Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea: Nu am scris despre "misiune" la evrei

De Iacopo Scaramuzzi

Nu "misiune" la evrei, ci "dialog" cu evreii: Benedict al XVI-lea se arată din nou în public cu o scrisoare - "corectare" - trimisă revistei catolice germane Herder Korrespondenz menită să conteste un articol din septembrie cu care teologul din Wuppertal, Michael Böhnke, critica o scriere a papei emerit cu privire la raportul dintre evrei și creștini apărut în această vară în revista Communio.

Acuzele conținute în articolul lui Böhnke sunt "prostii grotești și n-au nimic de-a face cu ceea ce am scris în această privință", scrie în mesaj papa emerit în vârstă de 91 de ani. "Pentru aceasta resping articolul său ca o insinuare absolut falsă".

În privința uneia dintre problemele tratate de Böhnke, problema "misiunii" la evrei, adică a ipotezei de a veste evreilor Evanghelia, este adevărat, scrie Benedict al XVI-lea, că Cristos i-a trimis pe discipolii săi în misiune la toate popoarele și la toate culturile, așadar "mandatul misiunii este universal - cu o excepție: misiunea la evrei nu era prevăzută și nu era necesară pur și simplu pentru că numai ei, între toate popoarele, îl cunoșteau pe «Dumnezeul necunoscut»". Deci, cât privește Israelul, nu este valabilă misiunea ci dialogul cu privire la înțelegerea lui Isus din Nazaret, adică dacă El este "Fiul lui Dumnezeu, Logosul", așteptat - conform promisiunilor făcute însuși poporului său - de Israel și, inconștient, de toată omenirea. A relua acest dialog este "misiunea pe care ne-o dă ora prezentă".

Ebraismul și creștinismul sunt "două moduri de a interpreta Scripturile", scrie papa emerit. Pentru creștini, promisiunile făcute lui Israel sunt speranța Bisericii și "cel care se ține de ele nu pune deloc în discuție fundamentele dialogului ebraico-creștin".

Benedict al XVI-lea, care cu privire la discuția provocată de articolul său intervenise deja în vara trecută scriind rabinului șef din Viena, Arie Folger, semnează "corectarea" sa, care va fi publicată în numărul din decembrie al lui Herder Korrespondenz, "Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea".

În articolul din Communio, amintește Vatican News, născut ca aprofundare a unui nou document publicat în 2015 de Comisia Sfântului Scaun pentru raporturile religioase cu ebraismul, se citește la paragraful 6: "Este ușor de înțeles că așa-numita «misiune adresată evreilor» este o problemă foarte spinoasă și sensibilă pentru evrei, pentru că, în ochii lor, se referă la însăși existența poporului ebraic. Și pentru creștini este o temă delicată, deoarece consideră de importanță fundamentală rolul mântuitor universal al lui Isus Cristos și respectiva misiune universală a Bisericii. Așadar, Biserica trebuie să înțeleagă evanghelizarea adresată evreilor, care cred în unicul Dumnezeu, în manieră diferită față de cea îndreptată spre cei care aparțin altor religii sau au alte viziuni despre lume. Asta înseamnă concret că Biserica catolică nu conduce și nici nu încurajează vreo misiune instituțională adresată în mod specific evreilor. Rămânând neatins acest refuz - din principiu - al unei misiuni instituționale îndreptate direct spre evrei, creștinii sunt chemați să dea mărturie despre credința lor în Isus Cristos și în fața evreilor; însă trebuie să facă asta cu umilință și sensibilitate, recunoscând că evreii sunt purtători ai Cuvântului lui Dumnezeu și ținând cont de marea tragedie a Shoah".

(După Vatican Insider, 26 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat