Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Zi de reculegere pentru personalul socio-medical din Dieceza de Iași

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, la sediul Centrului de Spiritualitate "Gaudium et Spes" din Traian (NT), s-a desfășurat o zi de reculegere, cu tema "Pregătiți să-l descoperim pe Isus în aproapele nostru", la care au participat persoanele care se dedică muncii pentru binele aproapelui din cadrul structurilor socio-caritative din Dieceza de Iași. Ghidul spiritual al grupului a fost părintele Lucian Păuleț, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. De asemenea, au mai fost prezenți părintele Eugen Robu - responsabil cu Oficiul pentru Pastorație Sanitară și părintele Egidiu Condac - director al Centrului Diecezan Caritas Iași.

Au fost prezenți un număr de 55 de persoane, medici, asistenți sociali, asistenți medicali, îngrijitori la domiciliu și voluntari care activează în diferite asociații, fundații și alte structuri socio-caritative și medicale din Dieceza de Iași: Centrul Diecezan Caritas Iași, Asociația "Sfântul Vincețiu de Paul" - cu reprezentanți din Iași, Târgu Frumos, Roman, Onești și Adjudeni, Centrul Educațional "Kolping" Oituz, Centrul Medical Barticești, spitalele din Iași.

Programul zilei a fost compus din meditații, recitarea rozariului, sfânta Liturghie, colocvii personale și îndrumare spirituală, iar ziua s-a încheiat cu adorația euharistică.

Părintele predicator, în prima sa reflecție pe baza parabolei din Evanghelia după sfântul Luca, despre omul bogat și Lazăr cel sărac, ne-a invitat să căutăm și să retrezim în noi acea sensibilitate față de semenii noștri, mai ales față de cei marginalizați și săraci. Ne-a încurajat să îndepărtăm obstacolele care stau în fața noastră pentru a-l vedea pe Lazăr cel sărac în cei pe care îi slujim, devenind astfel conștienți că în fiecare este prezent Cristos. Iar timpul cel mai potrivit pentru a produce această transformare în viața noastră nu este mâine, dar este acum. În cea de-a doua reflecție am avut ocazia de a medita asupra regalității lui Isus Cristos. A ne împărtăși din regalitatea pe care a trăit-o și a instaurat-o și pentru noi Cristos pe pământ înseamnă a ne comporta în libertatea fiilor lui Dumnezeu și a trăi în adevăr. Suntem regi nu când posedăm multă putere și bogăție pământească, ci atunci când stăm bine cu noi înșine, când suntem sinceri cu noi și față de alții.

Redăm în continuare și câteva din mărturiile celor prezenți la reculegere:

"După prima participare la o astfel de zi de meditație, inima noastră e mult mai plină de spiritualitate. Am mai deschis o cămăruță a inimii și astfel suntem deschiși să-l vedem pe Lazăr - aproapele nostru în nevoie și să-i oferim ajutor".

"Părintele Lucian Păuleț ne-a orientat deja spre perioada Adventului, care ne cheamă să dăm deoparte barierele care ne stau în cale, ne cheamă la o decență spirituală, la moralitate. Preocupările noastre zilnice trebuie să facă loc și timp pentru a ajunge la poartă și a-l vedea pe Lazăr, pentru a fi aproape de el. Dumnezeu este aici, prezent în mijlocul nostru, trebuie să fim pregătiți să-l vedem".

"Azi a fost o zi în care mi-am lăsat problemele acasă, un timp în care părintele Egidiu ne-a amintit că suntem oameni și că trebuie să punem problemele noastre în mâna Domnului. Noi, cei care lucrăm în caritate, trebuie să devenim conștienți că fără Dumnezeu nu putem realiza nimic. Acest timp de reculegere ne ajută să ne încărcăm spiritual. Prima meditație prezentată de părintele Lucian Păuleț ne-a făcut să înțelegem că trebuie să slujim săracii mereu. Pentru a-l întâlni pe Isus trebuie să-i căutăm pe cei săraci. Preocupările noastre zilnice pot fi date deoparte pentru a fi aproape de persoanele aflate în nevoi".

"O zi câștigată! Expunerile părintelui Lucian Păuleț sunt pentru orice auditoriu, adevărate exortații: multă putere de convingere și determinare spre meditație și trăire interioară, spirituală. Mulțumesc părinte profesor Lucian Păuleț! Mulțumesc inițiatorilor acestei zile!"

Ziua de reculegere s-a încheiat în fața altarului în urma unor clipe de adorație, primind binecuvântarea cu preasfântul sacrament și purtând în noi o vie dorință de a îl duce pe Cristos în casele noastre și în viața celor pe care îi vom întâlni în munca noastră socială sau medicală de fiecare zi.

Dumnezeu să binecuvânteze tot efortul părintelui Lucian Păuleț, al părintelui Adrian Faraoanu, care a fost o gazdă primitoare și generoasă, și al tuturor celor care au dat din timpul lor pentru a sta câteva ore în preajma Domnului cu dorința de a se lăsa transformați de iubirea și de harul său.

Antonina Dogariu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 noiembrie: Traian: Zi de reculegere pentru personalul socio-medical și medical din Dieceza de Iași


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat