Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Congres internațional aniversar la 50 de ani de la apariția enciclicei "Humanae vitae" a Sfântului Părinte papa Paul al VI-lea

Asociația "Familia și Viața" din Roman a fost invitată să participe la Congresul Internațional La bellezza e cura della fertilità nel mistero del genere umano (Frumusețea și grija față de fertilitate în misterul procreării umane), care s-a desfășurat în zilele de 23-24 noiembrie 2018 la Roma, la Universitatea Catolică "Sacro Cuore".

La această acțiune au participat doamnele Maria Gherghel și Maricica Mihaluțe, formatoare de învățătoare de Metoda Ovulației Billings în cadrul asociației și doamna Eugenia Dămătăr, din partea Oficiului pentru Pastorala Familiei.

Pe parcursul celor două zile de lucru, au ținut conferințe mari personalități din diferite universități din Roma: teologi, sociologi, medici, profesori , persoane laice implicate în pastorala familiei. Cu toții au adus în atenția auditoriului problematica enciclicei "Humanae Vitae", așa cum era văzută cu 50 de ani în urmă, dar mai ales valoarea acestui document astăzi, într-o lume consumistă în care, prin tot felul de mijloace, se duce o luptă acerbă contra vieții.

În conferințele și temele prezentate s-a făcut o radiografie atentă a problemelor familiale din diverse puncte de vedere: spiritual, moral, etic, sociologic, demografic. Familia de astăzi se confruntă cu mari probleme, din cauza unei educații permisiviste, a unei culturi care disprețuiește instituția familiei, care a pierdut șirul logic al unei educații morale graduale care să permită formarea copiilor și tinerilor în cultul unei familii creștine, o cultură ce promovează opinii care disprețuiesc importanța și legitimitatea iubirii conjugale atribuită căsătoriei. În fața unei culturi tehnocratice și a unei educații precare pentru valorile familiei ne confruntăm cu o mentalitate contraceptivă generalizată care a generat o cultură a morții...

În aceste circumstanțe, familia trebuie ajutată să înțeleagă că iubirea e piatra sa de temelie, că ea este chemată să-și desăvârșească menirea și misiunea sa de e genera viața, de a fi colaboratoare la opera perpetuă a Creației.

Prin învățătura enciclicei "Humanae vitae", Biserica vine în întâmpinarea soților învățându-i că orice act conjugal trebuie fie expresia unirii dintre soți dar și să rămână deschiși vieții: "prin structura sa intimă, actul conjugal, în același timp în care unește în mod profund soții, îi face apți pentru nașterea de noi vieți, după legile înscrise în însăși ființa bărbatului și a femeii. Menținând aceste două aspecte esențiale, unirea și procreația, actul conjugal păstrează în mod integral sensul de iubire reciprocă și orânduirea sa spre înalta vocație a omului la paternitate" (HV 12).

S-a adus în atenție conceptul de procreare responsabilă care este explicat prin textul enciclicei "Humanae vitae": "Paternitatea responsabilă, în raport de condițiile fizice, economice, psihologice și sociale, se exercită fie ca o alegere ponderată și generoasă de a crește o familie numeroasă, fie ca o decizie luată din motive grave și în respectul legii morale, de a evita în mod temporar sau pentru un timp mai îndelungat, o nouă naștere" (HV 10).

În lumina învățăturii Enciclicei, pentru o procreare responsabilă, se recomandă soților a avea raporturi conjugale în perioadele infertile ale ciclului femeii: "Dacă, pentru a rări nașterile, există motive serioase datorate condițiilor fizice sau psihologice ale soților, fie împrejurărilor exterioare, Biserica învață că e permis soților să țină cont de ciclurile naturale inerente funcțiilor de generare, pentru a se folosi de căsătorie numai în perioadele infertile și a programa astfel natalitatea fără a prejudicia principiile morale" (HV 16).

Se recomandă, așadar, soților să învețe și să folosească metodele naturale fie pentru a avea copii la timpul potrivit, fie pentru limitarea numărului de nașteri, dacă sunt motive serioase pentru această alegere. Aceste metode presupun abstinența periodică și recurgerea la perioadele infertile ale femeii.

În cadrul activităților congresului s-a propus promovarea și difuzarea metodelor naturale de procreare prin personal specializat: medici specialiști, profesori, învățători de metode, formatori pentru familie. Este o misiune importantă care poate ajuta mult familia pentru a înțelege chemarea sa la sfințenie și la desăvârșirea creației.

Iată două mărturii ale persoanelor participante:

"Am avut ocazia să constat încă o data că, în fața prăbușirii demografice, a răspândirii modalităților reproductive lipsite de criterii antropologice și etice, a pierderii semnificațiilor sexualității umane , învățăturile enciclicei «Humanae vitae» a Sfântului Părinte Paul al VI-lea, sunt foarte actuale" (Eugenia Dămătăr).

"E minunat să simți cum Biserica, Mamă și Învățătoare ne stă alături și îndrumă familia în toate dificultățile pe care le întâmpină. Îi respectă libertatea de exprimare a iubirii în forma sa cea mai nobilă și profundă și pe soți îi face responsabili în ceea ce privește finalitatea actului conjugal. O caldă mulțumire și o rugăciune în memoria sfântului papa Paul al VI-lea pentru Enciclica Humanae Vitae prin care și-a arătat grija și atenția sa de responsabilizare a soților, învățătură care este la fel de actuală ca acum 50 de ani" (Maricica Mihăluțe).

Prof. Maria Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-24 noiembrie: Roma: Congres internațional aniversar la 50 de ani de la apariția enciclicei "Humanae vitae" a Sfântului Părinte papa Paul al VI-lea


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat