Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat seminariștilor din Arhidieceza de Agrigento (24 noiembrie 2018)

Iubiți frați,

Vă spun bun-venit și vă mulțumesc pentru această vizită. Mulțumesc îndeosebi rectorului vostru, și pentru cuvintele sale de introducere.

În timpul scurt al acestei întâlniri a noastre aș vrea să vă dau câteva idei de reflecție personală și comunitară și le iau din recentul Sinod al tinerilor.

Înainte de toate, icoana biblică: Evanghelia discipolilor din Emaus. Aș vrea să vă încredințez din nou această icoană, pentru că a condus toată munca de la ultimul Sinod și poate continua să inspire drumul vostru. Și tocmai drum este primul cuvânt-cheie: Isus Înviat ne întâlnește pe drum, care în același timp este strada, adică realitatea în care fiecare dintre noi este chemat să trăiască, și este parcursul interior, calea credinței și a speranței, care are momente de lumină și momente de întuneric. Aici, pe drum, Domnul ne întâlnește, ne ascultă și ne vorbește.

Înainte de toate ne ascultă. Acesta este al doilea cuvânt-cheie: a asculta. Dumnezeu nostru este Cuvânt și în același timp este tăcere care ascultă. Isus este Cuvântul care s-a făcut ascultare, primire a condiției noastre umane. Când apare alături de cei doi discipoli merge cu ei ascultându-i, precum și stimulându-i să scoată afară ceea ce au înăuntru, speranța lor și dezamăgirea lor. Asta, în viața voastră de seminar, înseamnă că pe primul loc este dialogul cu Domnul făcut din ascultare reciprocă: El mă ascultă pe mine și eu îl ascult pe El. Nicio ficțiune. Nicio mască.

Această ascultare a inimii în rugăciune ne educă să fim persoane capabile să-i ascultăm pe alții, să devenim dacă vrea Dumnezeu preoți care oferă slujirea ascultării - și câtă nevoie este de asta! -; și ne educă să fim tot mai mult Biserică în ascultare, comunitate care știe să asculte. Voi acum trăiți asta în mod special în contact cu tinerii, întâlnindu-i, ascultându-i, invitându-i să se exprime... Dar acest lucru este valabil pentru toată viața pastorală: ca Isus, Biserica este trimisă în lume pentru a asculta strigătul umanității, care adesea este un strigăt tăcut, uneori reprimat, sufocat.

Drum; ascultare; al treilea cuvânt este discernământ. Seminarul este loc și timp de discernământ. Și asta cere însoțire, așa cum face Isus cu cei doi discipoli și cu toți discipolii săi, îndeosebi cei doisprezece. Îi însoțește cu răbdare și cu înțelepciune, îi educă să-l urmeze în adevăr, demascând așteptările false pe care ei le poartă în inimă. Cu respect și cu hotărâre, ca un bun prieten precum și un bun medic, care uneori trebuie să folosească bisturiul. Atâtea probleme care se manifestă în viața unui preot sunt datorate unei lipse de discernământ în anii de seminar. Nu toate și nu întotdeauna, dar atâtea. Este normal, este valabil același lucru pentru căsătorie: anumite lucruri netratate înainte pot să devină după aceea probleme. Isus nu se preface cu cei doi din Emaus, nu este evaziv, nu ocolește problema: îi numește "nepricepuți și greoi de inimă" (Lc 24,25) pentru că nu cred în profeți. Și le deschide mintea la Scripturi, și după aceea, la masă, le deschide ochii la noua sa Prezență, în Semnul pâinii frânte.

Misterul vocației și al discernământului este o capodoperă a Duhului Sfânt, care cere colaborarea tânărului chemat și a adultului care îl însoțește.

Al patrulea cuvânt, îl știm, este misiune; și Sinodul tinerilor a valorizat mult dimensiunea sinodală a misiunii: a merge împreună în întâmpinarea celorlalți. Cei doi din Emaus se întorc împreună la Ierusalim și mai ales se unesc cu comunitatea apostolică, aceea care, prin puterea Duhului, devine în întregime misionară. Această subliniere este importantă, pentru că ispita de a fi buni misionari individuali este mereu la pândă. Deja ca seminariști se poate cădea în această ispită: a se simți buni pentru că sunt strălucitori în predică, sau în organizarea evenimentelor, sau în ceremonii frumoase, și așa mai departe. Prea des modul nostru de a pune lucrurile a fost individual, mai mult decât colegial, fratern. Și astfel preoțimea și pastorația diecezană prezintă eventual individualități splendide dar puțină mărturie de comuniune, de colegialitate. Mulțumire fie lui Dumnezeu că se crește în asta, constrânși și de lipsa de cler, însă comuniunea nu se face prin constrângere, trebuie să credem și să fim docili față de Duhul.

Iubiți frați, iată ideile pe care vi le las, conținute toate în icoana evanghelică a discipolilor din Emaus: a merge; a asculta; a discerne; a merge împreună. Îi cer Domnului și Fecioarei Maria să vă însoțească, vă binecuvântez și mă rog pentru voi. Și voi, vă rog, amintiți-vă să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat