Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Țara Sfântă: 2018 an "boom" pentru pelerinaje. Mons. Marcuzzo (Ierusalim): "Pelerini ambasadori ai păcii"

De Daniele Rocchi

Se întorc pelerinii în Țara Sfântă și cifrele sunt de record. Conform datelor furnizate la agenția SIR de Franciscan Pilgrims Office (FPO), oficiul care reglementează celebrarea de liturghii, Ore Sfinte și rugăciuni în locurile sfinte gestionate de Custodia din Țara Sfântă, pelerinii au fost (până astăzi) 538.429, în 2017 au fost în ansamblu 411.754, în timp ce anul precedent, 2016, s-au oprit la cifra de 274.983. Ceea ce a dus la creștere sunt pelerinii care provin din SUA (127.964), urmând în ordine italienii (60.417), polonezii (50.707) și indonezienii (30.813). Datele, explică de la FPO, se referă numai și exclusiv la pelerinii care au prenotat online un serviciu liturgic la sanctuarele Custodiei. Așadar nu sunt incluși în statistici simplii vizitatori și grupurile de pelerini care, deși nu aveau prenotare, au putut să celebreze în sanctuarele Custodiei. Cifrele constituie o indicație interesantă, dar nu desemnează numărul real al vizitatorilor și pelerinilor, care de aceea trebuie să fie mărit din belșug.

Octombrie, lună record. Datele în ansamblu referitoare la sosirile turistice în perioada ianuarie-octombrie 2018 au fost furnizate ieri de Central Bureau of Statistics din Israel. Cifrele vorbesc despre circa 3.399.300 de sosiri, cu o creștere de 15% față de aceeași perioadă din 2017 (2.966.000) și de 44% (2.364.700) față de 2016. Cât privește italienii, în primele zece luni din 2018 au fost înregistrate 114.700 de sosiri, +39% față de 2017 și +80% față de 2016. Luna octombrie a înregistrat 484.900 de sosiri internaționale, 14% în plus față de octombrie 2017. Cea mai bună lună din totdeauna pentru sosirile turistice. Totuși, tot conform FPO, cifrele furnizate de Ministerul Turismului izraelian ajută numai parțial să înțelegem pelerinajul la locurile sfinte. De fapt, ministerul nu poate distinge diferitele obiective ale vizitatorilor țării, decât sumar.

Cozi lungi. În aceste zile, străduțele din Ierusalimul Vechi, acelea care duc la Sfântul Mormânt, la Zidul Occidental, Via dolorosa, sunt pline de pelerini. Astăzi, în pofida ploii, în Cetatea Sfântă se înregistrează încă de dimineață lungi cozi pentru a intra în bazilica Mormântului și pentru a urca pe Calvar. Grupuri de credincioși se adună în rugăciune sau rămân atenți să asculte ghizii lor, alții afară în piață așteaptă să intre. Liturghii și celebrări se succed una după alta.

O scenă care se repetă în fiecare sanctuar din Cetatea Sfântă, dar și din Betleem, Nazaret, până sus pe Tabor. La sanctuarul Schimbării la Față taxiurile vin și pleacă pentru a-i duce pe pelerini, dintre care mulți urcă și pe jos. Peste tot hotelurile și casele de primire înregistrează plină "cum nu s-a întâmplat vreodată înainte de aceste timpuri" și peste puțin timp va fi Crăciunul. Magazinele de suveniruri îi primesc pe pelerini cu tămâie și rozarii, sunt mulți cei care intră pentru a cumpăra înainte de a se întoarce acasă. Hanna, proprietar al unuia dintre aceste mici magazine pline de obiecte sacre repetă zâmbind "Thanks to God", mulțumire fie lui Dumnezeu, "de mult timp nu se mai vedeau atâția credincioși ca anul aceste. Ierusalimul are nevoie de pelerinii săi, pentru că aduc zâmbete și pace. Și noi avem nevoie mai ales de pace". La puțină distanță militari israelieni se limitează să controleze venirile și intrările în bazilică. Așteptările Ministerului Turismului izraelian pentru sfârșitul anului 2018 trebuie să ajungă la peste 4 milioane de prezențe.

"O legătură strânsă cu Italia". Temerile în privința siguranței, tensiunile provocate de ciocnirile din Gaza și de conflictul din Siria, care în ultimii ani au ținut departe pelerinii par acum să fi dispărut. "Țara Sfântă este sigură", subliniază monseniorul Giuseppe Favale, episcop de Conversano-Monopoli, în aceste zile (16-24 noiembrie) în Țara Sfântă cu 138 de pelerini din dieceza sa. "Nu este niciun pericol, pelerinii pot să vină în siguranță absolută. Oamenii sunt primitori și ne așteaptă". "Prezența pelerinilor - spune episcopul - aici este un factor de speranță și un ajutor concret pentru a ajuta și destinele familiilor creștine, dintre care multe trăiesc lucrând în cadrul turismului religios și al pelerinajelor". În aceste zile grupul pelerinilor a vizitat și s-a rugat în locurile sfinte dar, explică monseniorul Favale, "am cunoscut și am atins cu mâna realitatea săracă în care trăiesc palestinienii și pietrele vii ale acestui pământ care sunt frații noștri creștini". Ceea ce se percepe peregrinând în Locurile lui Isus, adaugă prelatul, "este legătura strânsă, născută grație și Custodiei din Țara Sfântă, dintre Italia și Țara Sfântă. Aici noi ne simțim acasă. În același timp este frumos să simți respirația Bisericii universale. A veni în Țara Sfântă înseamnă a respira și catolicitatea și universalitatea Bisericii". Cei care lucrează pentru a promova pelerinaje solidare sunt cei de la Caritas Italiană. Este în studiu în aceste săptămâni un proiect care vrea să promoveze o nouă modalitate de pelerinaj cu obiectivul de a contribui la dezvoltarea comunităților parohiale locale, așa încât să se reducă izolarea lor, să se sensibilizeze pelerinii italieni la cunoașterea contextului socio-politic și să se favorizeze solidaritatea față de Caritas Ierusalim, partener al proiectului.

Ambasadori ai păcii. "A vedea așa de mulți pelerini este pentru noi o mare mângâiere. Sunt ambasadori ai păcii. Prezența lor aici face bine credincioșilor noștri care nu se simt abandonați - confirmă la agenția SIR monseniorul Giacinto Boulos Marcuzzo, vicar patriarhal pentru Ierusalim și Palestina -. Pelerinii sunt respectați și primiți de toți pentru că acela care-l caută pe Dumnezeu caută pacea. Putem vorbi despre o diplomație a pelerinajului: cu cât sunt mai mulți pelerini și cu cât este mai multă rugăciune, cu atât va fi mai ușor să se obțină pacea. Darul pe care îl invocăm cu toții, în special acum când ne pregătim pentru Crăciun".

(După agenția SIR, 23 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat