Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Centenarul Marii Uniri prin ochi de copii

Cu multe emoții, dar și cu multă bucurie, copiii Grădiniței "Sfânta Ana" din Săbăoani, îndrumați de educatoare, au sărbătorit Centenarul Marii Uniri împreună cu părinții lor și surorile Congregației "Notre Dame de Sion". Acest eveniment, de importanță majoră pentru toți românii, nu putea fi trecut cu vederea, de aceea a fost pregătit din timp, iar în ziua de 29 noiembrie 2018 a fost desfășurat printr-o frumoasă manifestare.

Importanța istorică a acestui eveniment ne-a fost redată în prima parte de fr. Ghiurca Vincențiu, profesor de istorie la Liceul Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle" din Pildești. Fr. Vincențiu a explicat atât copiilor cât și părinților că, înainte de toate, această sărbătoare trebuie să însemne toleranță și acceptare. Din cuvintele pline de esență ale fratelui profesor am înțeles că putem fi eroii propriilor noastre familii sau ale propriilor noastre comunități locale străduindu-ne și muncind să aducem pacea și armonia în ele. Doar având unitate și pace în aceste mici comunități vom ajunge să ne bucurăm de mari uniri.

Sărbătoarea a continuat cu prezentarea de către copii a unui scurt program artistic. Îmbrăcați festiv, marea majoritate în costume tradiționale românești, copiii și-au unit glasurile cântând sau recitând diverse cântece și poezii specifice sărbătorii. Pe lângă acestea copiii au stârnit și mai mult admirația și aprecierea tuturor celor prezenți și prin dansurile tradiționale desfășurate cu multă pricepere sub atenta îndrumare a educatoarelor.

Am dorit să marcăm într-un mod deosebit acest frumos eveniment - 100 de ani ai României Mari, de aceea în a treia parte a programului am ieșit cu toții în curtea grădiniței pentru a planta un stejar - simbol al puterii și rezistenței. Acesta a fost unul din momentele speciale pentru copii, care s-au dovedit a fi foarte încântați, promițând să aibă grijă de el. Demn de amintit este faptul că acest copac ne-a fost donat de către dr. ing. Ruben Budău de la Ferma Bărzani, județul Arad, căruia îi mulțumim și îi suntem recunoscători.

Am încheiat sărbătoare așa cum ne-am obișnuit și cu alte ocazii, prin participarea tuturor la o agapă în holul mare al grădiniței.

Voia bună, destinderea și entuziasmul au fost sentimentele care au condus la finalizarea evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Am dorit prin toată această manifestare să atragem atenția tuturor că România suntem noi, iar de modul în care arată sau de direcția în care se îndreaptă suntem cu toții responsabili. Poate nu ne sunt pe plac multe lucruri în țara noastră însă, parafrazându-l pe Robert Baden Pawel, îndemnul nostru pentru toți românii ar fi:

Lăsați această Românie un pic mai bună decât ați găsit-o!

Prof. Daniela Andrieș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 noiembrie: Săbăoani: Centenarul Marii Uniri prin ochi de copii


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat