Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tensiunea Ucraina-Rusia. Ferrari (ISPI): "Două popoare frați, tot mai îndepărtați"

De M. Chiara Biagioni

"Problema gravă, foarte gravă, ba chiar rușinoasă de ambele părți, este că două țări, două popoare, vecine, frați, se îndepărtează tot mai mult. Că cele două conduceri nu reușesc să găsească un modus vivendi satisfăcător pentru ambele și că de mulți ani comunitatea internațională nu se mișcă". Este foarte dezamăgit Aldo Ferrari, analist de la ISPI (Institutul pentru Studii de Politică Internațională) și profesor de istoria a culturii ruse la Universitatea Ca' Foscari din Veneția. Parlamentul Ucrainei a aprobat 30 de zile de lege marțială ca răspuns la sechestrarea din partea Rusiei a trei nave ale marinei militare ucrainene în strâmtoarea Kerè', între Marea Azov și Marea Neagră. Însă legea marțială care dă puteri extraordinare armatei va fi în vigoare - contrar la ceea ce a cerut președintele ucrainean - numai temporar și în regiunile care sunt la graniță cu Rusia, dar conferă guvernului puterea de a restrânge libertatea de manifestare și de presă.

Nu s-a întâmplat niciodată, nici în momentul cel mai acut al conflictului din Donbass, ca Ucraina să adopte legea marțială. Profesore, cum citiți acest semnal?

Este esențialmente un semnal politic intern. Realitatea - nu unica dar importantă - de care trebuie să ținem cont este că peste câteva luni în Ucraina se votează pentru prezidențiale. Alegeri care îl văd pe actualul președinte nepopular. Nu trebuie să uităm că este vorba despre un magnat, un oligarh îmbogățit enorm și în manieră mai puțin limpede. În acești 4 ani de conducere, situația de criză cronică în țară s-a înrăutățit. Deci a face referință la amenințarea rusă și la dificultatea raporturilor politice și economice cu vecinul îl întărește politic.

Cum trăiește Ucraina această decizie? Legea marțială este o măsură foarte puternică: chiar poate să limiteze libertatea presei, să interzică manifestații, să controleze circulația din mail și social.

Și toate acestea au loc în apropierea alegerilor. Asta înseamnă că guvernul aflat în funcție are esențialmente nu chiar totalitatea puterilor dar cu siguranță mai multă forță pentru a controla o țară. În acești ani Ucraina s-a întărit din punct de vedere militar, are sprijinul declarat al Occidentului, fie al NATO fie al Uniunii Europene fie al Statelor Unite. În afară de asta, activismul actualului președinte ucrainean a făcut deja să se vorbească mult despre el în lunile precedente, îndeosebi pentru problema cererii de autocefaliei a Bisericii de Kiev, care a fost recunoscută de patriarhul ecumenic Bartolomeu. Sunt mari manevre extrem de importante puse în practică de Poroshenko pentru a consolida propria putere. Este probabil ca această cerere încă in fieri a autocefaliei Bisericii ucrainene să fie mult mai importantă decât incidentul maritim de alaltăieri.

Apropo, numai un incident naval sau semn revelator al unei tensiuni care crește?

Ceea ce s-a întâmplat alaltăieri noapte este esențialmente un incident, important dar totuși un incident. Însă se naște într-o situație foarte complicată. După construirea podului care unește Crimeea cu uscatul, Rusia exercită un control și mai puternic asupra Mării Azov unde care există însă și importante orașe și porturi ucrainene. Rusia are posibilitatea de a controla navele ucrainene, de a le împiedica parcursul și a limita, deci, tranzitul comercial și economic spre porturile din Mariupol și din Berdyansk. Asta comportă o presiune ulterioară față de Ucraina care în mod clar reacționează cu forță.

De ce acum?

Ambele părți politice ar putea să fie interesat de acest incident. Am vorbit deja despre poziția slabă a lui Poroshenko dar și Putin, după atâția ani de sprijin politic foarte puternic, trece printr-un moment de dificultate, mai ales din cauza legii nepopulare a pensiilor. Deci, să spunem că ambele părți politice, din păcate pot să fie interesate de o intensificare a conflictului pentru ca să poată face recurs la retorica patriotică ce prinde foarte mult atât în Ucraina cât și în Rusia, pentru a consolida poziția lor politică în respectivele țări.

Există cu adevărat riscul de a ajunge la un război?

Nu cred pentru că un război ar fi prea periculos. Rusia este o putere nucleară. Ucraina are în spatele său NATO. Deci riscurile sunt prea înalte. Mai degrabă este probabil ca să se rămână într-o situație de tensiune așa cum s-a întâmplat în Donbass de 4 ani. Există două părți în conflict, ar trebui creată o masă eficace mult mai mult decât se întâmplă cu procesul din Minsk.

(După agenția SIR, 27 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat