Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (25 noiembrie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Solemnitatea lui Isus Cristos Regele Universului, pe care o celebrăm astăzi, este pusă la sfârșitul anului liturgic și amintește că viața creației nu înaintează la întâmplare, ci continuă spre o țintă finală: manifestarea definitivă a lui Cristos, Stăpân al istoriei și al întregii creații. Încheierea istoriei va fi împărăția sa veșnică. Textul evanghelic de astăzi (cf. In 18,33b-37) ne vorbește despre această împărăție, împărăția lui Cristos, relatând situația umilitoare în care s-a aflat Isus după ce a fost arestat în Ghetsemani: legat, insultat, acuzat și condus în fața autorităților din Ierusalim. Și după aceea, este prezentat procuratorului roman, ca unul care atentează la puterea politică, să devină regele iudeilor. Și atunci Pilat face investigația sa și într-un interogatoriu dramatic îl întreabă de două ori dacă El este un rege (cf. v. 33b.37).

Și Isus mai întâi răspunde că împărăția sa "nu este din lumea aceasta" (v. 36). După aceea afirmă: "Tu spui asta: eu sunt rege" (v. 37). Este evident din toată viața sa că Isus nu are ambiții politice. Ne amintim că după înmulțirea pâinilor, oamenii, entuziasmați de minune, ar fi voit să-l proclame rege, pentru a răsturna puterea romană și a restabili împărăția lui Israel. Însă pentru Isus împărăția este un alt lucru și desigur nu se realizează cu revolta, violența și forța armelor. De aceea s-a retras singur pe munte ca să se roage (cf. In 6,5.15). Acum, răspunzând lui Pilat, îi spune că discipolii săi n-au luptat pentru a-l apăra. El spune: "Dacă împărăția mea ar fi fost din lumea aceasta, slujitorii mei s-ar fi luptat ca să nu fiu dat pe mâna iudeilor" (v. 36).

Isus vrea să ne facă să înțelegem că mai presus de puterea politică există alta mult mai mare, care nu se obține cu mijloace umane. El a venit pe pământ pentru a exercita această putere, care este iubirea, dând mărturie despre adevăr (cf. v. 37). Este vorba despre adevărul divin care în definitiv este mesajul esențial al Evangheliei: "Dumnezeu este iubire" (1In 4,8) și vrea să stabilească în lume împărăția sa de iubire, de dreptate și de pace. Și aceasta este împărăția al cărei rege este Isus și care se extinde până la sfârșitul timpurilor. Istoria ne învață că împărățiile întemeiate pe puterea armelor și pe samavolnicie sunt fragile și mai devreme sau mai târziu se vor prăbuși. Însă împărăția lui Dumnezeu este întemeiată pe iubirea sa și se înrădăcinează în inimi - împărăția lui Dumnezeu se înrădăcinează în inimi -, conferind celui care o primește pace, libertate și plinătate de viață. Noi toți vrem pace, noi toți vrem libertate și vrem plinătate. Și cum se face? Lasă ca iubirea lui Dumnezeu, împărăția lui Dumnezeu, iubirea lui Isus să se înrădăcineze în inima ta și vei avea pace, vei avea libertate și vei avea plinătate.

Isus ne cere astăzi să lăsăm ca El să devină regele nostru. Un rege care cu al său cuvânt, cu exemplul său și cu viața sa jertfită pe cruce ne-a mântuit de moarte și indică - acest rege - drumul pentru omul rătăcit, dă lumină nouă existenței noastre marcate de îndoială, de frică și de încercările de fiecare zi. Dar nu trebuie să uităm că împărăția lui Isus nu este din această lume. El va putea să dea sens nou vieții noastre, uneori puse la grea încercare și de greșelile noastre și de păcatele noastre, numai cu condiția ca noi să nu urmăm logicile lumii și ale "regilor" săi.

Fecioara Maria să ne ajute să-l primim pe Isus ca rege al vieții noastre și să răspândim împărăția sa, dând mărturie adevărului care este iubirea.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri Ucraina a comemorat aniversarea lui Holodomor, foametea teribilă provocată de regimul comunist care a provocat milioane de victime. Imaginea este dureroasă. Rana trecutului să fie un apel pentru toți ca astfel de tragedii să nu se mai repete niciodată. Să ne rugăm pentru acea țară iubită și pentru pacea atât de dorită.

Vă salut pe voi toți pelerini, veniți din Italia și din diferite țări: familiile, grupurile parohiale, asociațiile. Îndeosebi, salut numeroasele coruri venite pentru a treia Întâlnire Internațională a lor în Vatican și le mulțumesc pentru prezența lor și pentru slujirea prețioasă adusă liturgiei și evanghelizării. Multe mulțumiri!

Salut participanții la Congresul despre fertilitate, promovat de Universitatea Catolică "Sacro Cuore" la a 50-a aniversare a enciclicei Humanae vitae a sfântului Paul al VI-lea; precum și universitarii de jurisprudență de la Universitatea "Roma Tre" și credincioșii din Pozzuoli, Bacoli și Bellizzi. Salut membrii Institutului Ranchibile din Palermo. Și felicitări, pentru că ați fost curajoși! A veni cu ploaia aceasta! Sunteți curajoși! Bravi!

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat