricioaie, la propunerea Oficiului de Pelerinaje al Diecezei de Iași, au pornit în perioada 14-27 noiembrie 2018 într-un pelerinaj pentru a înălța laudă lui Dumnezeu la sanctuare din Argentina și Brazilia, având ca moto: "Prin Maria, la Isus, Regele Universului"

Pelerinajul nostru a început în Argentina, patria natală a Sfântului Părinte papa Francisc, prin participarea la sfânta Liturghie în catedrala metropolitană din Buenos Aires.

Pe când papa Francisc era cardinal de Buenos Aires, adesea se deplasa la cel mai important sanctuar argentinian, Maria de Luján, aflat la 65 km de capitală. Cardinalul sosea aici sâmbătă seara, îi aștepta pe tineri și, împreună cu ei, celebra Liturghia duminică dimineața, la ora 7.00. Venind sâmbătă seara, rămânea la confesional până la ora 22.00. Apoi se odihnea trei ore, pentru ca la ora 2.00 din noapte să fie din nou în confesional și rămânea până la Liturghie. Sanctuarul argentinian Luján este renumit pentru Fecioara din Luján care a fost declarată, în anul 1930, patroana a trei țări: Argentina, Uruguay și Paraguay. Peste șase milioane de pelerini sosesc anual aici, mulți dintre ei venind pe jos de la Buenos Aires. Aici a răsunat imnul de la Cacica "O Marie, o preadulce mamă", în cadrul sfintei Liturghii celebrate în limba romană.

Următoarele zece zile ale pelerinajului nostru s-a desfășurat pe teritoriul Braziliei, țara cu cei mai mulți creștini romano-catolici din lume (circa 180 de milioane), pe un itinerar care a început la Foz do Iguacu, a continuat prin Maringa unde se află un renumit sanctuar în formă de con, apoi cu Sao Paulo, Aparecida și s-a încheiat la Rio de Janeiro.

Orașul Aparecida găzduiește Catedrala "Our Lady of Aparecida", cel mai important loc de pelerinaj catolic din America Latină. Orașul primește anual aproximativ 7 milioane de pelerini. Catedrala la rândul ei găzduiește statuia "Nossa Senhora Aparecida", declarată protectoarea sfântă a Braziliei în 1927, de către papa Pius al XI-lea. Statuia Fecioarei, găsită în apele Râului Paraiba în octombrie 1717, este confecționată din argilă și măsoară doar 40 cm. Ziua Fecioarei Aparecida se sărbătorește la 12 octombrie, dată care coincide cu cea a descoperirii Americii. În acea zi, sute de mii de credincioși din toată Brazilia se îndreaptă spre sanctuar. Până acum, au vizitat locul de pelerinaj papa Ioan Paul al II-lea, în iulie 1980, când a sfințit noua bazilică, papa Benedict al XVI-lea, în mai 2007. Papa Francisc a ajuns la sanctuarul Nossa Senhora Aparecida, unde a celebrat prima sa Liturghie a pontificatului său în afara Romei la 24 iulie 2013. Imensa bazilică, în formă de cruce greacă, poate adăposti în interior 45.000 de persoane (25.000 în bănci). Altarul este situat în centru, sub cupolă, iar credincioșii privesc spre altar din toate cele patru laturi ale crucii. Cupola are o înălțime de 70 m și un diametru de 78 m. Turnul are 100 m înălțime. Iar suprafața bazilicii este de 23.000 m2, dintre care 18.000 m2 sunt sub acoperiș. Sanctuarul Aparecida este al doilea lăcaș de cult, după bazilica "Sfântul Petru" din Roma, ca mărime. În zona sanctuarului a fost amenajat un traseu cu grupuri statuare ce reprezintă misterele de rozariu, iar pe un deal din apropiere se află o imensă cruce la care se poate ajunge cu telefericul, dar și pe jos urmărind Calea Sfintei Cruci. Aici în cadrul unei sfinte Liturghii concelebrate de un preot brazilian, unul columbian și preotul nostru am avut fericita ocazie de a-l vedea și aplauda pe tânărul columbian care a cântat la Fatima, cu ocazia centenarului apariției, imnul ",În valea Iria" (https://youtu.be/iMG1EdnJMo8). De data aceasta el ne-a încântat cu mai multe melodii dedicate Nostra Senora do Aparecida.

Apogeul pelerinajului nostru a fost la Rio de Janeiro unde la 25 noiembrie, în sărbătoarea Cristos Regele Universului, am putut ridica laude lui Isus Regele iubirii veșnice, pe Muntele Corcovado (710 m) , la renumita Statuie, Cristos Mântuitorul (Cristo Redentor). Aici la baza faimoasei și impunătoare statui a lui Isus Cristos, care se înalță deasupra orașului Rio de Janeiro, dându-i pentru totdeauna o permanentă îmbrățișare (măsurând de la o mână la cealaltă aproape 30 m) se află o capelă, care poartă numele Nossa Senhora Aparecida. Aici la ora 12.00 , în cadrul sfintei Liturghii în limba română, au răsunat rugăciuni și laude de mulțumire Regelui Isus din piepturile a 42 pelerini români.

Monumentul lui Cristos Răscumpărătorul de pe Muntele Corcovado a devenit cea mai mare sculptură art déco din lume. Are o înălțime de 30 m, este așezată pe un piedestal de 8 m, cântărește în total 1.145 tone și este vizibilă zi și noapte din majoritatea cartierelor orașului. Un moment de mândrie pentru noi la constituit faptul că Statuia Cristos Mântuitorul (Cristo Redentor) - statuie considerată una dintre minunile lumii moderne - are chipul sculptat de românul. Gheorghe Leonida.

Odată cu încheierea anului liturgic și începerea Adventului, la încheierea pelerinajului nostru ne-am deschis ușa inimilor noastre și l-am primim pe Regele Isus în ele, prin cuvânt și prin Euharistie. Într-un glas, acompaniați de chitara mânuită cu măiestrie de părintele Iosif, pe Muntele Coorcovado din Buenos Aires, a răsunat refrenul "Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat"!

Prof. Vicențiu Ciocan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-27 noiembrie: Pelerinaj în Argentina și Brazilia "Prin Maria, la Isus, Regele Universului"

* * *

Oficiul pentru Pelerinaje: Programul pelerinajelor pentru anul 2018


 

lecturi: 78.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat