Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj la Alba-Iulia și Blaj cu ocazia centenarului Marii Uniri

În an centenar, când sărbătorim realizarea României Mari, în perioada 23-25 noiembrie 2018, un grup de familii din Iași, împreună cu copiii, au pornit într-un pelerinaj prin care și-au propus să înțeleagă mai mult evenimentul de acum o sută de ani.

La Sighișoara pelerinii au vizitat biserica catolică în care au făcut o rugăciune, apoi au intrat în cele două biserici foste catolice, acum luterane. Urcând scările școlarilor, au ajuns în biserica din deal, unde au admirat vechile picturi din fosta biserică a dominicanilor, descoperite în anii din urmă sub zugrăveala dată după ce biserica a fost preluată de protestanți. Într-o pictură prezentă în biserica din deal, după ce au descoperit prezența discretă a unui câine, au înțeles că pictura vorbește în felul acesta de dominicani ("câinii Domnului" în latină). Turnul cu ceas (ceasul și figurinele reprezentând zilele săptămânii), casa tatălui lui Vlad Țepeș, piața cetății au fost alte obiective văzute.

Catedrala "Sfântul Mihail" din Alba-Iulia este unul dintre monumentele cele mai de seamă din Transilvania, prin vechimea ei și prin valoarea prin valoarea artistică și arhitectonică.

Aici ghidul ne-a explicat că sfântul Ștefan a ridicat biserici în tot regatul său una la zece sate. Astfel, în 1209 a înălțat la Alba-Iulia o bazilică cu trei nave, cu absidă semicirculară înlocuită la sfârșitul secolului al XI-lea și începutul secolului al XII-lea. Ridicată la începutul secolului al XII-lea și terminată în jurul anului 1300, actuala catedrală cuprinde prin modificările și adaosurile de-a lungul secolelor elemente de stil gotic, renaștere și baroc. Are forma unei bazilici cu trei nave, transept, trei abside, un turn peste careu și două turnuri vestice.

Pelerinii au văzut mormintele, altarul, scaunele canonicilor, statuia medievală a Macii Domnului, statuile sfinților, fragmentele din picturile murale realizate după 1510, orga etc.

Pelerinii au zăbovit îndelung la fragmentele monumentelor funerare ale lui Ioan de Hunedoara / Hunyadi Ianos (+ 11 august 1456), al fratelui său cu același nume (+ 1442) și al fiului său Laszlo (+ 1458), încercând să descifreze taina cum un român, așa cum au învățat la școală, a dat pe tronul Ungariei pe fiul mai mic, Matia Corvin, și a fost înmormântat într-o catedrală catolică. Ghidul a explicat că Ioan de Hunedoara a fost numit "atletul lui Hristos", de papa Calixt al III-lea, iar în amintirea luptei de la porțile Belgradului și a victoriei sale împotriva turcilor, papa a dat dispoziție ca toate clopotele bisericilor catolice să fie trase în fiecare amiază, ca o chemare zilnică a credincioșilor la rugăciune. La fel a explicat că mai târziu turcii au devastat mormintele, astăzi putându-se vedea pe basorelieful lateral al mormântului cum capetele personajelor sunt tăiate. Rămășițele celor înmormântați în catedrală, fiind profanate și amestecate, au fost înhumate în cimitir.

Întrucât partea nordică a catedralei era în reparații, nu s-a putut vizita. Ca o compensație, ghidul ne-a dus pe afară în spatele bisericii și ne-a deschis cripta, în care, printre altele, am văzut și locul unde fusese înmormântat ep. Marton Aron, depus în catedrală după deschiderea procesului de beatificare.

În Muzeul Unirii, vizitatorii au înțeles mai multe despre istoria locurilor în care ne aflam, despre descoperirile arheologice din zonă, printre care o bazilică creștină din secolului al VIII-lea în fața catedralei catolice, sau un templu roman în aceeași zonă. Ghidul a explicat evoluția cetății și de ce este în formă de stea. Ajuns la capitolul Unirii din 1918, după ce a vorbit despre contextul favorabil internațional în care s-a realizat Unirea, ghidul a fost întrebat cum se explică faptul că proclamația unirii a fost citită de un episcop greco-catolic, și nu de unul ortodox. Răspunsul a fost clar: "Pentru că în timpul acela majoritatea zdrobitoare din Transilvania era greco-catolică".

Casa în care s-a semnat unirea era închisă. Se făceau ultimele reparații pentru a fi deschisă cu ocazia centenarului. În față, de o parte și de alta a intrării, sunt statui ale celor care au avut un rol principal în înfăptuirea unirii. Penultimul, în partea stângă a intrării, stingher, ca și cum cineva nu a dorit să-i dea locul cuvenit, îl descoperim pe ep. Iuliu Hossu.

Ne-am imaginat cei peste o sută de mii de oameni veniți din toată Transilvania acum o sută de ani, bucuria, entuziasmul și strigătul lor: "Unire, unire!" Ne-am gândit la ep. Iuliu Hossu care a ieșit în fața lor pentru a citi actul unirii. Dar ne-am gândit și la răsplata pe care a primit-o mai târziu din partea statului român: desființarea Bisericii Greco-Catolice, confiscarea bisericilor și a bunurilor, închisoare și domiciliu forțat.

În fața catedralei ortodoxe în care a fost încoronat regele Ferdinand era acum o slujbă ortodoxă cu oficialități și cu grupuri de oameni veniți cu pancarte din mai multe locuri. Când am ajuns era momentul predicii care scotea în evidență rolul multor personalități în realizarea dezideratului românilor din Transilvania. Se înțelege a românilor ortodocși, pentru că de ceilalți nu s-a vorbit.

După 50 de ani de la Unire, în 1968, ep. Iuliu Hossu avea să-și amintească de acele momente: M-am gândit la Cristos, la spusa lui adresată apostolilor, și am rostit pentru mulțime: "Da, fraților, Unire! Mulți au dorit să vadă ceea ce vedeți voi și n-au văzut; să audă ceea voi auziți acum și n-au auzit. Ochii voștri lăcrămează fericiți că văd și urechile că aud buna-vestire, a unirii noastre pe veci. Ascultați!" Și le-am citit apăsat actul Unirii.

Blaj, "Mica Romă", este o localitate de o mare importanță pentru Unire. În fața catedralei "Sfânta Treime" ne-au întâmpinat cu bucurie protopopul Ioan Fărcaș și pr. Daniel Câmpeanu. Părintele Fărcaș ne-a vorbit despre catedrală, despre Școala Ardeleană, despre ep. Inocențiu Micu-Klein - înmormântat în față, în partea dreaptă -, despre lupta pe care au dus-o greco-catolicii pentru păstrarea conștiinței naționale, despre Mihai Eminescu care a zăbovit un pic prin Blaj... Despre Unire ne-a explicat cum toate erau pregătite să aibă loc la Blaj. Cu două săptămâni înainte de 1 decembrie 1918 s-a hotărât Alba-Iulia pe considerentul că se poate lega cu Mihai Viteazul și astfel se putea da evenimentului o mai mare încărcătură. În catedrala din Blaj am celebrat sfânta Liturghie, gândindu-ne la cei care au înfăptuit unirea și la cei care au suferit pentru credință. După Liturghie, părintele protopop ne-a arătat casa în care s-au pregătit actele Unirii.

Am vizitat apoi parcul, stejarul lui Iancu și am zăbovit îndelung pe Câmpia Libertății de la Blaj, unde s-a strigat pentru prima dată în 1848: "Vrem să ne unim cu țara", iar după o sută de ani, în 1948, într-o mare manifestare comunistă, interzicându-se episcopului greco-catolic să ia cuvântul, credincioșii greco-catolicii erau invitați să-și părăsească biserica.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-25 noiembrie: Pelerinaj la Alba-Iulia și Blaj cu ocazia centenarului Marii Uniri


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat